OBJEKAT VAŽNIJI OD 10 DRUGIH:Ruše muzej i park za djecu kako bi izgradili još jedan poslovni centar!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

OBJEKAT VAŽNIJI OD 10 DRUGIH: Ruše muzej i park za djecu kako bi izgradili još jedan poslovni centar!

Sarajevska Općina Centar, važnija od deset drugih, danas je ostala bez parka za djecu i Muzeja opsade. Na njihovom mjestu izgradiće se još jedan tržni centar!

Ruše muzej i park za djecu kako bi izgradili još jedan poslovni centar!
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Odlukom vijećnika u sarajevskoj Općini Centar, djeca su ostala bez još jednog parka na kojem će biti izgrađen ko zna koji po redu poslovni centar! Zajedno sa parkom, sa iste lokacije nestaće i Muzej opsade Sarajeva!

Na parceli površine 11.543m2 planirana je izgradnja šestospratne zgrade sa podzemnom garažom na tri etaže. Tako su odlučili glasovi 10 vijećnika SDA, 3 vijećnika SBB-a i tri nezavisna vijećnika u OV Centar.

"Lokalitet bivšeg objekta Hastahana na Marijin Dvoru, kao vrijedan neizgrađen prostor u centru Grada ima prostornih mogućnosti za gradnju reprezentativnog objekta. U tom kontekstu vrši se izmjena planskog dokumenta i obezbjeđuje planski osnov za izgradnju poslovnog objekta.“  stoji u Odluci  o pristupanju izradi izmjena i dopuna  regulacionog plana „Gradski centar Marijin dvor“. 

Sve potpisuje načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić.  

U cjelokupnu priču zajedno sa načelnikom Ajnadžićem, uključen je zamjenik predsjedavajuće u OV Centar Mustafa Mulić tvrdi izvor Žurnala. Njih dvojica su odlučili da se gradi poslovni objekt na jednom od rijetkih preostalih prostora u ovoj općini, gdje djeca  mogu provoditi svoje slobodno vrijeme. Također, na tom mjestu nalazi se i Muzej opsade Sarajeva. 


Iako su inicijatori ovog projekta tvrdili da će o svemu u konačnici odlučiti građani, Žurnal je u posjedu dokumentacije gdje je vidljivo da se izmjenama obuhvata parcela u kojoj su park i muzej. 

U vrijeme kada je bio predsjedavajući Općinskog vijeća, sadašnji načelnik Nedžad Ajnadžić glasao je za izgradnju Muzeja opsade Sarajeva! Nekoliko godina poslije, kada je osvojio načelničku fotelju, Ajnadžić je promijenio mišljenje! 


Građevinska parcela označena je kao D1 (pogledati skicu) i okarakterisana kao „ jako interesantno zemljište“ kako stoji u dokumentima. 

  


Finansijska sredstva za izradu Plana od 22 hiljade i 950 KM će obezbijediti Općina Centar. 

Dakle, sve je spremno za izgradnju novog tržnog centra! Parkovi i kulturni spomenici očigledno nemaju mjesta u Općini važnijoj od deset drugih!

(zurnal.info)