PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH:SIPA vrši pretres na 24 lokacije, na listi i fudbalski menadžer Admir Husarić
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH: SIPA vrši pretres na 24 lokacije, na listi i fudbalski menadžer Admir Husarić

Po nalogu Tužilaštva BiH u toku je pretres 24 stambena i poslovna objekta na više lokacija. Kako nezvanično saznaje Žurnal od izvora iz tužilaštva, povod akcije je sumnja u carinske prevare.

SIPA vrši pretres na 24 lokacije, na listi i fudbalski menadžer Admir Husarić

Pripadnici SIPE su počeli akciju na području Srebrenika, Gradačca, Brčkog i Banjaluke. U toku je pretres stanova i objekata nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa krivičnim djelom carinskih prevara.

Prema izvorima Žurnala, pretresaju se pored ostalih objekti u vlasništvu fudbalskog menadžera Admira Husarića i advokata Hajrudina Škahića u Srebreniku, potom Nusreta Mustabašića, Miloša Jakovljevića u Banjaluci te Ferhata Peštalića zvanog Pero. Sumnja se da je ova grupa, zajedno sa još nekoliko osoba učestvovala u carinskim prevarama.

Ferhat Peštalić se dovodi u vezu sa više puta hapšenim i osuđivanim za utaju poreza i prevare Sedinetom Karićem zvanim Sido iz Srebrenika. O tome je u iskazu dostupnom javnosti govorio i optuženi bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević.

„ Što se tiče firme Eko-Škobić pokazalo se vremenom da je to firma preko koje je radio Sido Karić iz razloga jer je bio u zatvoru, a na temelju rada Tužilaštva gdje smo mi iz UIO pomagali, pa je na taj način prikrivao djelatnost. Prema informaciji koju sam dobio, Ferhat Peštalić je taj koji je završavao poslove za firmu Eko-Škobić, A Ferhat Peštalić je Sidin igrač, tačnije radio je za njega,“ naveo je u svom svjedočenju Čaušević.

Admir Husarić je kontrovezni fudbalski menadžer koji se dovodio u vezu sa više afera, a posebno je upečatljiva njegova javna objava putem društvenih mreža kada je s metkom u cijevi prijetio pripadniku navijačke skupine iz Tuzle.

(zurnal.info)