Čudesni putevi saudijskog kapitala:Saudijci sa Kajmanskih ostrva
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Saudijci sa Kajmanskih ostrva

Iza gradnje novog trgovačko - hotelskog kompleksa, “Sarajevo City Center”, investicije vrijedne stotinak miliona maraka, koji se ubrzano gradi u Sarajevu pored zgrade državnog parlamenta, osim saudijske kompanije “Al Shiddi” stoje i ”tihi partneri” sa egzotičnih ostrva na Karibima

Saudijci sa Kajmanskih ostrva

Kako je domaćoj javnosti zvanično predstavljeno, čitav projekat je investicija saudijske kompanije “Al Shiddi”, koja je 2006. godine na tenderu kupila državni kapital u sarajevskim preduzećima “Magros veletrgovina” i “Magros export import”, čime je postala i vlasnik placa na najekskluzivnijoj lokaciji u Sarajevu.

Kako pokazuju podaci iz registra preduzeća i registra vrijednosnih papira u FBiH, saudijska kompanija “Al Shiddi” je samo jedan od suvlasnika budućeg trgovinsko-hotelskog centra koji se ubrzano gradi.

Zvanično se kao investitor ovog projekta navodi sarajevska kompanija Magrosveletrgovina” čiji je većinski vlasnik, sa 84, 7 posto vlasništva, kompanija AlShiddi Trading East” iz Saudijske Arabije.

Puno zanimljiviji je drugi suvlasnik “Magros veletrgovine”, kompanija “Al Shiddi International” iz Sarajeva, koja posjeduje 9,1 posto vlasništva. Iako bi se sudeći po imenu jednostavno zaključilo da je riječ o lokalnoj firmi kćerki saudijske kompanije Al Shiddi, vlasnička struktura pokazuje sasvim drugu sliku.

 

Od Rijada do Sarajeva, preko Kajmanskih ostrva

Suvlasnici sarajevskog “Al Shiddi International” su saudijska građevinska kompanija Zawalisa 67 posto vlasništva, dok je preostala trećina vlasništva u rukama off-shore kompanije IstethmarySarajevo City Center - II, registrovane na dalekim, ali nama prijateljskim, Kajmanskim ostrvima.

Kako je riječ o off-shore kompaniji, ponosni vlasnik ove firme sa Kajmanskih ostrva i tihi partner u jednoj od najvećih poslijeratnih investicija u BiH ostaje nepoznat.

Podjednako je nejasno i zašto se odjednom u igri pojavljuje nova saudijska kompanija, “Zawali” kao jedan od krajnjih vlasnika na vrhu vlasničke piramide.

Teoretski, iza off shore firme sa Kajmana, mogao bi biti bilo ko, uključujući i samu “Al Shiddi” grupaciju, koja bi na ovaj način mogla izbjeći plaćanje poreza.

Samo, u slučaju da se “Al Shiddi” odlučio na poslovanje preko off-shore kompanije zarad izbjegavanja poreza, onda se ne bi ograničio samo na trećinu vlasništva, pa je logično pitanje ko je “partner iz sjene”.

 

Puno firmi, malo vlasnika

Mreža kompanija u BiH povezanih sa grupacijom “Al Shiddi” predstavlja pravi labirint međusobno isprepletenih vlasničkih odnosa a broj kompanija uključenih u ovu mrežu raste.

Pored saudijske kompanije “Al Shiddi Group” u igri je još jedan Al Shiddi, Sulaiman Abdullah Al - Shiddi, direktor “Al Shiddi International Group”, ali ovoga puta kao fizičko lice.

Sulaiman Al-Shiddi jedini je vlasnik sarajevske kompanije “SHAD Invest” koja ima 23,3 posto vlasništva u novoj kompaniji “Grand hotel Bristol”, dok je drugi suvlasnik u “Grand hotel Bristol” sarajevska kompanija “Bristol d.d.” koja je pod apsolutnom kontrolom saudijskog ”Al- Shiddi Trading Est”.

Sulaiman Al - Shiddi je i suvlasnik sarajevske kompanije “SCC Management” u kojoj ima 30 posto vlasništva. Drugi suvlasnik kompanije “SCC Management” je sarajevska kompanija “MDC” sa 40 posto vlasništva a “MDC” je istovremeno i glavni nadzornik radova na gradnji trgovačko - hotelskog kompleksa “Sarajevo City Center”.

 

Posao lagan a para dobra

Ako je suditi po nazivu, “SCC Management” je kompanija kojoj bi moglo biti povjereno gazdovanje nad “Sarajevo City Center”, kada konačno bude završen, mada podjednako dobre šanse da preuzme ovu ulogu ima i kompanija “Sarajevo City Center” sa Kajmanskih ostrva ili “imenjakinja” sa neke druge egzotične off-shore destinacije, koja tek treba da se pojavi na sceni.

Kompanija koja bude efektivno gazdovala nad novim trgovačko - hotelskim centrom, odnosno njeni vlasnici, imaće i najveću finansijsku korist od čitavog ulaganja, kroz naplatu kirije korisnicima prostora, od hotela do prodavnica, restorana i kafića, što bi trebalo obezbjediti kontinuirani priliv svježeg novca za narednih nekoliko decenija. Za stvarne vlasnike i njihove “partnere iz sjene”, koji se zbog urođene sramežljivosti svojski trude da ostanu anonimni, ovo će sigurno biti “posao stoljeća”.

(zurnal.info)