NOVIH 100.000 NI ZA ŠTA:U pripremi tender za fantomski trebinjski aerodrom
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

NOVIH 100.000 NI ZA ŠTA: U pripremi tender za fantomski trebinjski aerodrom

Nova analiza trebalo bi da pokaže opravdanost ideje o gradnji, iako je vlast u RS “Aerodrome Trebinje” ugasila 2014. godine. Tokom petogodišnjeg rada javnog preduzeća iz budžeta je potrošeno više od million KM, a urađeni su samo master plan i idejno rješenje

U pripremi tender za fantomski trebinjski aerodrom
Foto: capital.ba

Aktuelna vlast u Republici Srpskoj i dalje vjeruje da je gradnja aerodroma u Trebinju od krucijalne važnosti pa će “Aerodromi Republike Srpske” u naredna četiri mjeseca raspisati tender vrijedan gotovo 100.000 KM za izradu nove strategije razvoja fantomske piste. Ona stara strategija, urađena prije više od pet godina, a koju je za nekoliko desetina hiljada KM radila nepoznata austrijska firma, ocijenjena je kao nepotpuna.  

U aerodromskim hodnicima sve je misterija pa čak i plan javnih nabavki, kojeg je preduzeće prema zakonu o istim, moralo da objelodani. O tenderu ne žele da otkrivaju detalje. 

“Tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu strategije razvoja trebinjskog aerodroma biće raspisan  do kraja 2018. godine. Planirana vrijednost nabavke  je 80.000KM”, navode za Žurnal u “Aerodromima RS” ponovo zaboravljajući da dodaju 13.600 KM poreza na dodatu vrijednost, čime se cifra penje na ukupno 93.600 konvertibilnih maraka građana RS. 

Bajka od million KM “koju smo razvalili”

Tek nova analiza pokazaće opravdanost kompletne ideje oko gradnje aerodroma u Trebinju, iako ni ovaj  banjalučki ne može da se pohvali rezultatima. 

“Republika Srpska nije odustala od izgradnje aerodroma Trebinje. Već ove godine postoje inicijative i nosilac posla je Aerodrom Banjaluka. Jedno vrijeme postojalo je preduzeće, imali smo čak određeni broj zaposlenih, ali smo, da se narodski izrazim, to razvalili. Mnogo je i stranih investitora koji se interesuju za ovu lokaciju", kazao je početkom maja na “Jahorina ekonomskom forumu” ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

On se, kako je tada rekao, uzda i u gradonačelnika Trebinja Luku Petrovića “koji forsira infrastrukturne projekte”.

„Nadam se da će svojim pritiscima sigurno ubrzati ovaj proces“, kazao je kratko.

Trninić tada nije rekao da je bajka “koju smo razvalili” narodu u RS predstavljena kao veliki investicioni projekat, ali i da je preduzeće „Aerodrom Trebinje“ vlast ugasila u januaru 2014. godine. “Razvaljivanje” je poreske obveznike koštalo više od milion maraka.

Za pet godina rada javnog preduzeća urađeni su samo master plan i idejno rješenje, dok o izvedbenom projektu nije bilo ni govora.

Dodik: Usporila nas je svjetska ekonomska kriza

Polovinom 2013. godine predsjednik RS Milorad Dodik je tvrdio da se nije odustalo od gradnje, ali je “svjetska ekonomska kriza doprinijela da realizacija projekta ide sporije”. 

“Tražimo investitora koji će biti partner Vladi i koji će podržati gradnju aerodroma i piste na Zubačkom polju”, izjavio je.

Hercegovački  aerodrom trebalo je da bude operativan još od 2010. godine, jer su ranije studije „pokazale da postoji opravdanost ovog projekta“. Plan je bio da se u gradnju aerodroma uloži oko 60 miliona KM, kako bi mogao, samo u prvoj fazi, da prima 250.000 putnika godišnje.

(zurnal.info)