“Prointeru” 102 tendera:Svakog dana 93.000 KM za Dodikovu virtuelnu Srpsku
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

“Prointeru” 102 tendera: Svakog dana 93.000 KM za Dodikovu virtuelnu Srpsku

Od januara do decembra prošle godine banjalučki “Prointer”sa javnim sektorom sklopio je ugovore vrijedne čak 33.435.482 KM sa uračunatim PDV-om. Dnevno građani ovoj firmi daju 93.000 KM! Gotovo da više nema institucije, javnog preduzeća ili ustanove koji su ostali imuni na “znanje, standarde i rezultate” pedesetak radnika i saradnika im Igora Dodika.

Svakog dana 93.000 KM za Dodikovu virtuelnu Srpsku

 

“Imamo znanje, standarde i rezultate”, poručio je ponosno posljednjeg novembarskog dana 2019. godine Bojan Vujić, direktor banjalučkog “Prointera”.

Bez obzira na, kako je tugaljivo spomenuo u jednom intervjuu, politizaciju pojedinih projekata ove kompanije, ona “malim i važnim koracima ruši administrativne barijere koje često oduzimaju dragocjeno vrijeme”.

A, niko drugi ne cijeni vrijeme kao “Prointer”, jer je ono za ove IT stručnjake novac. I to javni. Male i važne korake finansiraju građani. Baš kao i prethodnih godina, riječ je o milionskim iznosima koji su se iz svih raspoloživih javnih budžeta slijevali u kasu te privatne firme.

Od januara do decembra 2019. godine banjalučki “Prointer” pobijedio na 102 tendera vrijedna čak 33.435.482 KM sa uračunatim PDV-om.

Mjesečna tender zarada iznosi nevjerovatnih 2.786.290 KM! Dnevno građani ovoj firmi daju 93.000 KM!

Gotovo da više nema institucije, javnog preduzeća ili ustanove koji su ostali imuni na “znanje, standarde i rezultate” pedesetak radnika.

“Možete biti najbolji stručnjak, ali ako niste u sistemu vlasti, sve to može da bude zabluda. Jer, samo angažman u politici omogućava da realizujete svoje ideje”, poručio je pred posljednje izbore Milorad Dodik.

“Prointer”, kao ozbiljna kompanija, vodi računa o svakom segmentu uspjeha pa u svojim redovima ima jednog Dodika. Igora. Sina Miloradovog. Ipak, ne bi tata Milorad kompromitovao porodičnu uspješnicu, da ga poslanici nisu isprovocirali 18. jula ove godine.

“Nije vlasnik, ni ovlašteno lice u toj firmi”, tvrdio je nervozno, “ali jeste saradnik te firme, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode”!

NIZANJE TENDERSKO

Igor u “Prointeru” nije ništa novo, bilo je to poznato i prije nego je član Predsjedništva BiH priznao siromašnom narodu da mu je sin izuzetno uspješan. Ali, milioni maraka svakako jesu novi. U 2019. godini najbolji tender ugovor firma je sklopila krajem oktobra sa “Elektro Hercegovinom”. Bio je vrijedan ukupno 14.616.743 KM. Kredit za nabavku i instalaciju sistema “pametnog mjerenja”, opreme za izmještanje mjernih mjesta i sistema za daljinsko očitavanjenje potrošnje struje dala je Evropska banka za obnovu i razvoj. Ugovor je potpisan pod budnim okom SNSD-ovog Luke Petrovića, direktora “Elektroprivrede RS”.

 

Pored niza tenderskih poslova koje je Petrović dao “Prointeru” bio je i onaj od 2. jula, kada je za ugradnju videozida i rekonstrukciju dispečerskog centra “Elektroprivreda” dala 585.000 KM, dok je “migracija domenske infrastrukture” posljednjeg dana 2019. godine poreske obveznike koštala oko 439.000 KM. Za unapređenje i tehničku podršku IT infrastrukture na istu adresu otišlo je 234.000 KM, za servere 438.000 KM…

Znanje, standard i rezultate prepoznao je i Olimpijski centar Jahorina pa je opremu za ski datu polovinom godine platio 1.520.445 KM.

Da zna da zavuče ruku u narodni budžet odavno je pokazao prvi putar Republike Srpske Nenad Nešić, novoimenovani vršilac dužnosti predsjednika DNS-a na privremenom radu u parlamentu Bosne i Hercegovine. Za potrebe “Puteva RS” spojio je stare stranačke znalce – SNSD i SDP. Odluku o kupovini opreme za pilot projekat uspostavljanja inteligentnih transportnih sistema donio je polovinom jula. Vrijednost ugovora - 1.168.890 KM, a posao dobijaju “Prointer” i “BS Telecom”.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, voli da nadgleda situaciju pa mu video nadzor instalira upravo “Prointer” i to za gotovo 528.000 KM. Malobrojni tim ove firme stigne na sve tender strane i uspije da, zajedno sa “Lanacom” Nebojše Ninića, održava sistem slabe struje Vlade RS za 737.100 KM. Ta ista Vlada održavanje Data centra “Prointeru” plaća 300.000 KM, održavanje sistema za registraciju poslovnih subjekata 700.000 KM, te telefonskog sistema i kontakt centra 246.000 KM.

Dobri ugovori za “Prointer” stigli su iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS – 585.500 KM, Hidroelektrana na Drini – 467.242, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose – 880.000, 150.000, 289.000 i 500.000 KM, Elektrokrajine – 123.000 i 270.000 KM, Elektroprenosa BiH – 351.000 KM, Rudnika i Termoelektrane Ugljevik – 351.000, Elektro Doboja – 370.000, ministarstava, zavoda, fondova… 

VIRTUELNA PROINTER BEBA 800.000 KM

Kako je Žurnal, već pisao Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske za posao od 800.000 KM odabralo je upravo vrtuelnog vladara RS. Ideja se zove “e-Beba”. To podrazumijeva izradu informacionog sistema kako roditelji više ne bi “trčali od šaltera do šaltera radi upisa djeteta u matične knjige”. Za “Prointerov” novi klik potreban je tek prst zdravstvenog radnika koji će podatke odmah ubaciti u sistem, a roditeljima će dokumenta stizati na adresu. 

Novih 800.000 KM iz narodnog džepa u javnosti nije dočekano onako kako je za potrebe običnog čovjeka senzibilni “Prointer” navikao.

“Pogledajte samo projekat izrade informacionog sistema "e-Beba", koji je podigao prašinu zbog nepotrebne politizacije. Upravo taj projekat, čiji smo nosioci, predstavlja dio procesa digitalizacije javne uprave. Izrada ovog servisa će sigurno postaviti i standarde za izradu sličnih e-servisa u budućnosti, a koji su već odavno postali dio svakodnevice u razvijenim zemljama”, kazao je Vujić.

Slučajno ili namjerno, zaboravio je da spomene da je “topla voda već izmišljena”, na primjer, u Zagrebu.

DOK ČEKAMO "ŠUME"…

Ipak, “slučajnosti” na tenderima ne manjka pa su “Šume RS” krajem oktobra prošle godine “Prointer” ocijenile jedinom firmom koja ima kvalifikacije da izradi integrisani informacioni sistem za ovo javno preduzeće. “Šume” su spremne da daju više od 17 miliona KM, što je za čak 11,5 miliona više od prve procjene ovog posla.

Zbog tenderskog štimanja pobunio se vlasnik “Planet Softa”Vedran Jarić, navodeći da je cijena “prenaduvana”. Ubrzo je prestao da za medije govori o ovoj temi.

Odluku o “najpovoljnijem” ponuđaču “Šume RS” još nisu objavile…

(zurnal.info)