UKIDANJE UPRAVA I PRIPAJANJE SLUŽBAMA:Reorganizacija MUP-a RS za uklanjanje kadrova Dragana Lukača
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

UKIDANJE UPRAVA I PRIPAJANJE SLUŽBAMA: Reorganizacija MUP-a RS za uklanjanje kadrova Dragana Lukača

Brkić je donedavno bio načelnik Policijske uprave Banjaluke, a potpuno je pogrešno protumačeno da je sa te funkcije ekpresno smijenjen zbog napada na aktiviste LGBTI i novinare 18. marta u banjalučkom naselju Mejdan. Brkić je zapravo unaprijeđen postavljanjem na čelo Uprave policije, jedne od najvažnijih uprava u MUP RS, s ozbirom na to da je pod kontrolom te uprave cijela uniformisana policija u ovom bh. entitetu.

Reorganizacija MUP-a RS za uklanjanje kadrova Dragana Lukača
MUP RS

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske uskoro će se, pod plaštom nove sistematizacije, desiti ozbiljne kadrovske promjene, tako da će najavljena sistematizacija suštinski značiti ozbiljnu rekonstrukciju ovog ministarstva i policije RS. Prema izvorima Žurnala, primarni cilj im je da sa čelnih pozicija u entitetskom MUP-u „počiste“ ljude bivšeg ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača.

Ključna bitka, za koju još nije usaglašena odluka, vodi se oko Uprave za organizovani i teški kriminalitet, koja se u RS operativno bavi Sky i ANOM aplikacijama, a na čijem čelu se nalazi Mladen Marić. Uprava bi mogla biti ukinuta i da bude svedena na nivo Službe za organizovani i teški kriminalitet i nakon toga „utopljena“ u Upravu kriminalističke policije (UKP).

Na čelu UKP RS odnedavno je Snežana Radivojević, koja je na toj poziciji zamijenila Darka Kovrliju. Radivojevićeva je u potpunosti odana Kostreševiću, dok je njen muž član obezbjeđenja Milorada Dodika.

Zanimljivo je da je Mladen Marić, aktuelni šef Uprave za organizovani i teški kriminalitet, zapravo kadar Milorada Dodika. Međutim, kada je u ljeto pretprošle godine u Bosni i Hercegovini počeo proces sa dešifrovanim Sky i ANOM aplikacijama, Marić je bio mnogo bliži bivšem ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču nego direktoru Policije Siniši Kostreševiću.

Siniša Kostrešević

Zato je riješeno, navode izvori Žurnala iz MUP-a RS, da će biti ukinuta Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma, koja je duboko kompromitovana iz brojnih razloga, između ostalog, jer je služila i za prisluškivanje političkih protivnika, što je na sjednici entitetskog parlamenta u maju 2020. godine javno potvrdio Milorad Dodik. Ta Uprava će biti preimenovana u službu i kao takva će biti pridružena Upravi kriminalističke policije RS. Desiće se najmanje još jedna strukturalna promjena, tako što će doći do spajanja Centra za obuku i Uprave za policijsku obuku, koja se bavi školovanjem, stručnim osposobljavanju i usavršavanjem kadrova za rad u MUP i ostalim policijskim agencijama. Izvor Žurnala navodi da će biti ukinute i Uprava za informaciono-komunikacione tehnologije, kao i Uprava za policijsku podršku, koje će takođe biti preimenovane u službe. Još nije poznato kojoj će od  uprava MUP RS te službe biti pridružene, a najizvjesnije je da se nađu u sklopu Uprave policije, na čije čelo je nedavno postavljen Miloš Brkić.

Brkić je donedavno bio načelnik Policijske uprave Banjaluke, a potpuno je pogrešno protumačeno da je sa te funkcije ekpresno smijenjen zbog napada na aktiviste LGBTI i novinare 18. marta u banjalučkom naselju Mejdan. Brkić je zapravo unaprijeđen postavljanjem na čelo Uprave policije, jedne od najvažnijih uprava u MUP RS, s ozbirom na to da je pod kontrolom te uprave cijela uniformisana policija u ovom bh. entitetu.

Policijske uprave nalaze u okviru Policije RS i pod nadležnošću su i ministra unutrašnjih poslova i direktora Policije. Odluke o smjenama i postavljenima načelnika tih uprava donosi ministar, dok sve ostale kadrove u policijskim upravama, po vertikali i horizontali, postavlja direktor Policije. Osim promjene na čelu PU Banjaluka, 22. marta objavljene su smjene u još dvije policijske uprave. Sa čela PU Prijedor smijenjen je Sretoja Vujanović, a na njegovo mjesto postavljen je Dragan Milojica. Sklonjen je i načelnik PU Gradiška Bojan Škorić, a umjesto njega na tu funkciju imenovan je Slobodan Torbica.

Izvor Žurnala navodi da je gotovo izvjesna smjena načelnika PU Trebinje Siniše Lakete, a da za sada nije poznato ko će ga naslijediti.

Dani na načelničkoj poziciji PU Bijeljina, prema Žurnalovom izvoru, odbrojani su Stjepanu Terziću, koga bi na toj funkciji trebalo da naslijedi Duško Vasiljević. Za sada se uopšte ne govori o promjenama na čelu PU Zvornik, čiji je načelnik Aleksandar Vasiljević, dok bi i Dodik i Kostrešević rado smijenili Branimira Šehovca, načelnika PU Istočno Sarajevo, ali je malo realno da će se to desit. Šehovcu leđa čuvaju tamošnji visoki funkcioneri SNSD-a, poput Ljubiše Ćosića, koji su Dodiku ranije učinili ustupak prihvatanjem da Nenad Nešić bude ministar bezbjednosti BiH.

Prema sadašnjem planu onih koji osmišljavaju novu „sistematizaciju“, a suštinski djelimičnu rekonstrukciju MUP RS, sve ove promjene trebalo bi da se dese odmah nakon Dana policije RS, 4. aprila.

(zurnal.info)