RESPIRATORI U REGISTRATORIMA:Prosječna izrečena kazna za korupciju manja je od godine dana zatvora
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

RESPIRATORI U REGISTRATORIMA: Prosječna izrečena kazna za korupciju manja je od godine dana zatvora

Od 2004. do 2019. godine Sud BiH izrekao je 178 pravosnažnih presuda za koruptivna krivična djela, od kojih je 103 okončano po sporazumu o priznanju krivnje. Osuđene su 204 osobe na ukupno 202 godine zatvora

Prosječna izrečena kazna za korupciju manja je od godine dana zatvora

Posljednja dva dana pažnja medija posvećena je slučaju medvjedice koja je pronađena kod Kreševa u teškom zdravstvenom stanju. Kao takva je prebačena u Sarajevo, kako bi stručnjaci pomogli njenom oporavku.

Šta ako, hipotetički, medvjedica bude oporavljena zahvaljujući respiratorima koje je Federalna uprava civilne zaštite putem firme „Srebrna malina“ prije mjesec dana kupila u Kini? Da li bi to rezultiralo olakšavajućim okolnostima po aktere afere koji još uvijek nemaju status osumnjičenih, pogotovo ne optuženih? Djeluje smiješno, nadrealno, čak neumjesno, prosto nemoguće, no ništa ne treba isključiti u ovoj i ovakvoj Bosni i Hercegovini.

Afera nabavke respiratora ide uobičajenim tokom za istrage koruptivnih krivičnih djela. Usaglašavanja o nadležnosti tužilaštva, potom energični nastup izuzimanja dokumentacije, „curenje“ kontradiktornih dokumenata, javnih negiranja krivnje učesnika i saučesnika, kontranapada na medije koji prenose interes javnosti za poigravanje njihovim zdravljem i konačnici besprizornim trošenjem novca. Potom tempo tekstova opada na razmake od dva-tri dana, tužilaštvo kaže da treba vremena za analizu, vještačenja dokumentacije, saslušanja...

Možda i avion kojim su dopremljeni respiratori bude detaljno rastavljen, možda se zatraži analiza zraka, tla i svemira iznad rute leta od Kine do Sarajeva, da se utvrdi postoji li do sada nepoznat uzročnik transformacije respiratora iz modela HC VE003 u model ACM812A  tokom leta.

Pređimo sada u sferu „realnog sektora“ pravosuđa. Brojke su meumoljive i saopštene su upravo iz VSTV-a i državnog suda. U toku 2019. godine dvadeset tužilaštava u Bosni i Hercegovini raznih nivoa podigla su ukupno 225 optužnica za krivična djela korupcije, dakle svako po jednu mjesečno.  Od 2004. do 2019. godine  sud BiH izrekao je 178 pravosnažnih presuda za koruptivna krivična djela, od kojih je 103 okončano po sporazumu o priznanju krivnje. Za 15 godina!

Osuđene su 204 osobe na ukupno 202 godine zatvora!

Manje od godinu zatvorske kazne po osuđenom za korupciju!

Zatvorske kazne do godinu dana sada je moguće otkupiti, po cijeni dvostruko nižoj od one plaćane za jedan respirator...

Jednog dana moguće i bude optužnica, selektivna ili potpuna za aferu „Srebrna malina respiratori“. Potom slijedi sudski proces, ročišta, održana, odložena, nova vještačenja, možda i izmjene nadležnog tužioca, pa prvostepena presuda, pa žalbeni postupak, pa drugostepena, pa apelacija Ustavnom sudu, ne treba isključiti ni obnovu postupka...i eto nas u godini 202_ !

Sjećate li se afere sa respiratorima? Kojim respiratorima?

(zurnal.info)