IAKO NA SUDU TVRDI DA SE NE SJEĆA:Sebija Izetbegović potpisala je propale ugovore za nabavku respiratora!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

IAKO NA SUDU TVRDI DA SE NE SJEĆA: Sebija Izetbegović potpisala je propale ugovore za nabavku respiratora!

Direktorica KCUS-a danas se nije mogla sjetiti detalja propalog ugovora o nabavci respiratora vrijednog tri miliona KM, koji je lično potpisala. Vlasnik kompanije Cubicus nije želio govoriti o svojoj zaradi. Podsjećamo da je bila enormna

Sebija Izetbegović potpisala je propale ugovore za nabavku respiratora!

 

 

Na suđenju u predmetu Respiratori danas su svjedočili direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović i vlasnik kompanije Cubicus Denis Đulalić.

O saradnji KCUS-a i FUCZ-a sa ovom kompanijom koja je tada bila registrovana za proizvodnju namještaja pisali smo više puta. Interesantno je kako se direktorica Izetbegović, koja je mnogo puta navela kako ima besprijekornu memoriju i govori samo činjenicama, danas uopće nije mogla sjetiti višemilionskog ugovora koji je povjerila Cubicusu a koji je sama potpisala, kao ni brojnih drugih dešavanja iz tog perioda. 

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu u martu 2020. pokušao je nabaviti 40 respiratora. Žurnal je tada pisao kako je kupovinu respiratora KCUS trebao izvršiti preko kompanije koja nije bila u sistemu javnih nabavki, niti je imala dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva za promet medicinskim sredstvima. 

Denis Đulalić, vlasnik kompanije Cubicus, na suđenju Fadilu Novaliću i ostalima za nabavku respiratora od Srebrene maline, rekao je kako je razgovarao sa direktoricom KCUS-a Sebijom Izetbegović. Ali direktorica Izetbegović, rekla je da se ne sjeća ni ugovora, ni kompanije Cubicus.

Đulalić je na suđenju potvrdio da nije imao potrebne dozvole i da mu je za realizaciju ovih nabavki bio potreban posrednik. 

Žurnal podsjeća da je svu dokumentaciju sa nabavkom potpisala upravo direktorica Izetbegović (fotografije u galeriji). Vrijednost nabavke 40 respiratora bila je tri miliona KM, ali je Cubicus odustao i novac vratio KCUS-u.cubicus

 

Cubicus je nakon ovog propalog posla uspješno sarađivao sa Federalnom upravom civilne zaštite kojoj je prodao 20 hiljada testova za detekciju koronavirusa. FUCZ je ove testove platio čak 1,3 miliona KM. 

Denis Đulalić nije želio na suđenju govoriti o zaradi koju je ostvario od nabavke testova, pravdajući to poslovnom tajnom. 

Posao koji je sklopio sa FUCZ-om Đulalić je jako dobro naplatio. Testove je civilnoj zaštiti poreprodao po višestruko većoj cijeni. 

Dvadeset hiljada testova koje je isporučio FUCZ-u kupio je od kompanije Lab Unica. Vrijednost 65 hiljada testova, koliko je uvezla tada Lab Unica bila je 760 hiljada KM, a Đulalić je 20 hiljada praktično preprodao FUCZ-u za čak 1,3 miliona KM. Jasno je da je njegova zarada bila enormno visoka. 

Cubicus je registrovan 2017. kao kompanija za izradu namještaja. Na suđenju je Denis Đulalić potvrdio kako prije ovih nabavki Cubicus nije uvozio medicinsku opremu. Općina Centar dala je ovom mladom poduzetniku poticaj za izradu namještaja kao nezaposlenom licu, a KCUS i FUCZ šansu za proširenje djelatnosti i visoku zaradu.

(zurnal.info)