Evropske “integracije”:PRODAJA MAGLE: Šta političari mogu napisati u “kredibilnoj” aplikaciji za pristup EU?

EU

PRODAJA MAGLE: Šta političari mogu napisati u “kredibilnoj” aplikaciji za pristup EU?

Domaći političari odbrojavaju dane do podnošenja aplikacije BiH za pristup Evropskoj uniji. Žurnal putem zamišljenog sadržaja prijave, podsjeća zašto je priča o kredibilnoj aplikaciji do kraja januara samo još jedna prodaja političke magle naivnima.

PRODAJA MAGLE: Šta političari mogu napisati u “kredibilnoj” aplikaciji za pristup EU?

Poštovane kolege iz Evropske unije.

Dostavljamo vam aplikaciju Bosne i Hercegovine za pristup vašoj zajednici, našim ciljem kojim se godinama kunemo. Uvjeravamo da je aplikacija potpuno kredibilna, kako smo uobičajili odnedavno govoriti. Ne budite strogi i ne odbacujte je tek tako. Priznajemo, imamo stanovitih problema u posljednje vrijeme. Vijeće ministara nam nije kompletno, ali riječ je o samo jednom, još neimenovanom ministru, koji je u pritvoru. Jedan ko nijedan, brzo će proći mjesec dana i eto nas opet u punom sastavu.

Odgovor na primjedbe

Drage kolege iz EU, nedavno ste nabrojali neke naše nedostatke, ali za sve imamo opravdanje.

Ultimativno tražite uspostavljanje efikasnog sistema  koordinacije između različitih nivoa vlasti za usklađivanje, provedbu i primjenu propisa EU. Podsjećamo da smo vas još prije pola godine obavijestili da je sistem dogovoren i da je tu sve u redu. Istina, taj dokument niko još nije vidio niti potpisao, ali ne treba se sada zamarati nekim sitnim detaljima.

Zli jezici iz vaše Unije kažu da Ustav BiH i dalje krši Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, jer nije provedena presuda Evropskog Suda za ljudska prava nazvane Sejdić – Finci. Nije nam jasno zašto još spominjete tu presudu, kada ni g. Sejdić ni g. Finci o tome više ne govore. Trebate znati da je nepoštivanje sudskih presuda jedan od ovdašnjih običaja, gotovo dio folklora, pa vas molimo da to tretirate kao olakotnu okolnost u razmatranju aplikacije.

Navodite kao primjer i Odluku Ustavnog suda o Statutu Mostara kojom bi građani Mostara trebali da ostvaruju svoja demokratska prava. Mišljenja smo da niste shvatili ovaj svojevrsni politički eksperiment koji je pokazao da Mostaru nisu potrebni izbori i da sistem dvije vlasti pod jednim krovom funkcioniše poput nekih naših škola.

Uzgred, oko Ustavnog suda BiH postoji još nekoliko razmirica, poput angažmana stranih sudija u njegovom sastavu. Nama zaista nije problem ukoliko ih povučete, jer u našim strankama imamo dovoljno kadrova koje ćemo brzo imenovati umjesto tih nekoliko stranaca.

Zamjerate što ni nakon više od dvije godine nismo objavili rezultate popisa stanovništva. Uvjeravamo vas da će vrlo brzo lideri političkih stranaka odabrati adekvatan restoran za sastanak i dogovoriti se o broju Bošnjaka, Srba i Hrvata, pa i onih ostalih, te saopštiti rezultate popisa.

Tvrdite da je zapošljavanje na rukovodeće pozicije i dalje pod uticajem političkih stranaka i nacionalnih faktora, kao i da Bosna i Hercegovina nema sveobuhvatnu strategiju reforme javne uprave. Ponizno molimo da zatvorite barem jedno oko kada su u pitanju imenovanja i zapošljavanje kako u organima vlasti kao i u svim budžetskim  institucijama, jer to je, ukoliko do sada niste spoznali, naša najvažnija izborna baza.  

Jedan nas je detalj iz vašeg izvještaja o BiH za 2015. godinu naročito šokirao. Kažete da je korupcija i dalje široko rasprostranjena, a politička opredijeljenost po ovom pitanju nije pretočena u konkretne rezultate.

Moramo podsjetiti da nema niti jednog važnijeg političkog dužnosnika koji nije bio pod istragom za korupciju. I niti jedan od nas nije osuđen, tek da znate. Zato i jesmo namjerili da preuzmemo kontrolu nad pravosuđem, kako bi ohrabili sudije i tužioce da slobodno rade i da se ne ustručavaju i nas optužiti i osuditi. Istina, efekat će biti isti, ali zato će se manjiti broj uzaludno najavljenih ili otvaranih procesa protiv nas.

Istina, u posljednje vrijeme naš ministar sigurnosti najavljuje hapšenja „krupnih riba“ pa se nadamo da ćemo prije toga uspjeti završiti ovo pismo. Šalimo se, naravno.

Podsjetnik na uspjehe

Vrijeme je i da navedemo neke od naših uspješnih rezultata. Posljednjih godina najviše ste ukazivali da se pažnja u BiH mora pokloniti borbi protiv terorizma. Ovom putem vas obavještavamo da smo dobili zeleno svjetlo od reisa za ukidanje paradžemata. Probnu akciju imalo smo nedavno u Sarajevu. Smatrajte da je problem borbe potiv terorizma time riješen.

Uspjesi na tom polju već se odražavaju i na strane investicije. Stranci ovdje otvaraju sve više firmi. Da se ne bi previše hvalili, prošetajte Ilidžom, ne biste prepoznali da ste u BiH, toliko tamo stranih investitora imamo.

Uz vašu svesrdnu podršku, draga naša Unijo, usvojili smo novi Zakon o radu. Rastureni su i sindikati i poslodavce, radnike sada možemo još manje plaćati za više rada. Spremni smo da privatizujemo ono što je preostalo. Prodaćemo i elektroprivrede i telekome ako to bude vaš zahtjev, samo da duže ostanemo na vlasti. 

Povećaćemo poreze i akcize, odlična nam je priča o harmonizaciji sa evropskim porezima i prije članstva u EU. Evropski porezi i bh plate, gdje ćeš bolje. Biće novca za budžete i namjenske investicije za poslovne partnere naših stranaka, znate na šta mislimo. Evo, zbog njih ćemo uskoro privatizovati i preostale državne carinske terminale.

Primjera radi, dosjetili smo se i kako da namirimo novac pokraden iz trezora Centralne banke. Angažovali smo posljednjih dana policiju da kažnjava pješake koji nedozvoljeno prelaze ulicu ispred njene zgrade.

Morate nam priznati pravu domišljatost kada trebamo osmisliti nove namete. Očekujemo posebnu pohvalu za najnoviju ideju ukidanja stikera za registraciju vozila te uvođenje tagova. Bolje zarade za malo uloženog nema ni u EU, vjerujte. A pri tome, niko nas u tome ne može zaustaviti. Spoznali su i ovdašnji mediji našu moć, prošlo je vrijeme da od njih moramo strahovati.

Besprekorno funkcioniše i poštanski saobraćaj. Eto, nedavno je Visoki predstavnik uredno i na vrijeme dobio upućenu mu poštu. Istina, razglednicama mu prijete i smrću, ali dobra vijest je da smo saznali da je Visoki predstavnik još u BiH i to na istoj adresi.

Rado bi vam saopštili još jednu dobru vijest, a to je dogovor o novoj teritorijalnoj organizaciji Federacije, odnosno namjeri da svaki narod svoj entitet ima. Ostalo je samo da smislimo kako da to upakujemo kao opravdanje o efikasnijem ustroju, a ne namjeri da putem Izbornog zakona HDZ zauvijek ima člana Predsjedništva BiH. Obećavamo, čim se spoje dvije sarajevske bolnice, razdvojićemo Federaciju na dva entiteta. Ne pitajte kako su ove dvije stvari povezane.

Zaključak

Eto, dragi naši u Briselu, mi aplikaciju za ulazak u EU podnosimo. Znamo da ćete nam sada dostaviti hiljade pitanja o ispunjavanju kriterija. Samo polako, nama se ne žuri. Ako nam je trebalo 15 godina od objave Mape puta za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju do stupanja na snagu istog, ne očekujte da ćemo sada biti brži. Ionako imamo problema sa provedbom riječi u djelo. Važno je samo da manifestujemo našu dobru volju.

Srdačan pozdrav od političkih lidera iz Bosne i Hercegovine.

P.S. 

Samo za vašu informaciju, da se ne lažemo. Nama ulazak u Evropsku uniju uopće nije potreban. Zašto bi izgubili feude kojima neprikosnoveno godinama vladamo…?

(zurnal.info)