Tri godine nakon objavljivanja Žurnalovog teksta o zloupotrebama:Priveden Ekrem Julardžija - u svojstvu svjedoka!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Tri godine nakon objavljivanja Žurnalovog teksta o zloupotrebama: Priveden Ekrem Julardžija - u svojstvu svjedoka!

Kako saznaje Žurnal, po nalogu Kantonalnog tužilaštva SBK u Travniku je priveden Ekrem Julardžija, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida SBK i član upravnog odbora Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Posljednje informacije govore da je Julardžija priveden u svojstvu svjedoka

Priveden Ekrem Julardžija - u svojstvu svjedoka!

 

Iako su naše prve informacije govorile da je predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Srednjebosanskog kantona Ekrem Julardžija uhapšen, posljednje informacije govore da je on priveden u svojstvu svjedoka. Prvobitnu informaciju o hapšenju Žunalu su potvrdila dva, do sada vrlo pouzdana izvora iz MUP-a SBK, kao i jedan iz samog vrha FMUP-a. 

Žurnal je do sada objavio nekoliko tekstova o zloupotrebama osoba sa invaliditetom u SBK. Pisali smo kako je Julardžija preko dvije firme koje je osnovao Savez RVI SBK godinama izvlačio budžetski novac fiktivno zapošljavajući osobe sa invaliditetom.

Od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju dobijao novac za zapošljavanje ali i poticaje za firme pod njegovom kontrolom. Iako su svi troškovi za zaposlene osobe sa invaliditetom pokrivani iz federalnog Fonda, Ekrem Julardžija godinama je od svojih radnika zahtijevao vraćanje većeg dijela plate.

Krajem 2019. godine Mustafa Kovačević, tadašnji uposlenik jedne od tih firmi, ispričao je za Žurnal kako je Ekrem Julardžija uzimao plate od svih zaposlenih osoba sa invalidtetom.

- Sve što radiš, to ti je rečeno na početku, reći će predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Srednjobosanskog kantona i tadašnji direktor firme Apel promet Ekrem Julardžija radniku Mustafi Kovačeviću kada ga je pitao zašto mora vraćati platu firmi.

 

Mustafa dragi, nisi ti jedini, znači svaki čovjek kojeg mi ovdje primimo... ima onaj momak iz Bugojna ti si ga doveo. Znači 100 maraka ima od ove firme svaki mjesec uplaćeno, zdravstvenu zaštitu, on i njegova porodica, ako nema na neki drugi način riješeno i ima penzioni staž. To mi svima ponudimo, ko je teški invalid da ne mora ni raditi, da može na određeni način od kuće neke stvari. Ako nam treba za nešto mi ga, evo ko što smo tebe zvali, pozovemo i kažemo evo dobit ćeš 100 maraka. Sve sam vam reko - bit ćete kod kuće, 100 maraka će vam se uplaćivati, imat ćete zdravstveno, penzioni staž, ostala sredstva idu za razvoj društva... Vi ste i potpisali izjave. Izvoli, to si ti potpiso svojeručno i svaki drugi radnik koji ne radi, znači koji sjedi kod kuće, kazao je tada Ekrem Julardžija član Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

izjava

- Meni ovo niko stvarno nije dao, evo prvi put, rekao je Kovačević kada mu je Ekrem Julardžija dao na uvid Izjavu kojom se odriče dijela plate “za razvoj društva”.

 

- Ja sam ti sve to što ovdje piše prije toga reko usmeno, niste vi jedini, imam ja u firmi ovdje deset ljudi, objasniti će direktor Julardžija.

 

 

Član Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i donedavni direktor  firme Apel promet Ekrem Julardžija na ovaj način objasnio je početkom 2019. godine Mustafi Kovačeviću kako funkcioniše zapošljavanje osoba sa invaliditetom u njegovoj firmi.

Razgovor je snimljen u januaru 2019. godine u prostorijama Saveza RVI SBK i firme Apel promet.

Podsjetimo, Julardžija, bez obzira zloupotrebe, ima punu podršku Vlade FBiH i resornog federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Veska Drljače. 

(zurnal.info)