Prijava protiv sekretara Igora Pejića:Službenim vozilom tri godine, bez naloga, putovao u Hrvatsku
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Prijava protiv sekretara Igora Pejića: Službenim vozilom tri godine, bez naloga, putovao u Hrvatsku

Službenici SIPA su, po nalogu Tužilaštva BiH, iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH izuzeli evidencije o prisustvu sekretara Igora Pejića na poslu, putne naloge za službeni automobil škoda superb i službena putovanja, te još niz dokumentacije... Prema podacima EUROPOL-a, vozilo Škoda Superb je od 4. marta 2019. do 15. augusta 2022. prešlo granicu 265 puta, a od toga je u tom vozilu Pejić bio 258 puta

Službenim vozilom tri godine, bez naloga, putovao u Hrvatsku
Ministarstvo komunikacije i prometa BiH

Tužilaštvo BiH trenutno ispituje osnovanost navoda iz anonimne krivične prijave koju su još prošle godine zaprimili protiv sekretara Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Igora Pejića, saznaje Žurnal. U toj prijavi, koja je proslijeđena i na adresu naše redakcije, stoji da je Pejić zloupotrijebio položaj na način da je službeni automobil koristio u privatne svrhe u vrijeme radnog vremena.

Službenim vozilom škoda superb, registarskih oznaka E30-T-533, skoro svake sedmice je, navodno, bez putnih naloga putovao u Hrvatsku, gdje ima nekretnine. Često je izostajao sa posla, a da je pri tome dobijao punu platu, stoji u istoj prijavi, a duži vremenski period je primao naknadu za odvojeni život iako je u to vrijeme boravio u Sarajevu, a ne u Grudama kako je navodio u izjavama.

Sud BiH je, na prijedlog Tužilaštva BiH, u novembru prošle godine donio naredbu o privremenom izuzimanju dokumentacije iz Ministarstva prema kojoj su službenici SIPA izuzeli evidencije koje se odnose na Igora Pejića i to one o prisustvu na poslu, putne naloge za službeno vozilo škoda superb i službena putovanja, te odluke o upućivanju Pejića na službeni put u inostranstvo.

U potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta, koju je Žurnal dobio na uvid, navodi se da je izuzet i pravilnik o načinu korištenju službenih vozila, odluke o raspodjeli korištenja službenih vozila, te ostala dokumentacija koja će tužiteljima biti od pomoći tokom rada na ovom predmetu.

Saznajemo da je SIPA od EUROPOL-a dobila podatke o prelasku državne granice BiH za vozilo Škoda Superb, kao i podatke o vozačima i saputnicima. Iz tih podataka proizilazi da je ovo vozilo od 4. marta 2019. pa sve do 15. augusta 2022. godine prešlo 265 puta i da se u tom vozilu nalazio Pejić. Na ovaj način su, stoji u naredbi za privremeno oduzimanje predmeta, potvrđeni navodi iz prijave koji se odnose na prelazak granice.

Obrazloženje dijela naredbe o privremenom oduzimanju predmeta

Iz Tužilaštva BiH su nam na naš upit samo kratko odgovorili da oni “zajedno sa SIPA-om provode mnoge operativne aktivnosti u prikupljanju dokaza u predmetima u kojima postupa”.

Zbog interesa rada na predmetima nismo u mogućnosti iznositi detalje u javnost”, navode iz Tužilaštva BiH.

(zurnal.info)