Devet godina nakon krivične prijave:Uhapšeni bivši direktor KCUS-a Faris Kapetanović i još tri osobe

Istražujemo

Devet godina nakon krivične prijave: Uhapšeni bivši direktor KCUS-a Faris Kapetanović i još tri osobe

"Udruživanje radi činjenja krivičnih djela" i "Zlupotreba položaja ili ovlaštenja" djela su koja su osumnjičeni danas uhapšeni bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović, bivši premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, bivši ministar zdravstva KS Zlatko Vuković te uposlenica KCUS-a Muvedeta Čedić. Sklapanje šetenih ugovora i nezakonito zapošljavanje djela su koja pripisuju osumnjičenima.

Uhapšeni bivši direktor KCUS-a Faris Kapetanović i još tri osobe
Faris Gavrankapetanović (foto screenshot VKBI)

Faris Gavrankapetanović, direktor Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu u periodu 2000-2012 i nekadašnji vd direktor Zavoda za javno zadravstvo Kantona Sarajevo bio je prvi na listi četvoro osumnjičenih u krivičnoj prijavi koju je Federalna uprava policije podnijela sarajevskom tužilaštvu.

Ono što je sadržavao navedeni izvještaj o izvršenom krivičnom djelu jesu saznanja o kršenju Zakona o javnim nabavkama te zloupotrebi položaja i ovlasti. Pod istragom su bili ugovori za kupovinu opreme vrijednosti oko 1,4 miliona, zaključivanje tzv menađerskih ugovora, prekomjerno zapošljavanje bez konkursa, neopravdana službena putovanja.  U izvještaju je zaključeno da je Faris Gavrankapetanović odgovoran za višemilionsku štetu u poslovanju Kliničkog centra Sarajevo :

 "U vremenskom periodu od 2004. godine do 2008. godine kao odgovorna osoba u Kliničkom cenbtru Univerziteta u Sarajevu, obavljajući dužnost generalnog direktora i poslujući u suprotnosti sa finansijskim planovima na što je upozoravan i zaključcima Vlade kantona Sarajevo te očigledno donoseći nesavjesne odluke i odluke u suprotnostima sa zakonima, a što je za posljedicu imalo gubitak u poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajjevu u ukupnom novčanim iznosu od 23,5 miliona KM.", navedeno je pored ostalog u izvještaju FUP-a

Faris Gavrankapetanović tada nije želio komentarisati navode iz prijave, tek potvrdivši da je upoznat sa njenim postojanjem. Iako je u prijavi navedeno 260 prekomjerno zaposlenih, špekulisalo se i sa znatno većim brojem, oko 600. U okviru navedene istrage iskaz je tada dao i bivši direktor Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Mahmut Đapo. Zavod je prema njegovim tadašnjim navodima finansirao 2400 radnih mjesta, a ukupno je radilo njih 3000.

Posebno su, uslovno rečeno, bili zanimljivi tzv. menadžerski ugovori koji su prema izvještaju FUP-a sklapani retroaktivno uz nezakonito utvrđene visine plate i naknada.

Na listi je uočljivo ime sadašnje direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, njene „desne ruke“ Enre Suljić te isto tako vjerne saradnice, danas uhapšene Muvedete Čedić Butmir.

detalj iz krivične prijave

Gavrankapetanović je po navedenom iskazu Đape imao glavnu riječ u nabavci desetine miliona vrijedne opreme kao i građevinskih radova za Klinički centar. Primjera radi, nabavku aparata za magnetnu rezonancu dobila je firma čija je ponuda bila 700 hiljada KM skuplja od ostalih. Đapo je tvrdio da je takvu specifikaciju pravio Klinički centar.

Treba podsjetiti da je za 12 godina upravljanja sarajevskim Zavodom za javno zdravstvo i Mahmut Đapo nekoliko puta bio predmetom istrage. Svojevremeno je zataškana istraga o neopravdanoj prekomjernoj kupovini više miliona vrijedne opreme i lijekova jedne farmaceutske kuće. Iako je primjera radi, u ugovorima bila jedna cijena, a na originalnom carinskom i osam puta manja, kantonalno tužilaštvo je sve prepustilo zaboravu.

Ništa efikasnija nije bila istraga po osnovu prijave Financijske policije Federacije, podnesene Tužilaštvu BiH protiv tadašnje kantonalne ministrice zdravstva Zehre Dizdarević i Mahmuta Đape te još 20 osoba. Više od 10 miliona KM je za samo tri godine nepotrebno potrošeno, kako bi se favorizovali proizvodi Bosnalijeka. Javnih natječaja nije bilo. Isti proizvod nekoliko puta je bio jeftiniji u drugim kantonima. Primjera radi, u Sarajevu je tada cijena Loprila bila 9,71 KM, a u ZDK 3,82 KM. Tužilaštvo BiH godinama se „patilo“ kako bi ovaj slučaj u tišini bio zaboravljen.

„Optimistično je očekivati da je sarajevsko tužilaštvo po pitanju ovog predmeta uradilo nešto konkretno za samo nekoliko dana,“ dio je medijskih napisa iz januara 2014 godine o krivičnoj prijavi protiv Gavrankapetanovića i ostalih. Naravno da niko nije ni pomišljao da će nekoliko dana trajati gotovo devet godina.  

(zurnal.info)