SDA UZVRAĆA UDARAC U VISOKOM:Upravni i nadzorni odbori javnih ustanova i preduzeća pozvani da predaju mandate
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

SDA UZVRAĆA UDARAC U VISOKOM: Upravni i nadzorni odbori javnih ustanova i preduzeća pozvani da predaju mandate

Gradsko vijeće Visokog krajem januara donijelo zaključak u kojem pozivaju sve članove odbora da predaju svoje mandate u čemu mnogi vide osvetu SDA prema prethodnoj gradonačelnici Amri Babić

Upravni i nadzorni odbori javnih ustanova i preduzeća pozvani da predaju mandate

 

Kadar SDA stranke u Visokom u fazi je provođenja osvete prema članovima upravnih i nadzornih odbora javnih ustanova i preduzeća imenovanih u vrijeme mandata bivše gradonačelnice Amre Babić, potvrđeno je za Žurnal iz nekoliko izvora.

 

Telefonski obaviješteni

 

Sve je počelo krajem januara ove godine kada je Gradsko vijeće Visoko donijelo zaključak kojim pozivaju „sve predsjednike i članove nadzornih odbora Javnih preduzeća i predsjednike i članove upravnih i nadzornih odbora Javnih ustanova da svoje mandate stave na raspolaganje Gradskom vijeću“. Ovaj zaključak donesen je 29. januara na prijedlog vijećnika Esada Semića (predsjednik Kluba vijećnika SDA), a potpisuje ga predsjedavajući Gradskog vijeća Nikola Pekić.

 

Zakljucak Gradsko vijece Visoko

 

Radi se o upravnim i nadzornim odborima javnih ustanova Dom zdravlja Visoko, Centar za socijalni rad, Gradska biblioteka, JU za predškolski odgoj i obrazovanje, Centar za kulturu, sport i informisanje, te  Zavičajni muzej.

Rješenje o razrješenju za pojedine upravne odbore doneseno je u aprilu i ono je, kao i zaključak sa sjednice održane krajem januara, upućeno na institucije, dok predsjednicima i članovima odbora nikada nije lično uručeno. Njima su, inače, mandati bili do oktobra ove godine. Neki od njih su, tvrdi naš izvor, o svemu samo telefonski obaviješteni.

Interesantno je da predsjednici upravnih i nadzornih odbora nisu bili pozvani na Komisiju za budžet, finansije i ekonomska pitanja održanoj 28. aprila, na kojoj se jedna od tačaka odnosila na izvještaj o radu nadzornih i upravnih odbora javnih ustanova u 2020. godini.

 „Mi ocjenjujemo rad institucije i donosimo izvještaj i šaljemo ga Vijeću. Međutim, pošto su članovi Upravnog odbora nepodobni oni nisu bili pozvani na Komisiju“, tvrdi izvor Žurnala. Tako je izvještaj za, recimo, Zavičajni muzej, saznajemo, predstavio direktor, a čiji rad je upravo ocjenjivao Upravni odbor.

Naš izvor dalje navodi da se „prvi korak ka postizanju cilja što je promjena menadžmenta kroz neusvajanje izvještaja“ desio na sjednici Gradskog vijeća iz marta ove godine kada je odlučivano o izvještajima o radu javnih preduzeća.

„Ono što je interesantno jeste da je tada prilikom glasanja koaliciona većina bila suzdržana što je cinično jer se izvještaj valorizuje“, tvrdi naš izvor.

Metodologija šikaniranja se, dodao je, nastavila na posljednjoj sjednici na kojoj nisu usvojeni izvještaji o radu javnih ustanova.

„Moje razočarenje je da su argumenti za neusvajanje nikakvi. SDA svoj bijes i ljutnju prema prethodnoj gradonačelnici i birokratskom aparatu izvršne vlasti iskaljuje na ljude u Visokom. U Vijeću ima razboritih ljudi ali je na djelu revanšizam nesvojstven Visokom koji kod građana izaziva strah“, zaključuje naš sagovornik.

Amra Babić je, podsjetimo, gradonačelnički mandat osvojila kao kadar SDA, ali je iz stranke izbačena nakon što im je pomutila talove sa turskim i arapskim partnerima. Ubjedljivo je osvojila i drugi mandat, kao nezavisni kandidat, dok je u oktobru prošle godine gradonačelnički mandat izgubila od bivšeg premijera ZDK Mirze Ganića.

 

Poruka gradonačelnika

 

Ganić je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća od 21. aprila, između ostalog, kazao da „ono što treba da se zna jeste da u Gradskoj upravi ima onih koji ne miruju“.

„Ne rade oni, ali ne miruju i pokušavaju stalno praviti neke smutnje. Treba da znate da mi svakodnevno imamo zahtjeve za slobodan pristup informacijama od onih koji su izgubili pa pitaju za stvari koje su oni radili i donosili. U praksi to zovemo umaranje sistema, da mi sad moramo uposliti čovjeka koji će im odgovarati. I uposlićemo i svi građani imaju pravo da znaju na šta je utrošen svaki novčić iz budžeta. Ali, svi oni koji su krtice i stalno nastoje da prave ovakve stvari mi ćemo ih sankcionisati i pokrenućemo disciplinske postupe i ići na način da svako ko radi bude odgovoran za svoje postupke“, izjavio je Ganić.

U svom izlaganju je spomenuo da se dešavalo da se „dosta dokumentacije iz Općine iznijelo u crnim kesama“ i da nije vraćena, što nije evidentirano. Svega se, naveo je, dešavalo, ali on u sto dana svog mandata nije želio sazivati konferenciju za medije i iznositi neke stvari, ali da više ne može jer „stalno njemu guraju prst u oko“.

Međutim, pojedini uposlenici Uprave ovo su shvatili kao prijetnju i najavu obračuna s onima koji su uposleni u vrijeme bivše gradonačelnice ili sa neistomišljenicima.

(zurnal.info)