Ramo Isak prijetio novinaru Žurnala:Prestani da pišeš o mojoj “djeci”!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Aktuelno

Ramo Isak prijetio novinaru Žurnala: Prestani da pišeš o mojoj “djeci”!

Pozivamo Narodni evropski savez, Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona, kao i ostale nadležne institucije, da sankcionišu ponašanje Rame Isaka prije nego što ono ponovo eskalira.

Prestani da pišeš o mojoj “djeci”!
Ramo Isak

Ramo Isak, zastupnik u Skupštini Zeničko - dobojskog kantona, jučer je ispred zgrade Općinskog suda u Sarajevu prijetio novinaru Žurnala Amarildu Gutiću. 
- Prestani da pišeš o mojoj djeci, ponavljam ti, prestani da pišeš o mojoj djeci – ponavljao je prijetećim, bijesnim glasom.
Prijetnje su upućene neposredno pred održavanje ročišta povodom tužbe koju je Isak pokrenuo protiv Žurnala. Zbog navoda u filmu “Bitka za policijskog komesara” podigao je čak dvije prijave za klevetu. Prvu je, prvostepeno, izgubio, što donekle može objasniti njegovu nervozu, ali ne i opravdati…. 
Prije nekoliko mjeseci, Isak je također prijetio našem novinaru. Tražio je od različitih osoba da mu poruče kako će se “konačno obračunati s njim”. Na te prijetnje nismo reagovali, sve dok ih on jučer nije sam, pred svjedocima, izgovorio.  

ŠTA MI DIRAŠ DIJETE

Prijetnje Rame Isaka moraju se ozbiljno shvatiti jer se, sudeći po njegovom dosadašnjem ponašanju, radi o osobi koja je potpuno spremna da ih ostvari. 
U decembru 2013. godine, Općinski sud u Zenici osudio ga je na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci zbog izvršenog nasilništva. Prema presudi, Isak je u centru Zenice svojim džipom prepriječio put drugom vozilu i uz psovke udarao vozača drškom pištolja u glavu. Zanimljivo je da je i tada vikao: “Šta mi diraš dijete!” Zatvorska kazna zbog ovog nasilništva nije izvršena, jer Isak u roku od godinu dana nije počinio novo krivično djelo. Tri godine ranije, prijetio je novinaru i zbog toga osuđen na uslovnu kaznu od dva mjeseca zatvora. 
Obje presude brisane su iz krivične evidencije. Zbog toga Isak smatra da se one nikada nisu ni dogodile, pa u medijima javno tvrdi kako posjeduje potvrdu da nikada nije osuđivan. 

DJECA MINISTRI I ZASTUPNICI

Ramo Isak je zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, predsjednik Regionalnog odbora Narodnog evropskog saveza i vlasnik zaštitarske agencije “Condor”, koja sarađuje sa nizom javnih institucija. “Djeca”, zbog kojih napada i prijeti, nisu maloljetna, bespomoćna lica. Radi se o njegovim sinovima, politički angažovanim u istoj stranci. 

Sin Arnel Isak odradio je jedan mandat kao ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije u Vladi Ze-Do kantona, a trenutno je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH. Drugo “dijete” koje pominje je Rusmir Isak, koji je bio vijećnik u prošlom sazivu Gradskog vijeća Zenica. Dakle, radi se o punoljetnim licima koja su odavno prevazišla roditeljsko starateljstvo, koja aktivno učestvuju u javnom i političkom životu i sudjeluju u vlasti. “Roditeljska zabrinutost” bila bi komična kada se ne bi radilo o opravdanju za nasilništvo i grub pokušaj zaustavljanja novinara u njihovom radu.

NAPROTIV

Pozivamo Narodni evropski savez, Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona, kao i ostale nadležne institucije, da sankcionišu ponašanje Rame Isaka prije nego što ono ponovo eskalira. Javnost obavještavamo da nas njegove prijetnje neće zaustaviti. Naprotiv.
Pogledajte Žurnalov film “Bitka za političkog komesara” koji je toliko uznemirio Ramu Isaka.

 

(zurnal.info)