Zavod za prostorno planiranje Bihać:Ugovore vrijedne 1,4 miliona KM dobio najveći donator POMAK-a
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Zavod za prostorno planiranje Bihać: Ugovore vrijedne 1,4 miliona KM dobio najveći donator POMAK-a

Samo ove godine firma Behić-Sanny Boy dobila je poslove vrijedne oko 1,4 miliona maraka od Zavoda za prostorno planiranje Bihać. Direktor Zavoda je kadar POMAK-a Ademir Toromanović, njegova stranačka kolegica i vijećnica u Gradskom vijeću Bihać Silvana Behić zaposlena je u ovoj firmi čiji je vlasnik njen brat Sani Behić. Sudeći prema finansijskom izvještaju koji je stranka Pokret za aktivnu i modernu Krajinu (POMAK) dostavila CIK-u, firma Behić-Sanny Boy najveći je privatni donator POMAK-a u prošloj godini.

Ugovore vrijedne 1,4 miliona KM dobio najveći donator POMAK-a
Foto:akta.ba;Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić i direktor Zavoda Ademir Todorović u obilasku radova firme Behić-Sanny Boy

Firma Behić-Sanny-boy u vlasništvu je porodice Behić iz Bihaća. Osnivači ove firme su bračni par Renata i Suad Behić a početkom ove godine prenijeli su vlasništvo na sina Sanija Behić. U ovoj firmi zaposlena je i njihova kćerka Silvana Behić. Ona je i vijećnica Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (POMAK) u Gradskom vijeću Grada Bihaća.  

Za prvih sedam mjeseci ove godine firma Behić-Sanny Boy dobila je poslove vrijedne oko 1,1 miliona maraka od gradskog javnog preduzeća Zavod za prostorno planiranje Bihać.

Izuzetno poslovanje Zavoda sa ovom firmom nastavljeno je i u avgustu i septembru pa je tako za manje od mjesec i po dana ova firma dobila poslove vrijedne 380.000 KM.

Direktor Zavoda za prostorno uređenje Bihać je Ademir Todorović, stranački kolega vijećnice Behić. O dobrim odnosima vlasnika firme Behić-Sanny Boy svjedoči i njegova javna podrška kadrovima POMAK-a uključujući i gradonačelnika Bihaća.

Osim podrške na društvenim mrežama, nije izostala ni finansijska podrška. Sudeći prema finansijskom izvještaju koji je stranka Pokret za aktivnu i modernu Krajinu (POMAK) dostavila Centralnoj izbornoj komisiji, u prošloj godini firma Behić-Sanny Boy najveći je privatni donator POMAK-a.

Zbog donacija ove firme početkom godine Transparency International prijavio je Centralnoj izbornoj komisiji SDP i POMAK jer su primili zabranjene priloge od kompanija koje su dobijale tendere od organa izvršne vlasti. Naime, firma Behić Sanny Boy finansirala je SDP i POMAK a dobijala je, između ostalog, i poslove od Grada Bihaća.  Zakonom o finansiranju političkih partija zabranjeno je primanje priloga od privatnih kompanija koje su dobijale tendere od izvršne vlasti. 

Ova prijava  nije spriječila poslovanje Grada Bihaća i gradskih preduzeća sa firmom Behić-Sanny Boy. Od početka godine Grad Bihać zaključio je četiri ugovora sa ovom firmom ukupne vrijednosti višoj od 200.000 KM.

Firma Behić Sany Boy javnosti je postala poznata kada su prije par godina vlasnici prijavili tadašnjeg gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića da je od njih tražio 10.000 KM mita da bi Grad isplatio dugovanja prema ovoj firmi. Podsjetimo, poduzetnici koji su tada imali potraživanja od Gradske uprave Bihać, morali su gradonačelniku Galijaševiću dati 10 posto svojih potraživanja da bi im novac bio isplaćen. Administrativne poslove obavljao je gradonačelnikov savjetnik Smajo Toromanović, dok je direktne pregovore sa poduzetnicima vodila Adelaida Galijašević. Ona je zaposlena u Gradskoj upravi netom nakon što je funkciju gradonačelnika Bihaća preuzeo njen suprug Emdžad. Svi su tada uhapšeni i optuženi. U međuvremnu Emdžad Galijašević je umro a njegova supruga osuđena je na šest mjeseci zatvora uvjetno.

(zurnal.info)