Godišnjica Žurnala:Trinaest godina s vama
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Aktuelno

Godišnjica Žurnala: Trinaest godina s vama

Trudićemo se da vaš i naš Žurnal još više unaprijedimo. I dalje računamo na podršku naših prijatelja i pomoć čitatelja. Što se tiče neprijatelja koji ovo čitaju, obećavamo im da ćemo još dugo biti nasuprot njih. Previše je nedovršenog posla da bismo tek tako otišli.

Trinaest godina s vama
moramo slaviti, makar nazor

Trinaestu godišnjicu Žurnala slavimo u predizborno vrijeme, a to nikada nije dobro vrijeme za bilo kakvo slavlje. Kao da gasiš svjećice na torti u kući koja gori.

 

PAMĆENJE RIBICE

 

Jer, pred izbore se obavezno pokaže sav apsurd pod kojim je pristisnuta Bosna i Hercegovina. Kandidati za članove Predsjedništva otvoreno govore da će mandat potrošiti na rušenje države, za parlament se pripremaju osobe koje već sada najavljuju da tamo neće ništa raditi, stranke pripremaju strategije koje će samo pojačati tenzije a ekonomija, čini se, ne zanima ni kandidate niti glasače. Kao da nikome više nije važno kako živi, kao da smo maloumnici sa pamćenjem zlatne ribice pa nam plasiraju optimistične vijesti da zahvaljujući njima sada možemo vozom do Ploča i bez pasoša u Neum. Ako nam to nije dovoljno, naglašavaju, onda moramo biti sretni što imamo bilo kakvu državu, nema veze što je tijesna, neudobna i gladna - bolje ikakva nego nikakva.

Atmosfera je visokonaponska, histerična. Svi moraju paziti šta govore, svaki zarez tri puta provjeravati, jer pogrešna riječ čovjeka odmah svrstava među izdajnike nečega, bilo čega.

 

MORAMO SLAVITI

 

Ali, moramo slaviti, makar nazor. Moramo slaviti zato što smo, pored svega što je bilo protiv nas, opstali punih trinaest godina!

Teško je govoriti o samome sebi i izbjeći hvalisavost, ali s druge strane nije fer ni biti lažno skroman. Jer, trudili smo se svih ovih godina, ništa nam nisu dali ni stranka ni država.

Mislimo da imamo puno razloga za ponos. Ponosni smo na nagrade koje smo dobili, na pisma zahvalnosti i brojne poruke podrške naših čitalaca koji nas uvjeravaju da sve ovo ima smisla. Ponosni smo što izdržavamo kontinuirane napade nacionalista, tajkuna, botova, špijuna, razbojnika i svih vrsta primitivnih silnika.

Nismo ovih trinaest godina samo držali položaj, naprotiv, prestrojavali smo snage, jačali, usavršavali se i proširivali slobodnu teritoriju. Bili smo prisutni u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, za razliku od estradnih patriota koji domovinu vole iz daljine ili iz trezora.

Bilo je mnogo teških momenata, ali i prijateljstva, istinske kolegijalnosti i zadovoljstva nakon uspješno okončanih istraživanja. Naši najveći praznici bili su tekstovi koji su donosili konkretan rezultat, hapšenje, podizanje optužnica, spašavanje javnog novca.

 

POČETAK NOVOG CIKLUSA

 

Postoji mnogo tumačenja broja 13, ali nama se dopada ono koje kaže da taj broj označava korak u novo, početak novog ciklusa, novi život. Trudićemo se da vaš i naš Žurnal još više unaprijedimo. I dalje računamo na podršku prijatelja i pomoć čitatelja. Što se tiče neprijatelja koji ovo čitaju, obećavamo im da ćemo još dugo biti nasuprot njih. Previše je nedovršenog posla da bismo tek tako otišli. Znaju oni dobro kakvog.

(zurnal.info)