PROTEKLE SU ČETIRI GODINE:Ubice Davida Dragičevića još na slobodi, istraga se ne miče sa mrtve tačke
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

PROTEKLE SU ČETIRI GODINE: Ubice Davida Dragičevića još na slobodi, istraga se ne miče sa mrtve tačke

Prema saznanjima Žurnala, prije desetak dana inspektori FUP-a u Banjaluci su saslušali 15-tak osoba u okviru istrage u ubistvu Davida Dragičevića. Davidov otac Davor najavio je da od 27. marta ispred državnog tužilaštva u Sarajevu, koje sada vodi istragu, počinje štrajk zbog nerješavanja slučaja ubistva njegovog sina.

Ubice Davida Dragičevića još na slobodi, istraga se ne miče sa mrtve tačke
David Draičević

 

Navršile su se tačno četiri godine otkako je na ušću Crkvene u Vrbas, u blizini tvrđave Kastel u Banjaluci, pronađeno beživotno tijelo 21-godišnjeg studenta elektrotehnike Davida Dragičevića. Prošle su četiri godine, tokom kojih je Davidova porodica, zajedno sa ljudima koji ih podržavaju, tražila, i još  traži, punu istinu smrti svoga sina i kaznu za one koji su organizovali i izvršili ubistvo. Davidove ubice, kao i nalogodavci zločina još su na slobodi.

David je 17. marta 2018. godine otišao u večernji izlazak i nikada se više nije vratio u svoj dom. Od 18. marta, kada je postalo jasno da je David nestao, za porodicu su krenuli dani neizvjesnosti i agonije. Njegov otac Davor, zajedno sa prijateljima, krenuo je u potragu, a iz Austrije je stigla i Davidova majka Suzana. Tražili su sina na svakom mogućem mjestu gdje su pretpostavili da bi mogao biti, posjetili svaku lokaciju i objekat gdje su im javljali da David možda viđen. Slučajna prolaznica je 24. marta 2018. godine kod ušća Crkvene u Vrbas uočila tijelo i pozvala policiju. Radilo se o nesretnom Davidu.

Dva dana kasnije, uslijedio je novi šok za porodicu Dragičević. Tadašnji načelnik Uprave za organizovani kriminal MUP-a RS Darko Ilić, sada savjetnik ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, održao je konferenciju za novinare na kojoj je pokojnog Davida predstavio kao narkomana i lopova. Ilić je izložio svoju verziju Davidovog kretanja u noći nestanka, tvrdeći da se te noći David prvo potukao u gradu, potom pojeo burek, onda opljačkao kuću porodice Rađen u naselju Lauš i na kraju „zadesno“ završio u rječici Crkvena.  Nonsens je da je toj press konferenciji prisustvovao i vještak sudske medicine Željko Karan, ali ne i predstavnik Okružnog javnog tužilaštva. 

 

Isto veče, 26. marta 2018. godine, na Trgu Krajine u Banjaluci, izrevoltirani policijskom verzijom Davidovog stradanja, spontano su se okupili građani, dajući podršku roditeljima, koji nisu povjerovali u priču koju je javnosti plasirala policija. Održan je prvi skup „Pravda za Davida“, neformalne grupe građana, koja i danas istrajava u svom zahtjevu da se otkriju i kazne ubice i nalogodavci ubistva Davida Dragičevića. Tokom 2018. godine održano je nekoliko velikih skupova „Pravda za Davida“, a krajem decembra te godine policija je, primjenjujući brutalnu silu, rastjerala građane okupljene na Trgu Krajine i zabranila bilo kakvo dalje okupljanje „pravdaša“.

 

Zabrana okupljanja na Trgu Krajine ukinuta je u martu prošle godine, kada je na gradskom trgu ponovo bilo postavljeno Davidovo srce. Davidovi roditelji od samog početka tvrde da su u ubistvo njihovog sina umiješani pojedini pripadnici MUP RS. 

„Moj sin, David Dragičević, je ubijen…. A vi, ubice moga Davida, gledajte me tim krvavim neljudskim očima, samo i dalje gledajte“, rekao je Davor Dragičević na sahrani svog sina 7. aprila 2018. godine. 

U martu 2019. godine porodica je odlučila da ekshumira Davidovo tijelo i sahrani ga u austrijskom gradiću Viner Nojštat, gdje živi Davidova majka Suzana. Nakon što su entitetske institucije Davora Dragičevića optužile za neprijateljsko djelovanje i rušenje Republike Srpske, on je otišao u Austriju iz koje se vratio 27. oktobra 2021. godine, jer mu nije odobren politički azil. U međuvremenu, pravosudne institucije su osporile većinu optužbi za koje se teretio Davor Dragičević.

U junu 2018. godine Okružno tužilaštvo Banjaluka pokrenulo je istragu protiv NN lica za ubistvo Davida Dragičevića, ali u tri godine rada na slučaju Davidovog ubistva istraga se nije pomjerala sa mrtve tačke. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka za to vrijeme podiglo je samo optužnice protiv kriminalističkih tehničara Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka, koji su se teretili da su 25. marta 2018. godine namjerno bacili Davidov donji veš i tako uništili mogući dokaz o ubistvu mladića.

Sutkinja Osnovnog suda u Banjaluci Radmila Medaković je 27. januara ove godine donijela presudu prema kojoj Marjanac i Bošnjak nisu krivi, navodeći da Tužilaštvo „nije uspjelo da dokaže namjeru optuženih da unište dokaze“.

Ranije je odbačena i prijava protiv patologa Željka Karana, zbog lažnog toksikološkog nalaza, odnosno njegovih tvrdnji da su u krvi i urinu ubijenog Davida Dragičevića nađeni LSD, marihuana i alkohol. Pravi toksikološki nalazi, koji su urađeni kasnije, pokazali su da je to laž.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odlučilo je 14. aprila 2021.  da od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka preuzme predmet ubistva Davida Dragičevića.

„Posle razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i Javnog tužilaštva Republike Srpske, Tužilaštvo BiH je donelo odluku o preuzimanju predmeta“, saopšteno je tada iz Tužilaštva BiH.

Po nalogu državnog tužilaštva istragu o ovom slučaju vodi Federalni MUP. MUP RS je kolegama iz Federacije ustupio prostorije u kojima saslušavaju svjedoke, a prema saznanjima Žurnala, prije desetak dana inspektori FUP-a u Banjaluci su saslušali 15-tak osoba u okviru istrage u ubistvu Davida Dragičevića. Davidov otac Davor najavio je da 27. marta ispred državnog tužilaštva u Sarajevu počinje štrajk zbog nerješavanja slučaja ubistva njegovog sina.

Davor Dragičević

Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević, kao i porodice Memić, čiji je sin Dženan takođe stradao u nerazjašnjenim okolnostima, od samog početka tvrdi da je sistem učinio sve da se zataškaju očigledna ubistva, te da svemu tome kumuje korumpirano pravosuđe u BiH.

"Sada je jasno da se radi o ubistvima. Jedini razlog zašto istraga nije provedena na način kako to kaže evropska konvencija i naš zakon, jeste zato što su u oba slučaja upletene visokopozicionirane ličnosti bh politike. Da ne govorimo o imenima, ko je čiji sin, ko je šta radio, ali u svakom slučaju ti ljudi koji imaju moć su jedini u stanju da zaustave istragu koja se treba provesti u skladu sa zakonom." rekao je nedavno Feraget u intervjuu za banjalučki portal Buka.

Pravosudni epilog ubistava Davida Dragičevića i Dženana Memića pokazaće da li je pravosudni sistem u BiH bar donekle izmakao uticaju političko-tajkunskih grupacija, koji su u sprezi sa pojedinim nečasnim i korumpiranim policijskim službenicima, tužiocima i sudijama doveli do situacije da je u BiH pravda selektivna i, u pravilu, u korist onih koji su na vlasti ili su joj bliski... Ukratko, postoji li pravda za Davida?

(zurnal.info)