PISMO BANKE AUTOCESTAMA:Tender poništavamo zbog političkih pritisaka!

Istražujemo

PISMO BANKE AUTOCESTAMA: Tender poništavamo zbog političkih pritisaka!

Evropska investicijska banka oštro je kritikovala Autoceste Federacije zbog političkih pritisaka na članove tenderske komisije i miješanje u izbor najpovoljnije kompanije za posao vrijedan 200 miliona maraka

Tender poništavamo zbog političkih pritisaka!
Ilustracija; FOTO: Autoceste Federacije

Evropska investicijska banka će zbog političkih pritisaka na članove tenderske komisije vjerovatno povući svoju saglasnost za izbor najboljih ponuđača na tenderu za izradnju autoputa od Počitelja do Zvirovića, piše u pismu banke upućene direktoru Autocesta Adnanu Terziću i federalnom ministru Denisu Lasiću u koje je Žurnal imao uvid.

Autoceste Federacije reagovale su saopštenjem za medije nakon sastanka Terzića i Lasića u Luksemburgu. Iz ove javne kompanije tvrde da tender nije naštiman i da se ne poništava zbog neregularnosti nego zbog ubrzanja procesa te da nisu tačni navodi medija o tome. Pismo koje je banka uputila Autocestama dokazuje da je bilo političkog miješanja u tendersku proceduru ali se ne navodi tačno ko je i na koga uticao.

U saopštenju za medije Autocesta, u kojem se potvrđuje poništavanje tendera, navodi se kako je tender poništen zbog ubrzavanja početka gradnje te da Autoceste time ne žele utjecati na istragu koju provodi EIB.


Politički pristisci

Zvanično pismo je iz banke upućeno istog dana kada su u Luksemburgu Terzić i Lasić imali sastanak sa predstavnicima banke. Terzić je ranije za Žurnal izjavio kako će stari tender biti poništen i raspisan novi kako bi se ubrzao početak gradnje.

Autoceste u kasnijem saopštenju navode kako na sastanku nije “uopće bilo govora o tome da je tender namješten niti je izbor izvođača okarakterisan kao sumnjiv”.
“Stav zvaničnika EIB-a je da, ako želimo sve ubrzati, onda je najbolje da ovaj tender poništimo i raspišemo po novoj ubrzanoj proceduri koji će oni propisati, a što vrlo brzo trebamo dobiti u zvaničnom pismu EIB-a”, naveli su iz Autocesta i dodali kako će objaviti sadržaj pisma kada ono stigne u Autoceste.

Pismo predstavnika banke, u koje je Žurnal imao uvid, otkriva da se stari tender ne bi mogao ni provesti jer će banka vjerovatno poništiti svoju saglasnost za okončanje tendera zbog neregulanosti u procesu izbora firmi koje će graditi dio autoputa kroz Hercegovinu.

Pismo banke sugeriše da je na sastanku bilo govora o neregularnosti tendera.

Želimo vas obavijestiti da optužbe za političko miješanje i pritiske na članove tenderske komisije, spomenute u pismo bivšeg direktora, predstavljaju nove informacije koje bi mogle promijeniti okolnosti pod kojima je EIB izdao svoju saglasnost, navode u svom pismu Matteo Rivellini i Neil Valentine.

Terzić za Žurnal objašnjava na koji način on doživljava ovu kritiku i objašnjava da je “pod uticajem kompletna procedura”.
- Godinu dana se u medijima i političkim skupovima postavljalo pitanje kome da dodijelimo ugovor – kaže Terzić za kojeg pismo banke “baš ne oslikava” sastanak u Luksemburgu i sve što se dešavalo u vezi sa ovim tenderom.


Adnan Terzić (Foto: CIN)

Rivellini i Valentine u pismu dodaju da je slučaj ranije prijavljen Odjelu za pronevjere i istrage Evropske investicijske banke.

Na Terzićevu i Lasićevu izraženu zabrinutost o ovoj situaciji i interesu za nastavkom projekta, predstavnici EIB-a odgovoraju “otvoreno” kako će konačni ishod istrage “vrlo vjerovatno” dovesti do povlačenja saglasnosti na tender.

Zbog toga se Rivellini i Valentine slažu sa prijedlogom Autocesta za poništavanje tendera i raspisivanje novog, ovaj put pod budnim okom banke. Predstavnici EIB-a smatraju da je od najveće važnosti za smanjenje kašnjenja projekta “provesti tender na jasan i transparentan način”.

Terzić za Žurnal kaže da se u pismu navodi kako je on tražio da se tender poništi ali da on to nije uradio. Direktor Autocesta tvrdi da je u Luksemburgu samo tražio odgovor kako na najbrži način završiti proceduru izbora firme koja će graditi autoput.

Uz uobičajnu kurtoaziju u zvaničnim prepiskama, Rivellini i Valentine u nastavku pisma jasno poručuju Autocestama da očekuju da se ispuni obećanje da će budući tenderi biti provedeni na otvoren, fer i transparentan način u skladu sa EIB-ovim smjernicama za javne nabavke.

U ranijem tekstu o poništavanju tendera nagovijestili smo da se tender ne otkazuje zbog ubrzavanja gradnje već zbog uočenih neregularnosti kod donošenja odluka o najboljem ponuđaču.


Popravni tender

Kada su prije nekoliko mjeseci istražitelji banke posjetili BiH, predstavnici Autocesta morali su objašnjavati kako su u jednom dijelu tendera firmu Hering izabrali kao najbolju a u drugom je proglasili nedovoljno dobrom da uopšte učestvuje na tenderu.

Tender za gradnju dijela autoputa od 11 kilomotera između Počitelja i Zvirovića vrijedan 200 miliona maraka raspisan je još 2015. godine. Podijeljen je u dva dijela i na otvaranju ponuda najjeftiniji je bio prijedlog konzorcija Viadukta i Heringa. Do kraja višemjesečne procedure Autoceste će u jednom dijelu tendera potpuno diskvalifikovati Hering i Viadukt jer nisu ispunjavali uslove dovoljno velikog prometa u firmi. Za drugi dio tendera ove dvije firme su imale sasvim zadovoljavajuće poslovanje i predložene su kao pobjednik tog dijela tendera.

Sada već bivši direktor Autocesta Đenan Salčin upozorio je EIB na ove propuste. Nedugo nakon toga SBB je Salčina smijenio sa pozicije direktora i na njegovo mjesto imenovao Adnana Terzića.

Evropska investicijska banka zaista nije poništila tender, kako navode u Autocesteama, ali bi povukla svoju saglasnot za izbor najboljeg ponuđača što znači da tender ne bi mogao da se završi i morao bi biti poništen.

Konačni izvještaj EIB-a o ovom slučaju očekuje se u roku od tri do četiri mjeseca. Za sada ostaje otvoreno pitanje čiju će odgovornost za neuspjeh ovog tendera utvrditi istražitelji EIB-a i kakva je bila uloga uposlenika banke koji su predložili davanje saglasnosti na izbor pobjednika tendera koja se sada povlači.

(zurnal.info)