Privatizacija države:Sebija Izetbegović koristi službeni automobil Predsjedništva BiH!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Privatizacija države: Sebija Izetbegović koristi službeni automobil Predsjedništva BiH!

Škodu je prošle godine nabavilo Predsjedništvo BiH, a koristi je direktorica KCUS-a. Ko i kako popunjava putne naloge? Šta piše u Pravilnicima o korištenju automobila?

Sebija Izetbegović koristi službeni automobil Predsjedništva BiH!

Pripreme su trajale danima. Niko nije imao pravo na grešku. Svi najviši dužnosnici Kliničkog centra Tuzla i Tuzlanskog kantona u ponedjeljak su od ranih jutarnjih sati bili u stroju i čekali najdražu gošću. Direktor Nešad Hotić za tu je priliku pripremio i specijalan buket cvijeća. Naručene kamere bile su spremne.

A onda se pojavila Škoda, registarskih oznaka E30-K-969, službeno registrirana na Kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Domaćini su se malo zbunili. Ako i nisu, trebali su, jer čekali su direktoricu,  a dočekali predsjednicu. Istina, neformalnu. Iz Škode je, dakle, izašla Sebija Izetbegović, prva dama države, prva žena zdravstva, i prva osoba u modernoj povijesti BiH koja bez ikakve prateće dokumentacije, bez putnih naloga, bez formalne odluke, može koristiti službeni automobil Predsjedništva BiH.

 

Automobil koji koristi generalna direktorica Kliničkog centra Sarajevo Sebija Izetbegović kupljen je 2016. godine za potrebe Predsjedništva BiH. Kako, i pod kojim uslovima je Škoda dodijeljena baš njoj na raspolaganje – ostat će nepoznanica. Zasad.

No, poznato je da je automobil koji sada koristi direktorica Izetbegović, u oktobru prošle godine koristio predsjednik Izetbegović. Kamere FTV-a su, tako, 10. oktobra prošle godine snimile Bakira Izetbegovića kako dolazi pred Centralu SDA. Pratnja ga je dovezla u Škodi, registarskih oznaka E30-K-969. Istoj onoj Škodi u kojoj se sada vozi njegova supruga – Sebija Izetbegović.

 

Prema članu 2 Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH pod pojmom „službeno vozilo smatra se vozilo koje je nabavljeno za službene potrebe institucije i u njenom je vlasništvu, a koristi se za obavljanje prevoza radi vršenja poslova i zadataka rukovodstva institucije, te obavljanja administrativnih i kurirskih poslova institucije iz nadležnosti institucije“.

Pojednostavljeno, službena vozila mogu koristiti samo službenici institucije koja je je vlasnik vozila. Na koji način, onda, Sebija Izetbegović koristi vozilo institucije u kojoj nije zaposlena? Prema članu 7 istog Pravilnika, „lice koje upravlja službenim vozilom obavezno je da posjeduje odgovarajući obrazac putnog naloga, te da ga popunjava u skladu sa važećim propisima“. Stoga nije jasno kako generalna direktorica KCUS-a popunjava putne naloge za vozila koja su u vlasništvu Predsjedništva BiH?

Ili je, ipak, sve jasno. Izetbegovići su, očigledno, privatizirali i Klinički centar i Predsjedništvo BiH.

(zurnal.info)