POTICAJI FONDA ZA ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM:Upravni odbor ponovo odobrio podjelu novac kadrovima SDA i SDP-a
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

POTICAJI FONDA ZA ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM: Upravni odbor ponovo odobrio podjelu novac kadrovima SDA i SDP-a

Kao što je Žurnal najavio Upravni odbor Fonda prihvatio je prijedlog Komisije za vrednovanje programa za dodjelu poticaji te su novac ponovo dobile firme u vlasništvu SDA i SDP kadrova

Upravni odbor ponovo odobrio podjelu novac kadrovima SDA i SDP-a

Na 54. Sjednici Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom održanoj u četvrtak 21.06.2018. godine donesena je Odluka o usvajanju Izvještaja Komisije za vrednovanje programa po Javnom pozivu za finansiranje/sufinansiranje programa održivosti zaposlenosti, razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica, te programa profesionalne rehabilitacije...Također, Upravni odbor je usvojio Izvještaj Komisije za raspodjelu novčanog stimulansa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom po Javnom pozivu Fonda objavljenom 16.04.2018. godine”, saopšteno je iz Fonda.


Kao što je Žurnal najavio Upravni odbor Fonda prihvatio je prijedlog Komisije za vrednovanje programa za dodjelu poticaja te su novac ponovo dobile firme u vlasništvu SDA i SDP kadrova. 

Kako su iz Fonda obavijestili javnost o odluci Upravnog odbora red je bio da navedu koliko osoba sa invaliditetom su zaposlili. Javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa u 2018. godini za novo zapošljavanje osoba s invaliditetom iznosio je 6.000.000 maraka. Iz Fonda su  “sa zadovoljstvom” obavjestili javnost “da su po tek okončanom javnom pozivu Fonda odobrena sredstva kojim će biti ostvareno zaposlenje ukupno 523 nezaposlene osobe sa invaliditetom u Federaciji”. 

Javni poziv za dodjelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa održivosti zaposlenosti, razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba s invaliditetom i zaštitnih radionica, te programa profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom u 2018. godini iznosio je 3,6 miliona maraka.

Na spisku firmi koje su dobile novac su ponovo firme u vlasništvu SDA i SDP kadrova.

Firma CHB u vlasništvu Tarika Čengića dobila je 17.000 maraka  “za izradu mirisnih svijeća”. Kako su proširili poslovanje neophodno je bilo da ova firma dobije novac i za novo zapošljavanje. Za zapošljavanje tri osobe sa invaliditetom CHB dobio je novčani stimulans u iznosu od 43.050 maraka.

Firma Mil Company u vlasništvu SDP-ovog omladinca Luke Raguža, prema prijedlogu Komisije, za sufinansiranje nabavke vozila marke Mercedes Benz Sprinter dobila je 48.000 maraka.

Firma Ajnex u vlasništvu Nedžada Ajnadžića za nabavku papira i režijske troškove dobila je 24.000 maraka.

RDS Prom, u vlasništvu Ramiza Šemića (SDA) dobila je 48.000 maraka.

Poslovno savjetovanje, firma u kojoj je prokurista, prema sudskom registru, Esad Dželilović (SDA) ponovo je novac dobila za sufinansiranje nabavke vozila Citroen C5. Za te potrebe dobili su 19.500 maraka.

Firma NIH-MIN u vlasništvu Semira Kaplana (SDA) za sufinansiranje nabavke stolova i stolica, prema prijedlogu Komisije dobila je 15.000 maraka.


Žurnal je ranije objavio spisak firmi kojima bi prema prijedlogu Komisije trebali biti dodjeljeni poticaji.

Spisak svih firmi koje su dobile poticaje od Fonda u 2018. godini pogledajte na ovom linku.

Upravni odbor usvojio je prijedlog jer kako kažu iz Fonda “na svaki propisno podneseni zahtjev za dodjelu sredstava za novo zapošljavanje je odgovoreno pozitivno. Takvo stoprocentno udovoljavanje pristiglim aplikacijama za novčanu podršku sigurno predstavlja rijedak slučaj u državi, pa i šire”.


(zurnal.info)