Iako stručnjaci preporučuju testiranja:U Kantonu 10 jedno testiranje za 10 dana, u Bihaću nemaju ni testove ni aparat!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Iako stručnjaci preporučuju testiranja: U Kantonu 10 jedno testiranje za 10 dana, u Bihaću nemaju ni testove ni aparat!

Smjernica Svjetske zdravstvene organizacije o potrebi testiranja što većeg broja ljudi u BiH je neprovodiva. U Kantonu 10 od 11. do 19. marta urađeno je jedno testiranje na COVID-19! U Srednjobosanskom također!

U Kantonu 10 jedno testiranje za 10 dana, u Bihaću nemaju ni testove ni aparat!
FOTO: david herraez

U Kantonu 10 (Livanjski kanton) u Federaciji BiH od 11. do 19. marta urađeno je jedno testiranje na COVID-19! U Srednjobosanskom također! U Zapadnohercegovačkom kantonu dva! Ovo su podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.
Testirajte! Testirajte! Testirajte! - ovako će čelnici Svjetske zdravstvene organizacije upozoriti svijet kako se suočiti i prevazići pandemiju virusa. Ako je suditi po brojkama u BiH – baš i ne poštujemo smjernice.

Broj testova tajna

U navedenom periodu za devet dana u cijeloj Federaciji urađena su tek 222 testiranja! U svih deset kantona. U Republici Srpskoj jučer je testirano ukupno 50 slučajeva. U UKC RS-a pitali smo koliko testova imaju na raspolaganju. Odgovor je: dovoljan! Navode da je to sasvim dostatno za pacijente kod kojih se sumnja da su zaraženi, ali o kojoj količini testova se radi ne otkrivaju.
Pitali smo i Federalno ministarstvo zdravstva koliko testova ukupno Federacija ima. Nisu nam odgovorili.

U zeničkoj bolnici za Žurnal navode da novca za testove ima ali je problem stanje na tržištu i nabavka. Imaju 100 transportnih podloga za testove koji se rade u KCUS-u.  
Iz KCUS-a Žurnalu nisu do završetka teksta odgovorili koliko imaju testova te da li će i kada nabavljati nove. Građani na terenu svakodnevno svjedoče da se testovi ne rade čak ni onima koji svjedoče da su bili u kontaktu sa zaraženima ukoliko nemaju simptome, što je suprotno uputama svjetskih zdravstvenih autoriteta.

Osim ako su premijeri i ministri, naravno. Tako premijer Novalić, ministar Džindić i ostali znaju da su negativni. Iako nemaju simptome, bili su testirani.

U Kantonalnoj bolnici "Dr Safet Mujić" u Mostaru testiranja se ne vrše. Prema odluci kriznog štaba Ministarstva zdravstva to je moguće samo u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Testiranja se ne vrše ni u Bihaću tako da testova uopće nemaju! Nemaju ni uređaj za testiranje.  
Iz Bihaća dolaze zabrinjavajuće vijesti da je pacijent inficiran COVID-19 u teškom stanju ali da ga je KCUS odbio primiti.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Žurnalu nisu odgovorili koliko testova uopće imaju klinički centri u Federaciji i da li će nabavljati nove. Bez odgovora su i Tuzli, Sveučilišnoj bolnici Mostar, Goraždu...

(zurnal.info)