ZLOKOBNA DODIKOVA NAJAVA:Pripadnicima LGBTIQ zajednice biće uskraćen pristup obrazovnim institucijama
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

ZLOKOBNA DODIKOVA NAJAVA: Pripadnicima LGBTIQ zajednice biće uskraćen pristup obrazovnim institucijama

Milorad Dodik je najavio donošenje zakona, kojim, ne samo da zabranjuje djelovanje i okupljanje pripadnika LGBT populacije, već im se osporava i osnovno ljudsko pravo, pravo na rad.

Pripadnicima LGBTIQ zajednice biće uskraćen pristup obrazovnim institucijama
foto ilustracija

Nema sumnje, Milorad Dodik je izgubio politički kompas i ostrvio se na sve one koje vidi kao prijetnju uspostavljanju totalitarističkog sistema u Republici Srpskoj, sve to čineći pod krinkom zaštite navodnih „porodičnih i tradicionalnih vrijednosti“.

 „Republika Srpska će u narednih nekoliko mjeseci donijeti zakon po kojem će pripadnicima LGBT zajednice zabraniti pristup obrazovnim ustanovama. Znači, vrtići, škole, fakulteti, neće moći da rade, neće moći da prilaze, neće moći da vrše propagandu“, rekao je Dodik 23. marta za prnjavorsku K3 televiziju.

Donošenje ovakvog zakona može da najavi samo političar čija je namjera da u prostoru, kojim on apsolutno gospodari, uspostavi represivni aparat, direktno usmjeren na gušenje svakog vida ljudskih prava, slobode mišljenja i izražavanja.

Dodik je najavio donošenje zakona, kojim, ne samo da zabranjuje djelovanje i okupljanje pripadnika LGBTIQ populacije, već im se osporava i osnovno ljudsko pravo, pravo na rad.

„Znači, vrtići, škole, fakulteti, neće moći da rade“, zlokobna je rečenica, kojom je Dodik sve javno deklarisane pripadnike ove polulacije LGBT populacije unaprijed diskriminisao, ali i izložio javnom linču.

Gospodar života u Republici Srpskoj tako je, ne samo ponovo opravdao nasilje nad LGBTIQ aktivistima i novinarima, koje su razjareni huligani napali u Banjaluci 18. marta, već je dao „zeleno svjetlo“ na lov svih onih koji nisu u skladu sa „porodičnim i tradicionalnim vrijednostima“ koje navodno zastupaju on i njegovi podanici iz vladajućeg establišmenta.

„Zašto je normalnije da to vi radite, da se organizujete, od onih koji se boje, jer žive u nekom svom svijetu tradicije, nacionalne odgovornosti, okupljanja, porodice…“, rekao je Dodik.

Tako je on najavio institucionalni odgovor protiv onih koji svojim postojanjem i djelovanjem narušavaju „bajkovito“ društvo u Republici Srpskoj, skrojeno po mjeri „tradicionalnih i porodičnih vrijednosti“, koje su, ako ćemo pošteno, u tom bh. entitetu odavno urušene, upravo zbog djelovanja vladajućeg establišmenta.

Najava donošenja zakona, usmjerenog protiv pripadnika LGBTIQ populacije, korak je dalje u uspostavljanju represivnog aparata i institucionalnog, zakonskog okvira kojim, zapravo, on jedan dio populacije stavlja van zakona.

Donošenjem takvog zakona otvorio bi se lov na ljude, mogućnost otvorenog progona i ugrožavanja života ljudi i to, bez ikakvih posledica po njihove progonitelje - kao što nije bilo posljedica po huligane koji su proteklog vikenda napali grupu aktivista u banjalučkom naselju Mejdan.

Aktivisti i novinari sprovedeni iz RS, huškači i huligani mirno spavaliBANJALUKA, DAN POSLIJEAktivisti i novinari sprovedeni iz RS, huškači i huligani mirno spavali

Milorad Dodik odavno je od Republike Srpske napravio društvo jednog lica, u kojoj je on i izvršna i zakonodavna vlast, tužilac i sudija. Sada ubrzanim koracima ide dalje ka apsolutizmu, nastojeći da od tog bh. entiteta napravi totalitarno društvo, u kojem će biti prokazani, progonjeni, pa i životno ugroženi svi oni koji misle drugačije od njega. Zato su poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS usvojili nacrt zakona kojima se ponovo kriminalizuje kleveta i uvreda, zbog toga je najavio donošenje zakona o „stranim agentima“.

(zurnal.info)