Svijet:SVIJET: Strani mediji o terorizmu u BiH
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Copy / paste

SVIJET: Strani mediji o terorizmu u BiH

Muslimani u Bosni prakticiraju umjereni islam, koji propovijeda lokalna islamska zajednica, ali neki su i prihvatili radikalnu formu islama

SVIJET: Strani mediji o terorizmu u BiH

Svi regionalni i svjetski mediji prenose vijest o ubistvu dvojice pripadnika OSBiH i uglavnom se pozivaju na domaće medije.

"Počinilac naoružan automatskim oružjem ubio je dva bosanska vojnika i pucao na autobus gradskog prevoza.Fragmenti i komadi polomljenog stakla povrijedili su vozača i dva putnika od kojih je jedan vojnik OSBiH" piše Washington Post.

Poslije informacija o napadu Washington Post dodaje da

"Muslimani u Bosni prakticiraju umjereni islam, koji propovijeda lokalna islamska zajednica, ali neki su i prihvatili radikalnu formu islama koju su primili od stranih boraca koji su došli da pomognu muslimanima tokom Bosanskog rata".

Washington post još i dodaje kako je početkom ovog mjeseca uhapšen i osuđen Husein Bosnić zbog podržavanja Islamske države i organiziranja i regrutovanja dobrovoljaca za ekstremističke aktivnosti u Siriji.

BBC prenosi da je ministar Denis Zvizdić izjavio da je ovo napad na državu Bosnu i Hercegovinu ali nije precizirao da li je napadač bio povezan sa radikalnim islamskim pokretom.

"Kao jedna od najsiromašnijih država Evrope, Bosna se još nosi sa etničkom i vjerskom podijeljenosšću iz prošlog rata.Posljednjih godina muslimani iz Bosne i sa Kosova se pridružuju AL-Qaedi i Islamskoj državi , a neki od njih su pritvoreni nakon povratka sa ratišta" prenosi Radio Slobodna Evropa.

(zurnal.info)