protest ispred zgrade elektroprivrede bih:Ustaj Tito, ustaj brate, podijeli rudarima plate...

Novosti

protest ispred zgrade elektroprivrede bih: Ustaj Tito, ustaj brate, podijeli rudarima plate...

Uz poruku „Rudari su uvijek na pravoj adresi! Državo šta čekaš?“ nekoliko stotina rudara iz svih sedam rudnika koji posluju u okviru Koncerna Elektroprivrede BiH održali su protest ispred zgrade Elektroprivrede BiH, primarno tražeći da se zeničkim rudarima isplate zarađene plate

Ustaj Tito, ustaj brate, podijeli rudarima plate...
Foto: zurnal.info

Zbog neisplaćenih plata rudarima Rudnika mrkog uglja Zenica, uprkos nalozima koje je uputila Vlada FBiH, danas je ispred zgrade Elektroprivrede BiH održan protest kojeg je organizirao Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH.

Na protestu je prisustvovalo nekoliko stotina rudara, a poručeno je kako primarno traže da se zeničkim rudarima isplate zarađene plate.

„Došli smo da tražimo svoju platu koju smo zaradili. Nas ne interesuje ko je na vlasti. Radili smo mjesec dana i za taj mjesec hoćemo platu i završena priča. Neka gospodin Admir Andelija (direktor Elektroprivrede BiH, op.a) bude jedan mjesec bez plate, ali ne one od četiri, pet hiljada, nego od 800, 900 maraka, pa neka vidi kako će preživjeti mjesec“, govori nam jedan od zeničkih rudara.

Uz poruku „Rudari su uvijek na pravoj adresi! Državo šta čekaš?“ okupljeni su uzvikivali i „lopovi, lopovi“, dajući do znanja nadležnima šta misle o njihovom načinu upravljanja rudnicima.

Podršku zeničkim kolegama pružili su rudari iz svih sedam rudnika koji posluju u okviru Koncerna Elektroprivrede BiH. Jedan od rudara iz kakanjskog rudnika, izrevoltiran dugogodišnjim problemima rudnika, kaže da je rješenje da se ugalj plaća onoliko koliko zaista vrijedi.

„Ja da se pitam, rudnike bih ujutro zatvorio. Da više ne dolazimo bezveze, koja god vlast da dođe bit će ovako. Hoće da se džaba radi. Stave cijenu uglja koju oni hoće. Ja privatno plaćam ćumur 200 maraka, a oni ga nama plaćaju 50-60 maraka. Kada prodaju struju neka nama plate prema tome, ne da nama sitno daju, a da oni prikazuju da su zaradili“, priča on.

Rudari su pozvali i direktora Elektroprivrede BiH Admira Andeliju da im se pridruži i obrati, no odgovor nisu dobili.

Medijima i okupljenima se obratio i predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić, kazavši da su svjesni da njihova priča zamara građane, ali da nemaju izbora:

„Želimo da javnosti predstavimo zahtjev za realizaciju drugog dijela sporazuma potpisanog u Zenici 3. jula. Taj sporazum je kreiran od rukovodstva EP BIH, to je neupitna činjenica. Želimo biti ujedinjeni i želimo minimum uslova, da radimo na pošten način. Ostat ćemo ujedinjeni bez obzira na cijenu koju moramo platiti. Mi se nećemo predati. Otpor ćemo pružati svakog dana. Uvijek ćemo se suprotstaviti nepravednim i nehumanim rješenjima. Ovo što se radi radnicima nije humano. Pozivamo državu da poduzme sve mjere i radnje da oblokira sve procese u RMU Zenica.“

Predsjednik Sindikalne organizacije rudnika Kreka Zuhdija Tokić naglasio je kako niko ne zna čuvati i braniti državu kao rudar:

„Niko ne zna cijeniti državu kao rudar. Sve ono što su pričali o rudarima, vidjeli su i do sada, mi to znamo na jako dostojanstven način uraditi. S druge strane, bilo ko da pokuša provokacijama ili nečim, imat će i odgovor kakav treba, jer mi smo spremni na sve. Ja sam spreman dati život samo da dokažemo da ne može više ovako. Nije rudar fukara.“

Prije nekoliko dana reagirali su saopćenjem iz Elektroprivrede BiH, ističući kako ova kompanija nije adresa za proteste jer je sve svoje obaveze prema rudnicima ispoštovala.

U odgovoru federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i ministru energije, rudarstva i industrije Vedranu Lakiću, na njihova traženja hitnog poduzimanja aktivnosti na isplati plaća uposlenicima RMU Zenica za maj i juni 2023. godine, naglasili su da, ako premijer i ministar traže da isplatu plata umjesto poslodavca - RMU „Zenica“ - izvrši JP Elektroprivreda BiH, to predstavlja direktno traženje da se nezakonito djeluje.

Istakli su i da, ukoliko insistiranje na nezakonitoj isplati sredstava s računa JP Elektroprivreda BiH bude nastavljeno, aktuelni saziv Uprave nije spreman na takvo nezakonito postupanje i upućuje poziv za pokretanje procedure njenog razrješenja.

Podsjetimo, stanje u RMU Zenica najkompleksnije je kada je riječ o rudnicima koji posluju u okviru Koncerna. Riječ je o jednom od najvećih dužnika po osnovu poreza i doprinosa, a prema podacima Porezne uprave FBiH, na dan 31.12.2022. godine, RMU Zenica dugovao je 153,7 miliona maraka. Osim dugovanja za poreze i doprinose, tu su i dugovanja prema dobavljačima.

Porezna uprava prodaje imovinu RMU ZenicaDa li zenički rudnici idu u stečajPorezna uprava prodaje imovinu RMU Zenica

Prošle i ove godine više je puta dolazilo do obustave proizvodnje zbog neisplaćenih plata, posljednji put prije nekoliko dana kada je tridesetak rudara neko vrijeme provela pod zemljom, zahtijevajući rješenje problema.

Nedavno je zvanično zatvorena i Stara jama RMU Zenica, a svi rudari prešli su u jedinu preostalu jamu - Raspotočje.

Zatvorena Stara Jama, preostali rudari prelaze u RaspotočjeRudnik mrkog uglja ZENICA na korak do stečajaZatvorena Stara Jama, preostali rudari prelaze u Raspotočje

Međutim, problemi su ostali nagomilani. Pored ogromnih dugova, tu su i česte blokade računa, iz različitih razloga, nemogućnost uplate sredstava za rate kredita, blokade od strane Grada Zenica zbog dugovanja po osnovu zateznih kamata zbog neplaćanja takse KGZ, tužbe radnika zbog neizmirenih obaveza za penziono i zdravstveno osiguranje…

Zenički komorati opet žrtve političkih sukobaNEMA PLATE ZA RUDAREZenički komorati opet žrtve političkih sukoba

Ranije smo pisali i o namjerama Elektroprivrede BiH da rudnici Zenica i Kreka proglase stečaj zbog kompleksne finansijske situacije.

Rudnici Kreka i Zenica, koji imaju 2700 radnika, idu u stečajELEKTROPRIVREDA BIH DONIJELA ODLUKURudnici Kreka i Zenica, koji imaju 2700 radnika, idu u stečaj

(zurnal.info)