ZAŠTO JE ANGAŽOVAN ADVOKAT ZEČEVIĆ :Poveznica je kontrovezni “proizvođač“ medicinske marihuane iz Hrvatske
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

ZAŠTO JE ANGAŽOVAN ADVOKAT ZEČEVIĆ : Poveznica je kontrovezni “proizvođač“ medicinske marihuane iz Hrvatske

U tenderu je navedeno da advokat mora da ima najmanje 25 godina iskustva, da bi se ispostavilo, što potvrdjuje i dokument Komisije za hartije od vrijednosti RS, da je Zečević pravni fakultet završio 2003. godine na Sveučilištu u Rijeci, a da se advokaturom bavi od 2010. godine

Poveznica je kontrovezni “proizvođač“ medicinske marihuane iz Hrvatske
capital.ba

 

Vladan Zečević, advokat iz Rijeke koga je angažovala Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) za rješavanje statusa nekretnina javnih preduzeća iz RS u Hrvatskoj, imenovan je za člana Upravnog odbora Društva za upravljanje investicionim „STRATEGIC INVESTMENT“ d.o.o. Banjaluka. Osnivač tog Društva je Kristijan Krezić iz Hrvatske, kontroverzni biznismen koji je, osim ove firme, u Republici Srpskoj osnovao još osam preduzeća. Sva su registrovana u Jevrejskoj ulici br. 1, što se vidi i na sajtu APIF-a.

 

krezic apif 1

 

Portal epodravina.hr je 23. maja 2021. godine objavio da je „javnosti apsolutno nepoznati biznismen“ Kristijan Krezić u industrijskoj zoni Dravska u Koprivnici prije nešto manje od dvije godine kupio zemljište za 3,8 miliona kuna (oko 508 hiljada evra) i obećao izgradnju ultramodernih pogona za farmaceutske proizvode na bazi kanabisa. Krezić je, kako navodi portal, najavio da će pogoni biti u funkciji za par mjeseci, a obećao je i stotinjak novih radnih mjesta.

Ništa od toga se nije desilo, a Krezić je potom nestao bez traga. Zapravo, nestao je iz Hrvatske, da bi se pojavio u Banjaluci, što je potvrdio i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, rekavši da ima takvu informaciju. Prema izvorima Žurnala iz Vlade RS, Krezić namjerava da pokrene u Republici Srpskoj posao sa proizvodnjom medicinske marihuane, a poslednji put u Administrativnom centru RS bio je u petak, 27. avgusta.

Član UO jedne od Krezićevih firmi je upravo Vladan Zečević, advokat iz Rijeke koji pobjeđuje na tenderu IRB-a, vijednom 450 hiljada KM. IRB RS je 6. avgusta 2021. godine, kako je Žurnal već pisao, objavila tender za „nabavku pravnih (advokatskih) usluga u Republici Hrvatskoj“. U obavještenju o javnoj nabavci navedeno je da se na tender javio samo jedan ponuđač, advokat Vladan Zečevič iz Rijeke, koji je ponudio najnižu cijenu, pa je konačna ukupna vrijednost ugovora definisana na 450.111 KM, bez uračunatog PDV-a.

Žurnal je kontaktirao i advokata Zečevića, koji nam je kratko odgovorio da „nije sklopio nikakav ugovor sa IRB“, da je tenutno na godišnjem odmoru i da „ne želi o tome razgovarati“. U tenderu je navedeno da advokat mora da ima najmanje 25 godina iskustva, da bi se ispostavilo, što potvrdjuje i dokument Komisije za hartije od vrijednosti RS, da je Zečević pravni fakultet završio 2003. godine na Sveučilištu u Rijeci, a da se advokaturom bavi od 2010. godine, tako da nikako nije mogao imati potrebnih 25 godina advokatskog staža.

I direktor IRB RS Dražen Vrhovac je svoju poziciju v.d. ove banke iskoristio za lične interese. Osim što je u rodnom Prijedoru otvorio (sasvim nepotrebno) poslovnicu IRB-a, za koju se mjesečno plaća zakup od 9.000 KM, on je tu zaposlio tri radnika i to bez objavljenog javnog konkursa. Vrhovac je zaposlio svoju sestru, ali i suprugu SNSD-ovog gradonačelnika Prijedora Danijela Pavlovića. Zauzvrat je Vrhovčeva supruga zaposlena u Gradskoj upravi Prijedora. Klasičan nepotizam, koji nije izuzetak, već pravilo prilikom zapošljavanja u javnim institucijama u RS. 

 

irb prostor (1)

 

Vrhovac odlično koristi poziciju prvog čovjeka IRB da sebi obezbijedi dodatne prihode. IRB RS je 10. marta ove godine kupila obveznice banjalučkog Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment (PIM) za 3.000.000 KM, sa rokom dospjeća od 13 godina i kamatnom stopom od 4,1 posto. Zanimljivo je da se upravo direktor IRB RS Dražen Vrhovac nalazi u Upravnom odboru PIM-a, dok je jedan od vlasnika PIM-a Ilija Džombić u Nadzornom odboru IRB. Vrhovac je završio Fakultet za uslužni biznis (FABUS) iz Sremske Kamenice kod Novog Sada, a doktorirao je upravo na PIM-u u Banjaluci.

 

uo irb pim

 

Mandat članovim Nadzornog odbora IRB i Odbora za reviziju istekao početkom 2016. godine, a novi članovi od tada nisu imenovani niti su starim članovima produženi mandati, ni kao vršilaca dužnosti.

Direktor i izvršni direktori IRB imenovani su kao vršioci dužnosti. Takav mandat traje maksimalno 60 dana, bez mogućnosti produženja. Za Vrhovca, koji je za v.d. direktora IRB RS postavljen u januaru 2020. godine, tih 60 dana davno je isteklo. Uz to, Vrhovac je i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, ali Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS davno je saopštila da nema ništa sporno u tome što su v.d. direktori javnih preduzeća i ustanova u isto vrijeme i poslanici u parlamentu RS (ima više takvih slučajeva), jer  nemaju isti stepen odgovornosti kao kada su imenovani za direktore bez prefiksa v.d.

Zato plata v. d. direktora nije ništa manja od one koji ima „pravi“ direktor. Ona direktora IRB iznosi 7.000 KM, a izvršnih direktora 6.000 KM (uključujući naknade za kreditne i druge odbore), mada su Zaključkom Vlade RS plate direktora javnih preduzeća ograničena na 3.500 KM. Ništa čudno da vlast u Republici Srpskoj sama gazi svoje zaključke i odluke.

 

(zurnal.info)