DOK RADNICI OD DECEMBRA ČEKAJU PLATU:Privatna zaštitarska agencija čuva direktora Zraka Nedžada Koldžu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

DOK RADNICI OD DECEMBRA ČEKAJU PLATU: Privatna zaštitarska agencija čuva direktora Zraka Nedžada Koldžu

Iako ima svoje vlastito osiguranje, u „Zrak“ je prošle godine ušla i privatna zaštitarska agencija koja je, prema riječima sindikalista, imala samo jedan zadatak – da čuva direktora. Otvoren račun u Razvojnoj banci FBiH, ali se preko njega ne mogu naplatiti ugovoreni poslovi. Inspektori utvrdili da su kupljene mašine koje nikad nisu stavljene u funkciju.

Privatna zaštitarska agencija čuva direktora Zraka Nedžada Koldžu
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

 

Sarajevski „Zrak“, firma iz oblasti namjenske industrije koja se bavi(la) preciznom mehanikom, optikom, optoelektronikom i elektromehanikom, a koja postoji još od 1948. godine, nalazi se u vrlo teškoj situaciji. 

„Posljednju platu smo dobili 3. decembra 2021. godine, bez toplog obroka. Ukupno nam duguju pet plata, te nekoliko toplih obroka. Niko se ne pita od čega mi živimo“, kažu za Žurnal sindikalni predstavnici „Zraka“ koji su stupili u štrajk.

Nezadovoljni radnici nedavno su čak i zabranili v.d. direktoru Nedžadu Koldži (SDA) da uđe u krug firme. Za Žurnal pojašnjavaju zbog čega su se odlučili na taj potez:

„Presudilo je njegovo zamajavanje. On je tri mjeseca u firmi i konstantno je ponavljao jednu te istu priču da ima obećanja premijera Novalića i ministra Džindića. Cilj je bio da Koldžo iz ovoga izvuče pouku. Ne samo on, nego i Vlada FBiH, naš većinski vlasnik.“

 

 

O stanju u firmi željeli smo razgovarati i sa samim Koldžom, ali nam nakon inicijalnog razgovora nije odgovarao na pozive. Umjesto toga, porazgovarali smo s Benjaminom Bektićem, v.d. izvršnim direktorom Sektora za tehničke poslove i proizvodnju. 

Govori nam kako bi radnici uskoro mogli dobiti određeni dio zaostalih plata: „Ako sve bude normalno, ja se nadam da ćemo u narednih desetak dana isplatiti jednu platu, a u narednih 20-ak dana, ako nas ispoštuje ovaj kupac, trebali bi dobiti i tu drugu platu.“

Međutim, radnici-sindikalisti ne vjeruju Bektiću: „Njemu i Koldži ovaj sindikat ne vjeruje, jer smo bezbroj puta prevareni. Bektić nam je isto obećao još 3. januara, ali evo vidite dokle smo došli.“

 

DVIJE ZAŠTITE POD JEDNIM KROVOM

 

Narušeni odnosi između sindikalista i menadžmenta samo su posljedica godinama nagomilavanih problema u „Zraku“. Napetosti su rezultirale time da u firmu uđe i privatno osiguranje, iako „Zrak“ ima svoje registrovano, certificirano osiguranje.

Prema riječima sindikalista, privatno osiguranje, odnosno jednog zaposlenika privatne zaštitarske agencije prvi put su vidjeli krajem septembra, kada je na mjesto v.d. direktora došao Muhamed Suljagić„Mi ne znamo ko je to potpisao, ali znamo da to „Zrak“ plaća mjesečno 3.200 KM i da je to samo jedan čovjek koji čuva samo direktora.“

Da je pored vlastitog „Zrakovog“, u firmi angažovano i privatno osiguranje, potvrdio nam je i v.d. tehnički direktor Benjamin Bektić, koji je dodao da ne zna da li je još uvijek taj ugovor aktivan – kako nema direktora, nema ni osiguranja.

Tako se došlo u situaciju da firma čija se dugovanja procjenjuju na oko 15 miliona maraka, koja radnicima duguje pet plata, te koja se suočava i s brojnim drugim problemima, pored svog vlastitog, plaća i privatno osiguranje. Ako je vjerovati sindikalistima, riječ je o 3.200 KM mjesečno, odnosno blizu 40.000 KM godišnje.

Nije to jedina nelogičnost kada govorimo o „Zraku“. Evo i još jedan primjer. Prema informacijama Žurnala, godinama je „Zrak“ imao otvoren račun u Union banci. Vlasnik i banke i „Zraka“ je Federacija BiH. Preko tog računa „Zrak“ je godinama poslovao, vršene su uplate i isplate unutar i van države.

Međutim, zbog dugovanja taj račun je blokiran, a dio sredstava s računa povukle su porezne institucije. Umjesto da federalne vlasti riješe ovaj problem, došlo se na novu ideju – da „Zrak“ otvori račun u Razvojnoj banci FBiH, od koje je trebao dobiti i kredit kojim bi se namirio dio dugovanja.

No, ubrzo je uslijedio novi problem – s tim računom „Zrak“ ne može naplatiti već ugovorene poslove, jer se račun može koristiti isključivo za domaće poslovanje! Sada se „Zrak“ mora dogovarati s trećim licima kako bi uopće naplatili ono što prodaju. Bektić za Žurnal kaže da se nada da tu uslugu treće lice neće naplatiti.

„Niko danas ne radi džaba. Ali mislim da će nam izaći u susret sada, da neće uzeti proviziju“, govori nam tehnički direktor. Prema našim saznanjima, u budućnosti bi se ovo trebalo raditi preko „UNIS grupe“. S druge strane, neizvjesno je hoće li Razvojna banka FBiH uopće dati kredit „Zraku“, s obzirom na to da je za kredit potreban kolateral, a vjerovatno sva imovina firme je već pod hipotekom.

 

KUPLJENE MAŠINE KOJE SE NE KORISTE

 

Prijave sindikalaca došle su i do inspektora Finansijske policije FBiH koji su izvršili inspekcijski nadzor koji je završen početkom 2022. godine. Iako na mnoga pitanja nije odgovoreno, s obzirom na to da je istaknuto da je potrebno angažovati određene vještake kako bi se utvrdile sve okolnosti, ipak su istaknute brojne nelogičnosti i nezakonitosti. Evo nekih od njih.

Iz zapisnika je vidljivo da je u prethodnim godinama nabavljeno nekoliko mašina, a dvije mašine iz 1999. godine plaćene su ukupno 85.000 eura. Iako postoji sumnja da su ove mašine preplaćene – prema podacima dostupnim na internetu cijena jednog komada je 14.000 eura – veći je problem stanje u kojem se nalaze te mašine. 

„Vi kada prodajete auto, potrudite se da ga barem očistite i operete. Mašine koje su ovdje dolazile su bile prljave, djelomično neispravne, a neke ni danas nisu puštene u rad“, priča nam jedan od radnika.

Iako su navedene mašine u pogonu, utvrđeno je da druge mašine, iako kupljene i plaćene, nikada nisu stavljene u funkciju.

 

 

U kakvom haosu je sama firma najbolje pokazuje podatak da se od završetka rata uopće ne ažurira popisna lista mašina, odnosno na kraju svake godine su liste prepisivane bez stvarnog vršenja popisa, što svakako predstavlja kršenje zakona. 

Istaknuto je i da se određena sredstva Vlade FBiH nisu trošila namjenski, kao i da je u 2019. godini u poslovnim knjigama iskazana dobit od skoro 300.000 maraka, a da je u stvarnosti „Zrak“ poslovao u gubitku većem od milion maraka!

Ovo je samo dio problema i nelogičnosti u vezi sa „Zrakom“. Poslijeratno propadanje dovelo je do toga da firma koja je nekada brojala preko 4.000 radnika, danas spadne na nekih 90, od čega je oko pola administrativnog osoblja koji, ujedno, zarađuju više od proizvodnih radnika.

Ipak, treba istaći da bi ova firma, uz određena ulaganja i dovođenje sposobnih kadrova, u relativno kratkom periodu mogla vrlo uspješno poslovati, o čemu ćemo pisati u narednim danima.

(zurnal.info)