Ratni zločin:REAKCIJE IZ SVIJETA: Karadžić bi dobio smrtnu kaznu da nije ukinuta
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Copy / paste

REAKCIJE IZ SVIJETA: Karadžić bi dobio smrtnu kaznu da nije ukinuta

Vijest o presudi Radovanu Karadžiću jedna je od glavnih tema u svijetu, a prve reakcije tek stižu, uglavnom preko društvene mreže Twitter

REAKCIJE IZ SVIJETA: Karadžić bi dobio smrtnu kaznu da nije ukinuta
FOTO: Reuters/Robin van Lonkhuijsen/Pool, Reuters Media

Vijest o presudi Radovanu Karadžiću jedna je od glavnih tema u svijetu.


Britanski Sky News je posvetio emisiju presudi Radovanu Karadžiću, a među njihovim sagovornicima je bio i Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

- Bio sam pomalo naivan i nisam znao mnogo o Balkanu, a on me je potpuno prevario. Vjerovao sam mu. Sjedili smo do kasno u noć i popili mnogo šljivovice. On je bio pjesnik i razgovarali smo o poeziji, civilizaciji, filozofiji. Bio je psihijatar i bio mi je zanimljiv i uvjerljiv. Tek sljedećeg dana, kada sam ga uspio ubijediti da putujem preko srpskih granica, postao sam svjestan užasa i uvidio stravičnu prirodu njegovih zločina, a kasnije mi je u BiH jedan od osnovnih zadataka bio da učinimo sve što je moguće da ga uhapsimo i mislim da smo pomogli u tom procesu, rekao je Ashdown, prisjećajući se svog prvog susreta sa KaradžićemU istoj je emisiji gostovao i Bob Stewart, bivši komandant UN-a u BiH, koji je rekao da bi kazna Karadžiću sigurno bila oštrija da je sud mogao izreći.

- Zločini koje je ovaj čovjek podstakao su toliko veliki da se plašim da bi dobio smrtnu kaznu da nije ukinuta. On sada ima preko 70 godina, tako da je iz njegove perspektive 40 godina predaleko, ali razumijem da neki smatraju da je to premala kazna. Ono što me brine jeste što sam bio uključen u druga suđenja u Hagu i kada neko dobije 45 godina zatvora, u stvarnosti izlazi nakon devet godina. Uvjeren sam da ova kazna od 40 godina mora ostati nepromijenjena, rekao je Stewart.

Sir Goeffry Nice, bivši tužilac Haškog tribunala rekao je:

- Siguran sam, i znam, da su žrtve, od kojih su mnogi došli danas u sud da čuju presudu, a i sam sam bio u sudu, razočarane i rastužene ovim za njih nezadovoljavajućim elementima onoga što je rekao sudija Kwon. Moram biti jasan i reći da je sudija Kwon sudija kojeg jako mnogo poštujem i nemam razloga da vjerujem da bi ikada učinio nešto što se protivi njegovoj savjesti.
David Cameron, premijer Velike Britanije tweetowao je:

Karadžić osuđen. Konačno pravda – i jasna poruka da ratni zločini i zločini protiv čovječnosti neće proći nekažnjeno
Oglasila se i Christiane Amanpour, glavna međunarodna dopisnica CNN-a, koja je tokom rata izvještavala iz BiH:

Genocid u Bosni – konačno, 21 godinu nakon završetka rata – Karadžić je osuđen...
Američki State Department je također izdao saopštenje koje je prenio Mark Toner, zamjenik glasnogovornika:

- Danas je međunarodni sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju osudio Radovana Karadžića za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Sa presudom Vijeća, korak smo bliže zatvaranju jednog poglavlja u priči o konfliktu u bivšoj Jugoslaviji. Nikada nećemo zaboraviti strahote genocida u Bosni i brojne druge zločine počinjene na svim stranama u konfliktu i nikada nećemo prestati poštivati žrtve i preživjele. Mi ćemo kao dio međunarodne zajednice nastaviti surađivati sa ICTY i poštovati njegove odluke
Ben Cardin, senator američke savezne države Maryland u svom tweetu je napisao:

- Ono što se dogodilo u Srebrenici je bio genocid. Pozdravljam presudu Radovanu Karadžiću.
(zurnal.info)