Ruta Ruski Balkan:Putinovi Noćni vukovi dolaze u Bosnu i Hercegovinu!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Ruta Ruski Balkan: Putinovi Noćni vukovi dolaze u Bosnu i Hercegovinu!

U Banja Luku, prema redu vožnje, Zaldostanov i Noćni vukovi dolaze 21. marta, gdje bi, prema informacijama Žurnala, trebali imati sastanke sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske

Putinovi Noćni vukovi dolaze u Bosnu i Hercegovinu!

„Naši motori su letjelice pod zvijezdama, kojima ispisujemo istoriju, zauvijek ih povezavši sa borbom za rusku budućnost. Huk naših motora već čuje cijela zemlja, bratska Republika Srpska, ali i cijeli svijet, kao huk ruskog reaktora“, kazao je nedavno u intervjuu za Glas Srpske Aleksandr Zaldostanov zvani Hirurg, vođa ruskih Noćnih vukova i osoba sa crne liste SAD-a.

ORDEN OD DODIKA

Mjesec nakon ovog intervjua, „huk ruskog reaktora“  posebno će se čuti u Banja Luci. Hirurg i njegovi Noćni vukovi 21. marta dolaze u Republiku Srpsku u okviru bajkerske turneje „Ruski Balkan“. Tokom devetodnevne turneje koja starta 19. marta Putinovi prijatelji preći će dvije hiljade kilometara vozeći kroz Srbiju i BiH, a boravit će u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Bijeljini, Brčkom, Banja Luci, Doboju i Višegradu. U Banja Luku, prema redu vožnje, Zaldostanov i Noćni vukovi dolaze 21. marta, gdje bi, prema informacijama Žurnala, trebali imati sastanke sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske. 


Oko dvadesetak ruskih državljana, sa Aleksandrom Zaldostanovom na čelu, u Beograd će stići 19. marta, gdje će im dobrodošlicu poželjeti Noćni vukovi iz Srbije i Republike Srpske zajedno sa Mladenom Vasiljevićem, bh državljaninom nastanjenim u Beogradu za kojim je pravosuđe BiH raspisalo potjernicu potražujući ga zbog ratnih zločina počinjenih na području Rogatice tokom 1992. godine. 

„U planiranju rute učestvovali su predstavnici ambasade Rusije, Ruske pravoslavne crkve, Srpske pravoslavne crkve, javne organizacije Srbije i Republike Srpske, uključujući organizacije sunarodnika koji žive u inostranstvu“, saopćili su Noćni vukovi. 

Prema informacijama Žurnala, Noćne vukove će u Banja Luci dočekati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te ministar za energetiku i rudarstvo Republike Srpske Petar Đokić. Dodik će Zaldostanovu uručiti zlatni orden za širenje  pravoslavlja. Planirano je da Noćni vukovi u Banja Luci dobiju i svoje prostorije, odakle bi, prema informacijama policijskih agencija, trebali nadgledati izborni proces u oktobru ove godine, te pružati podršku Miloradu Dodiku i njegovim koalicijskim partnerima. Tokom posjete RS-u, Noćni vukovi bi se trebali u Višegradu sresti i sa Emirom Kusturicom. 


„Svako se može pridružiti hodočašću, a organizatori će obezbijediti prevoz onima koji nemaju svoje prevozno sredstvo“, navedeno je u obavještenju Noćnih vukova.

AKCIJE U UKRAJINI

Podsjećamo, predsjednik RS-a Milorad Dodik 2014. godine u Beogradu se susreo sa Aleksandrom Zaldostanovim. Upravo te godine, tadašnji američki predsjednik Barak Obama potpisao je odluku kojom su Aleksandr Zaldostanov i njegovi Noćni vukovi stavljeni na crnu listu zbog oružanih akcija u Ukrajini.

„Učestvovali su u napadu na stanicu distribucije gasa Strikolkove u Ukrajini. Organizovali su napad na Glavni štab ukrajinske mornarice u Sevastopolju. Blisko su povezani sa ruskim specijalnim službama. Regrutovali su borce separatiste za ratište u Donjecku i Lugansku. Odgovorni su za učešće u akcijama ili politikama koje su prijetnja miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenosti ili teritorijalnom integritetu Ukrajine“, navedeno je u obrazloženju odluke predsjednika Obame.

Upravo smo u januaru objavili da je Nebojša Savić iz Niša, jedan od visokorangiranih članova Noćnih vukova, priznao da je učestvovao u dejstvima na Krimu i u Donbasu, gdje je, zajedno sa pripadnicima drugih paravojnih formacija, pravio barikade. Nebojša Savić, objavili smo tada, u Nišu je pružao podršku udruženju Srbska čast čiji su se članovi u decembru prošle i u januaru ove godine u maskirnim uniformama postrojavali u Banja Luci. 

„Srbska čast za mene je nešto najsvetije“, kazao je Noćni vuk Savić koji će praviti društvo Zaldostanovu u njegovom pohodu nazvanom „Ruski Balkan“. 

UKRAJINSKI SCENARIJ

Balkansku turneju nedavno je imao i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je u kontekstu Balkana pominjao ukrajinski scenarij. 

„Ono što se desilo u Ukrajini za nas nije bilo iznenađenje. Kako sam već rekao, to je bila posljedica te linije koju je NATO izabrao. Sada u tu igru žele da uvuku Balkan, postavljajući balkanske države pred izbor: ili ste sa Zapadom ili ste sa Rusijom. Takav isti izbor su tražili da napravi Ukrajina i tada je došlo do pukotine u ukrajinskom društvu“, kazao je Lavrov.

U Ukrajini su, podsjećamo, prve paravojne aktivnosti proveli Noćni vukovi. Za desetak dana oni dolaze u BiH. U istom mjesecu kada u RS dolazi i 2500 automatskih pušaka.

 (zurnal.info)