NOVE NEZAKONITOSTI DIREKTORICE KCUS-a:Sebija Izetbegović bi mogla krivično odgovarati zbog utaje
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

NOVE NEZAKONITOSTI DIREKTORICE KCUS-a: Sebija Izetbegović bi mogla krivično odgovarati zbog utaje

Sebija Izetbegović nastavlja sa pokušajima da upravlja svim segmentima zdravstva u Sarajevu. No, njeni posljednji potezi ukazuju na klasično krivično djelo

Sebija Izetbegović bi mogla krivično odgovarati zbog utaje
FOTO: zurnal.info

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović četiri mjeseca ne dozvoljava uplatu novca kojeg ljekari odvajaju za članstvo u Ljekarskoj komori. Trenutno je to više od 20 hiljada maraka, a u oktobru će ta suma biti uvečana za još nešto više od 5.000 maraka, koliko ljekari Kliničkog centra svakog mjeseca odvajaju za članarinu. Na platnim listama taj je novac ljekarima odbijen, ali nije proslijeđen komori. Ovo je potvrdio i predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo Fahrudin Kulenović.

- Došlo je do zaustavljanja, odnosno otuđenja novca ljekara Kliničkog centra Ljekarskoj komori Kantona Sarajevo. Ona na to nema pravo. Ovo je kriminalno djelo jer su svi ljekari potpisali trajni nalog da im se odbija novac - kaže Kulenović.

Žurnal je u posjedu prepiske koja potvrđuje da Sebija Izetbegović ne samo da priznaje kako je obustavila prebacivanje novca ljekara namijenjenog za Ljekarsku komoru, nego i najavljuje da će ga nezakonito potrošiti!?

"S obzirom da niste odgovorili na pitanja koja su Vam upućena iz KCUS ista ponavljamo i molim da nam pošaljete odgovore hitno. U protivnom će po odluci Kolegija direktora i Koordinacionog odbora KCUS sredstva namijenjena Ljekarskoj komori biti uplaćena za potrebe apoteke tj. naših pacijenata,", navodi u pismu kojeg je uputila Ljekarskoj komori KS.

Ljekarska komora KS još nije odlučila koje će konkretne radnje poduzeti kada je u pitanju ova situacija. Jasno je i pravnom laiku da Sebija Izetbegović odbijanjem da novac koji pripada ljekarima i ljekarskoj komori (čiji je i ona član), krši član 290. Krivičnog zakona FBiH, tačnije stav 1. u kojem piše:
"Ko s ciljem da sebi ili drugom pribavi imovinsku korist, protupravno zadrži tuđu pokretninu koja mu je povjerena, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine."

Slučaj sa nezakonitim zadržavanjem novca Ljekarske komore samo je jedan u nizu primjera kojim direktorica Kliničkog centra želi pokazati ili dokazati da ona upravlja svim dešavanjima u zdravstvu Kantona Sarajeva. O mnogima je Žurnal već pisao, a po svemu sudeći, neće nedostajati materijala za nastavak.

(zurnal.info)