NAKON OTKAZA 13 ANESTEZIOLOGA:Smije li Federalna vlada smijeniti menadžment KCUS-a?

Istražujemo

NAKON OTKAZA 13 ANESTEZIOLOGA: Smije li Federalna vlada smijeniti menadžment KCUS-a?

Vlada KS-a traži smjenu direktorice KCUS-a nakon što je 13 anesteziologa iz ove ustanove dalo otkaze. Ako se analizira odnos Federalnog ministarstva zdravstva, ljekarskih komora i Vlade Federacije BiH prema menadžmentu KCUS-a, jasno se da zaključiti da su male šanse da inicijativa Vlade KS-a bude i provedena

Smije li Federalna vlada smijeniti menadžment KCUS-a?
 
Trinaest anesteziologa dalo je otkaz u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu zbog uslova rada. Otkazi su uslijedili nakon što je dio ljekara sa Klinike za anesteziju i reanimaciju poslalo interni akt u kojem se traži poboljšanje uslova za rad i liječenje pacijenata zaraženih korona virusom. Kako nije odgovoreno na njihove zahtijeve, sada najavljuju odlazak sa KCUS-a. 
 
Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo najavili su da će ljekari dobiti posao u Općoj bolnici prim. dr. Abdulah Nakaš. Osim toga, kako su saopćili premijer KS Edin Forto i ministar zdravstva Haris Vranić, Vlada KS zahtijeva od Vlade Federacije BiH da hitno smijeni rukovodstvo i UO KCUS-a:
 
- Ovo možda nije kraj i neće biti jedini ovakav odlazak – rekao je premijer Forto i naveo da se mora tražiti uzrok zbog kojeg ljekari odlaze sa KCUS-a. 
 
Šta o najavljenom prelasku ljekara misle u Općoj bolnici? Direktor ove ustanove Ismet Gavrankapetanović za Žurnal kaže da se solidarišu sa kolegama ljekarima sa KCUS-a koji su danas bili prinuđeni napustiti Klinički centar u većem broju:
 
- Naše kolege mogu uvijek računati da ćemo dati sve od sebe da ih zadržimo i omogućimo da nastave liječiti građane Sarajeva u Općoj bolnici – kaže za Žurnal. 
 
U ovom trenutku čekaju upute i odluke nadležnog ministarstva, Vlade i Skupštine KS-a:
 
- U Općoj bolnici uvijek ima mjesta za stručne i vrijedne ljekare, ima posla i za mnogo veći broj ljekara od svih koji su danas napustili KCUS. Mi težimo da stvorimo respektabilan zdravstveni centar, da radimo u atmosferi u kojoj će se kontinuirano poboljšavati naše usluge i sa zadovoljstvom služimo građanima i njihovom zdravlju. U tom cilju, otvoreni smo za sve kvalitetne i stručne ljekare i medicinsko osoblje, koji su dobrodošli u našu ustanovu.
 
kcus12
 
 
Na odlazak velikog broja ljekara i medicinskog osoblja sa KCUS-a upozorava se već godinama. Ti odlasci intenzivirani su dolaskom na čelo ustanove generalne direktorice Sebije Izetbegović
 
Bez današnjih otkaza, KCUS je do početka ove godine, a od prvog dana mandata generalne direktorice Sebije Izetbegović u januaru 2016. godine, napustilo više od 100 ljekara. 
 
Današnji odlasci epilog su višegodišnjeg mobinga koji se provodi na KCUS-u, a koji je u pojedinim slučajevima i sudski dokazan. 
 
Do sada nije bilo značajnije reakcije federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića na urušavanje ove ustanove i osipanje kadra, ali ni ljekarskih komora. Nakon najave odlaska 13 anesteziologa ministar Mandić konačno je reagovao: U skladu sa svojim nadležnostima tražit ću izvještaj članova Upravnog vijeća u ime Vlade Federacije BiH i direktorice KCUS-a, te očitovanje u vezi sa novonastalom situacijom. 
 
Ukoliko se posmatra dosadašnji odnos na relaciji Federalno ministarstvo zdravstva – KCUS malo je vjerovatno da će aktivnosti ministra Mandića polučiti značajnije rezultate.
Ministar Vjekoslav Mandić do sada je više puta pokazao da neće kvariti planove generalne direktorice KCUS-a: kada je opstruisao sjednice u Federalnom parlamentu o stanju na KCUS-u, kada je imenovao privremeni Upravni odbor bez predstavnika iz Vlade KS-a, ili kada je zatvarao oči na nepravilnosti navedene u revizorskim izvještajima… samo su neki od primjera.
 
O kontroli koju nad radom komora provodi direktorica Izetbegović pisali smo više puta. 
 
Također, i iz procesa koji se odvija pred Sudom BiH o nabavci respiratora jasno je da direktorica KCUS-a uživa izuzetan autoritet u krugovima Federalne vlade. Zbog toga je malo vjerovatno da će zahtjev za njenom smjenom koju inicira Vlada KS-a imati značajan rezultat. 

vjekoslav-sebija

Ostavka anesteziologa uslijedila je nakon dopisa – interne komunikacije – koji je potpisao dio ljekara Klinike za anesteziju i reanimaciju, a u kojem ukazuju na to da respiratori ACM 812A, koje je iz Kine uvezla firma "Srebrena malina" u aprilu 2020. godine i koji se koriste u sarajevskom Kliničkom centru, ne posjeduju neophodne postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata.
 
Tada su naveli da respiratori uopšte ne posjeduju mogućnost korištenja PEEP (način terapije koji se koristi zajedno s mehaničkom ventilacijom), imaju nedovoljan maksimalni protok, ne posjeduju mogućnost kontinuirane oksigenacije. Sve zajedno zaključuje se da "se ne mogu koristiti za specifično respiratorno patološko stanje COVID-19 pacijenata".
 
- Kao uposlenici - ljekari specijalisti anesteziologije i reanimacije Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS, prema Zakonu o liječništvu (član 39.), a u domenu rada i iskustvu koje imamo, dužni smo provesti liječenje pacijenata prema provjerenim standardima savremene medicinske nauke shodno našem najboljem znanju i vještinama – naveli su. 
 
„Respiratori koji su predmet optužbe koriste na KCUS-u za invazivne i neinvazivne pacijente,“ posvjedočila je u sudnici Suda BiH generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.
 
Nakon dopisa anesteziologa u KCUS su ušli tužioci i SIPA, a istraga o smrtnosti pacijenata u covid odjelima Kliničkog centra je u nadležnosti Tužilaštva KS-a.
 
(zurnal.info)