Slučaj Dženana Memića:Uposlenica MUP-a KS upozoravala kolege da im saobraćajna nesreća nikada neće proći!

Istražujemo

Slučaj Dženana Memića: Uposlenica MUP-a KS upozoravala kolege da im saobraćajna nesreća nikada neće proći!

Iskazi pojedinih svjedoka, od kojih su neki uposlenici MUP-a KS, tvrde da povrede kod Dženana Memića nisu nastale kao posljedica saobraćajne nesreće. Oni svjedoče da je istraga urađena 8. februara 2016. godine puna propusta. Zanimljivo je da neki od ovih svjedoka, ako ne i većina, nisu saslušani pred Kantonalnim sudom u Sarajevu

Uposlenica MUP-a KS upozoravala kolege da im saobraćajna nesreća nikada neće proći!
Porodica Memić se godinama bori za istinu Foto: Adi Kebo/zurnal.info

 

Iskazi većine do sada saslušanih svjedoka pred Sudom BiH u predmetu koji se vodi protiv optuženih za prikrivanje načina na koji je stradao Dženan Memić potvrđuju ono što porodica ovog mladića tvrdi već godinama, a što je utvrđeno i konačnom presudom Vrhovnog suda FBiH - saobraćajne nesreće nije bilo.

Svjedoci, i to uglavnom službenici MUP-a KS od kojih su neki pod zaštitom u smislu da im se ne smije objavljivati identitet, potvrdili su i da je istraga puna propusta.

Zanimljivo je i to da neki od tih svjedoka, ako ne i većina, nikada nisu saslušani pred Kantonalnim sudom u Sarajevu na suđenju Ljubi i Bekriji Seferoviću, kojima se sudilo, pa su pravomoćno oslobođeni, za saobraćajnu nesreću koja je za posljedicu imala Dženanovu smrt.

 

Pritisak da se piše izvještaj za saobraćajnu nesreću

 

Prvi izvještaj MUP-a KS odnosio se na krivično djelo ubistvo, što su potvrdila dva službenika MUP-a iz Odjela za krvne, seksualne delikte i ratne zločine: Elmedin Konaković i njegova kolegica kojoj je zaštićen identitet, a pred Sudom BiH je saslušana pod pseudonimom M7.

Ona je kazala da je napravila prvi izvještaj o počinjenim krivičnim djelima ubistvo, pokušaj ubistva i pomaganje, a u kojem su se spominjali Ljubo Seferović, njegova supruga Vasvija i otac Bekrija.

Kantonalni sud u Sarajevu je odbio produžiti pritvor Seferovićima, pa je na nju vršen pritisak da se piše drugi izvještaj o počinjenoj saobraćajnoj nesreći, što je ova svjedokinja odbila uraditi: “Rekla sam im da to nisu ta krivična djela i da to nikada neće proći jer se to nikada nije ni desilo”.

To je znala na osnovu povreda i podataka koje su prikupili.

 

Dženan Memić 

 

Bila sam svjedokom nekoliko saobraćajnih nesreća, bila sam uključena u istragu i prisustvovala sam obdukciji. Povrede koje je imao Dženan Memić nisu nastale u saobraćajnoj nesreći”.

Ona je potvrdila i to da se nikad ranije nije desilo da Odjel za krvne delikte piše izvještaj za saobraćajnu nesreću.

Ova svjedokinja je prisustvovala i obdukciji koju je uradio dr. Hamza Žujo: “Radilo se o opsežnoj povredi mozga. Zaključeno je da je mehanizam povređivanja udar tupo-tvrdim predmetom bez oštrih ivica”.

Njen kolega iz Odjela, Elmedin Konaković je na ranijem ročištu kazao da se nakon mjesec kako su Seferovići bili u pritvoru pojavila priča da optužnica za ubistvo nije potvrđena, a da Seferovićima ističe pritvor:  “Rečeno nam je da odemo pred pritvorsku jedinicu “Miljacka” da će Ljubo i Bekrija biti pušteni i da ih mi trebamo odmah opet lišiti slobode“.

To su i uradili, a sljedeći dan je pisan izvještaj o izvršenju krivičnog djela saobraćajna nesreća. Konaković tvrdi da mu je kolega rekao da nisu znali otkucati izvještaj za saobraćajnu nesreću i da su zvali Hasana Dupovca iz Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS da pomogne.

Konaković je istakao i to da je uzimao izjavu od preminulog dr. Alije Čelje, koji mu je potvrdio da je Murizu Memiću kazao da Dženanove povrede nisu nastale usljed saobraćajne nesreće.

Ovo dvoje svjedoka detaljno je prepričalo kako je tekla istraga, a nakon što je po naredbi tadašnjeg tužitelja Merisa Ćate (usred slučaja prešao u advokate, op.a.) istraga prebačena na njihov Odjel.

Ono što je neuobičajeno jeste to da ovaj Odjel nikada nije dobio nalaze biološkog vještačenja. Svjedokinaj M7 tvrdi da su tražili, ali im tužitelj nikada nije dostavio. Zbog čega – nije joj poznato.

Iz tog razloga ona uopće i ne zna kome pripadaju tragovi krvi sa fotodokumentacije koja im je dostavljena.

Ovo je, također, nešto što se nikad ranije, u nekim drugim istragama, nije desilo.

 

Namjerno izbrisani snimci sa video nadzora

 

Policija je raspolagala sa informacijama o video nadzoru, na obližnjim hotelima, kućama i ugostiteljskim objektima, a od kojih neki pokrivaju i Veliku aleju. U momentu kada je policija počela izuzimati te snimke nestalo je struje i utvrđeno je da je razlog prekid jednog kabla usljed građevinskih radova.

Kasnije su nestali snimci od 8., 9., 10. i 11. februara.

Svjedok Mirhan Bešlila iz Odjela za forenziku MUP-a KS svjedočio je o tome da je s drugim kolegama utvrdio da je „u pitanju namjerno brisanje“, te da je malo vjerovatno da se to moglo desiti usljed naglog nestanka struje.

Pripadnik MUP-a KS, svjedok M6, bio je prisutan prilikom izuzimanja snimaka videonadzora iz kuće Šerifa Konjevića u Velikoj Aleji. On je čuo kada je Dupovac tražio da se isiječe dio snimka. Prema njegovim riječima, Dupovac je napustio kuću sa CD-om u ruci, a na njegovo pitanje ima li šta interesantno rekao mu je da nema.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Dupovac je negirao navode ovog svjedoka.

Pripadnik MUP-a KS, svjedok M2, ispričao je da je 9. februara, po nalogu šefa Dupovca, obišao lice mjesta u Velikoj aleji, provjerio nadzorne kamere i da li postoji neko vozilo koje bi moglo biti učesnik nesreće.

Zatekao je fragmente stakla koje je, uz službenu zabilješku, dostavio rukovodiocu smjene. Dvije godine nakon toga, 2018. pozvan je u Tužilaštvo KS kako bi dao izjavu. Prije toga, pozvao ga je Dupovac i rekao mu da je sve čisto, da nije sporan njegov odlazak na mjesto događaja već nečiji drugi.

Tokom davanja iskaza tužiocu Seadu Kreštalici je rekao da ga je Dupovac kontaktirao i da njegov mobitel snima sve razgovore. Predao je tužiocu audiosnimak razgovora: “Kreštalica je rekao da ne smijem nikome pričati o snimku, i ja sam tako postupio”.

 

Fingirali dokaze i ometali istragu 

 

U ovom predmetu optuženi su Alisa Ramić, ranije Mutap, njen otac Zijad Mutap, policajci Hasan Dupovac i Josip Barić, te uposlenik Crystal hotela Muamer Ožegović. Oni su, prema optužnici Tužilaštva BiH, počinili niz nezakonitih radnji s ciljem prikrivanja počinitelja i načina stradanja Dženana Memića. Neovlašteno su i mimo naredbe nadležnog suda izuzimali snimke video nadzora, fingirali i podmetali dokaze koji to nisu, te navodili djelatnike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, te dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući ih kao stvarne.

Podsjetimo i na to da optuženi, ali i njihove odbrane, negiraju navode optužnice.

S obzirom na to da je Vrhovni sud FBiH svojom presudom od 27. jula 2021. godine pravomoćno oslobodio Seferoviće saobraćajne nesreće očekuje se da neko odgovara za optužnicu koja je u nekoliko navrata padala prvo pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, a potom i Vrhovnim sudom FBiH.

(zurnal.info)