Sestrinska ljubav:Sutkinja Drena Marin omogućavala zaradu vlastitoj sestri
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Sestrinska ljubav: Sutkinja Drena Marin omogućavala zaradu vlastitoj sestri

Visoko sudsko i tužilačko vijeće istražuje slučaj sutkinje iz Prijedora koja je u najmanje pet slučajeva imenovala sestru za advokata po službenoj dužnosti i omogućila joj zaradu od najmanje 2.000 maraka

Sutkinja Drena Marin omogućavala zaradu vlastitoj sestri
FOTO: Arhiv

Sutkinja Drena Marin iz Prijedora imenovala je vlastitu sestru Sandu Zubanović za advokata po službenoj dužnosti u najmanje pet slučajeva tokom perioda od dvije godine, pokazuje istraživanje Žurnala.

Drena Marin sutkinja je u Osnovnom sudu u Prijedoru. Advokatica Sanda Zubanović njena je rođena sestra. Sutkinja Marin je u više navrata od 2013. do 2015. godine  omogućila sestri zaradu od najmanje 2.000 maraka.

Zakonski i etički prekršaji

Zakon o krivičnom postupku Republike Srpske, član 37.b kaže da sudija ne može vršiti sudijsku dužnost ako mu je osumnjičeni ili njegov branilac srodnik po krvi u pravoj liniji do bilo kog stepena. U istom zakonu, član 39. kaže da je sudija, čim sazna da postoji neki od razloga za izuzeće, dužan da prekine svaki rad na tom predmetu i da o tome obavijesti predsjednika suda. Sutkinja Marin očigledno nije smatrala da je imenovanje rođene sestre jedan od razloga za izuzećem.

Na Žurnalov upit kako je moguće da sutkinja Drena Marin u pet slučajeva imenuje vlastitu sestru za branioca po službenoj dužnosti predsjednik Suda Duško Miloica kaže da je imenovanje u skladu sa zakonom.

- Za branioca je u predmetima koje ste naveli imenovana advokat Zubanović Sanda, rođena sestra sudije, koja je imenovana kada je došao ,,red,, na nju - kaže Miloica.

Rješenja o naknadi troškova zastupanja kojim se isplaćuje novac Sandi Zubanović, pored sutkinje Marin potpisao je i Miloica. Predsjednik Suda kaže da on potpisuje samo nalog blagajni da se iznos koji je sudija odredio može isplatiti braniocu.

- Iz tih je razloga moj potpis na nalogu koji je samo zajedno odštampan na istom listu na kome je i rješenje o naknadi – kaže Miloica i dodaje da je “to tako samo tehnički izvedeno radi operativnosti”.

Nebojša Milanović, Glavni disciplinski tužilac Advokatske komore Republike Srpske u razgovoru za Žurnal kaže da je nije upoznat sa slučajem tako da ne može reći sigurno koji su zakoni prekršeni ali je prekršen Etički kodeks.

- Sa stanovišta etičkog postupanja advokata to nije prihvatljivo - kaže Milanović.

Sanda Zubanović u telefonskom razgovoru za Žurnal kratko je potvrdila da je sestra sutkinje Marin ali da je svaki put tražila izuzeće na predmetima gdje je bila sutkinja Marin.  

Istraga VSTV-a

U analizi Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva nalaze se podaci o isplatama advokatima za odbrane po službenoj dužnosti sa 41 suda na svim nivoima u BiH za period od 2005. do 2010. godine. Advokatima odbrane po službenoj dužnosti je isplaćeno najmanje 32 miliona maraka..

Na spisku je i Sanda Zubanović koja je za pet godina zaradila više od 40 hiljada maraka kao advokat postavljen po službenoj dužnosti.

Slučaj je anonimno prijavljen Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Iz Ureda disciplinskog tužioca za Žurnal su potvrdili da su dobili prijavu u septembru ove godine ali da ne mogu davati detaljnije informacije o slučaju dok se ne donese odluka o ovom predmetu.

(zurnal.info)