Napad protumačen kao lakši prekršaj protiv reda i mira:Štefica Galić napadnuta i brutalno pretučena
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Štefica Galić napadnuta i brutalno pretučena

Štefica Galić napadnuta i brutalno pretučena

Štefica Galić, urednica portala tacno.net i udovica Nedeljka Neđe Galića, nakon višednevnih ponovljenih prijetnji na nekim web portalima brutalno je pretučena u Ljubuškom 48 sati nakon premijere dokumentarnog filma Neđo od Ljubuškog.
Nakon što je objavljena informacija o napadu, reagovao je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i zatražio da se hitno ispita slučaj brutalnog premlaćivanja novinarke Štefice Galić, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Njen suprug je pokojni Nedeljko Galić, koji je tokom rata spasio oko hiljadu Bošnjaka da ne završe u logoru u Heliodromu, a posthumno je dobitnik Nagrade "Duško Kondor" za građansku hrabrost.
- Nedopustivo je da je gospođa Galić bila bez policijske zaštite iako je prijećeno i njoj i njenoj porodici. Ona je majka troje djece, bez muža i nezaštićena, a pojedine organizacije pozivale su preko lokalnih portala na linč ove hrabre porodice, rekao je Ahmetović.

Ahmetović javno izrazio žaljenje zbog svega što je posljednjih sedmica preživjela ova porodica, koja je pokazala toliko humanosti i hrabrosti u proteklom ratu. 
- Kao ministar sigurnosti i kao čovjek, suosjećam s njima i obećavam da ću uraditi sve šta je u mojoj moći da se počinitelji ovog sramotnog, nehumanog i prijezira vrijednog djela kazne, istakao je Ahmetović.

S druge strane, iz PU Ljubuški ocjenjuju kako su “lakši prekršaj protiv reda i mira” mediji "napuhali”.
Glasnogovornik MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona Damir Čutura, kazao je da nije upoznat sa verbalnim napadima koji su prethodili napadu na Šteficu Golić.

Međutim, u redakciji portala tačno.net, ipak tvrde da je napad na njihovu urednicu bila klasična “sačekuša”. Nju je sačekala grupa ljudi, a tukla ju je jedna žena.
Podsjećamo da su napadu na Šteficu Golić prethodili verbalni napadi, prijetnje i otvoreno protivljenje prikazivanju filma "Neđo od Ljubuškog", protiv kojeg su se pobunile hrvatske braniteljske udruge.

Štefica je supruga pokojnog Nedeljka Galića, Ljubušaka koji je ove godine posthumni dobitnik Nagrade "Duško Kondor" za građansku hrabrost. 
Nedeljko je tokom 1993. pomagao svojim sugrađanima Bošnjacima da napuste Ljubuški i izbjegnu ratne strahote. Svih godina nakon rata susretali su se s osudom Ljubušaka zbog toga, a sve je kulminiralo u ponedjeljak kada je u općinskoj vijećnici Ljubuškog prikazan film o Neđi Galiću "Neđo od Ljubuškog", autorice Svetlane Broz.

(zurnal.info)