Politika & zdravstvo:Rat saopštenja umjesto borbe protiv korone
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Politika & zdravstvo: Rat saopštenja umjesto borbe protiv korone

Sarajevo je žarište korona virusa. Umjesto struke, glavnu riječ vodi politika. Bilo je samo pitanje trenutka kada će situacija izmaći kontroli

Rat saopštenja umjesto borbe protiv korone
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Pandemija korona virusa jedna je od rijetkih kriza u BiH koju nije prouzrokovala ovdašnja vlast. To ne znači da je ne može produbiti i iskoristiti za vlastite interese.
A kako je politika odavno u zdravstvu ali i zdravstvo u politici, bilo je samo pitanje trenutka kada će situacija izmaći kontroli.     

Kanton Sarajevo trenutno je žarište korona virusa. Nažalost, još uvijek nemamo jasno definisan put pacijenta, građani često ne stižu u razumnom roku do ljekara i terapije, a uskoro neće biti ni kapaciteta za smještaj oboljelih.

Za to vrijeme direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i direktor Opće Bolnice prim dr Abdulah Nakaš Ismet Gavrankapetanović dopisuju se putem medija. Dok im pacijenti umiru, oni ratuju saopštenjima.

Baš kao i političari.

Kada su krajem prošle godine svesrdno pomogli da se sruši tadašnja Vlada Kantona Sarajevo, u DF-u su za svoje partnere odabrali SBB. Ne treba kukati, poručio je tada Željko Komšić novoj opoziciji – kukanje je izraz slabosti.

Formiranje vlasti dogovoreno je bez većih problema: kako mu je ponuđeno da bira gdje želi stolicu, Rusmir Mesihović sam je odabrao resor zdravstva. Raniji “grijesi” oprošteni su mu i iz KCUS-a, pa nije bilo mnogo sporova oko njegovog imenovanja.
Kako to obično i biva, uslijedile su smjene upravnih i nadzornih odbora, ponovno postavljanje podobnih kadrova, a pale su i prve smjene – prva “žrtva” pod izlikom smjene zbog neadekvatnog odgovora na pandemiju bio je direktor JU Dom zdravlja KS Mehmed Kulić.
Poravnavali su se računi i vraćale usluge iz decembra, imenovali novi direktori, sarađivali su BOSS, SBB, SDA i DF, a DF je svoju ulogu pravdavao patriotskim težnjama, NATO putem i sprečavanjem urušavanja države.Upravo ti partneri sa kojima je u decembru planirao smjenu vlade, sada opstruišu imenovanje DF-ovog kandidata za ministra zdravstva. “U cara trojana kozije uši”, napisat će u posljednjem saopštenju DF, poručujući kako je novembar još daleko i kako će biti još prilike da SBB čini usluge Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku.  Ali decembar iza nas nije baš tako daleko da građani Sarajeva zaborave da je SBB-u u svemu što danas čini pomogao upravo DF.

Kome se obraća SDA?

Nije DF jedini koji se drži kao da nije nizašta kriv.
S obzirom da je Institut za mjeriteljstvo BiH ocijenio da su nabavljeni respiratori namijenjeni za stacionarnu upotrebu pozivamo nadležne institucije da izvrše njihovu raspodjelu” – jedan je od zaključaka sa sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije. U drugom zaključku SDA poziva Vladu Federacije da se što prije aktivira i pomogne sektorima ugroženim pandemijom.

Ali kome se SDA obraća? Šta i od koga traži? 

U donošenju zaključaka i tik uz rame predsjedniku SDA na sjednici je i Fadil Novalić. U vezi sa zaključkom jedan – osumnjičeni u aferi Respiratori. U vezi sa zaključkom dva – predsjednik baš te Vlade od koje se traži reakcija.

SDA je ovim zaključcima u potpunosti pokušala izbjeći svoj dio odgovornost za trenutni haos, upozoravajući da se Sarajevo približava italijanskom scenariju. Kao da njihovi članovi nisu u kriznim štabovima, ministarstvima i zdravstvenim institucijama. I zaključak o primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti na kom SDA instira čuli smo već više puta – od direktorice KCUS-a.

Za Skupštinu KS stanje nije alarmantno


Skupština Kantona Sarajevu aktuelnu epidemiološku situaciju razmatrat će 20. avgusta. Situacija još uvijek nije alarmantna, poručuju. Sve je toliko dobro i normalno, da čak i predsjednica Kriznog štaba može uzeti godišnji odmor od skoro mjesec dana.
Ne pomažu ni građani koji uporno izbjegavaju poštivati mjere preventive. Zašto bi inače hodali bez maski, ljetovali na krcatim plažama, ljubili se i grlili na svadbama od po nekoliko stotina zvanica, hodočastili po vjerskim skupovima?
Zar ne vide da oni koji bi trebali upravljati situacijom to ne mogu i ne žele?

(zurnal.info)