UHVAĆENI NA DJELU:Slovenija ozbiljno shvatila akciju hrvatskih špijuna

Region

UHVAĆENI NA DJELU: Slovenija ozbiljno shvatila akciju hrvatskih špijuna

Istraživanje Žurnala o tome kako je SOA podsticala terorizam u BiH i vrbovala bh. građane za prebacivanje oružja, pokrenulo je istraživanja u zemljama regiona i dovelo do otkrića velike špijunske afere u regiji

Slovenija ozbiljno shvatila akciju hrvatskih špijuna

Nakon što je Žurnal otkrio da su hrvatski obavještajci vrbaovali bh. građane kako bi prebacivali oružje u selefijske mesdžide, sa tim povezali i direktora SOA-e Davora Franića, novinari POP TV-a iz Slovenije počeli su svoje istraživanje. Region je obišao snimak na kojem Ivan Tolj, predstavnik austrijske Styrije i vlasnik hrvatskih medija Večernjeg lista i portala 24sata.hr, traži od jednog medijskog radnika da utiče kako se na POP TV-u ne bi pojavio prilog o aktivnostima SOA-e.
POP TV pokušava da otvori jednu staru priču u vezi naše obavještajne službe. Zamolili su me da vas pozovem i da pomognem u rješavanju ovog problema ... Neki novinar je objavio priču na bosanskom portalu Žurnal i pokušava povezati tu priču da se objavi na TV-u. Vlada pita možete li zaustaviti ovo, bilo bi korisno“. 

Priča nije zaustavljena, a snimak razgovora objavljen je na POP TV.
Kolege iz Ljubljane nastavile su objavljivati detalje o umiješanosti hrvatskih obavještajaca u aferu arbitraža, a kao glavni akter, kako su novinari Žurnala već otkrili, označen je Davor Franić.
U pitanju je službenik SOA-e koji je bio uključen i u špijunske akcije koje je ta obavještajna agencija provodila u BiH (vrbovanje bh. državljana) a prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, Franić je do 2013. godine bio raspoređen i na obavještajnim poslovima u Ambasadi Republike Hrvatske u Sarajevu. Tada je imao kontakte sa najmanje dvojicom aktualnih federalnih zastupnika, od kojih je jedan član SDA, dok je drugi član SDP-a BiH.

Reakcije slovenske vlasti

Afera je izazvala reakciju slovenskih vlasti. Slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je za danas popodne hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske SOA-e u Sloveniji.  Ranije je izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje i navodi da je SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik. Slovenska ambasadorica u Zagrebu Smiljana Knez pozvana je na konsultacije u Ljubljanu a hrvatski ambasador Boris Grgić je tim povodom pozvan na razgovor u slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Novinar POP TV-a Jure Tepina koji istražuje ovu priču kaže za Žurnal kako trenutno prate stanje u vezi sa dešavanjima na političkoj sceni između Hrvatske i Slovenije. Priču istražuju i dalje, a on ističe tri važne poente koje se mogu izvući:
- Prvo je – koji je motiv Hrvatske obavještajne službe? Zašto bi se oni toliko trudili da utišaju i sakriju jednu priču za koju tvrde da ne postoji? Drugo je pitanje na koje smo već znali odgovor – a to je da se novinari i njihovi izvori prisluškuju. I treće, znači smo već da novinare prisluškuju, ali nismo znali da to rade tako bahato. Njima se to ne čini ništa posebno, to nije njihov način rada, da preko nekoga ko ima mnogo uticaja u obavještajnim službama i politici, u vrhu hrvatske politike, da oni to rade na takav način da im se to čini potpuno normalnim. Sada smo ih uhvatili sa rukom u marmeladi i radimo i dalje na tome.
Teško je sada negirati da se prisluškivanje desilo, kaže Tepina:
- Mi radimo i dalje na ovoj priči i mislim da će mnogo teško oni sada da negiraju da se to prisluškivanje u arbitraži desilo od strane SOA-e jer se isti ljudi za koje smo već znali da rade prisluškivanje u Sloveniji sada pojavljuju u prisluškivanju u aferi u BiH. To njihovo negiranje nema neke velike osnove i niko to više ne smatra ozbiljnim. Dokazi su jaki, mi smo ih objavili.
I slovenska vlast je reagirala odlučno, zvali su i hrvatskog veleposlanika u Hrvatskoj na sastanak, slovensku ambasadoricu u Hrvatskoj. Za danas je sazvana sjednica slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost a sutra će se o tome razgovarati u parlamentu. U Sloveniji prilično ozbiljno shvataju te pritiske na novinare tako da je i reakcija prilično ozbiljna.


Kako je Žurnal ranije pisao, Franić je posljednjih dana bio glavni SOA-in čovjek da se u medijima u Hrvatskoj zataškaju afere hrvatske obavještajne službe, pa je, tako, sa portala Nova TV u Zagrebu misteriozno nestao tekst koji se odnosio na umiješanost SOA-e u afere u Sloveniji i BiH.
Upravo je Franić bio čovjek koji je saznao da slovenački mediji pripremaju priču o SOA-i, te je otome obavijestio čelnike hrvatske Vlade koji su za lobiranje i pokušaj zaustavljanja priloga angažirali Ivana Tolja.
Prema pisanju hrvatskih medija, pater Tolj „vedri i oblači“ medijskim nebom Hrvatske. Siva je eminencija Večernjeg lista, te nekoliko portala u Republici Hrvatskoj. Novinari iz te zemlje ga vezuju i sa Milanom Bandićem, te hercegovačkom grupacijom koja upravlja dijelom HDZ-a Hrvatske iza kojeg stoji Milijan Vaso Brkić.

 
(zurnal.info)