KAKO ZARADITI NA OSOBAMA SA INVALIDITETOM:Poticaje iz Fonda dobijale firme bez zaposlenih, usko povezane sa političkim strankama
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

KAKO ZARADITI NA OSOBAMA SA INVALIDITETOM: Poticaje iz Fonda dobijale firme bez zaposlenih, usko povezane sa političkim strankama

Na hiljade maraka budžetskog novca Fond za zapošljavanje osoba sa invaliditetom ponovo je podijelio firmama bez ijednog ili sa samo sa jednim zaposlenim. Novac su davali osnivačima i direktorima firmi da zaposle sami sebe

Poticaje iz Fonda dobijale firme bez zaposlenih, usko povezane sa političkim strankama
Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom odavno je postao mjesto za izvlačenje budžetskog novca kroz odabrane firme, usko povezane sa političkim partijama. Princip je jednostavan. Članovi porodice, supružnici, prijatelji, osnuju firmu. Prijave se na javne pozive Fonda i uz malu pomoć stranačkih kadrova i kolega zaposlenih u Fondu dospiju na listu firmi koje se redovno finansiraju budžetskim novcem. Osobe sa invaliditetom, samo formalno, su zaposlene u navedenim firmama o čemu je Žurnal ranije opširno pisao.

Dobijao sam 100 KM, a ostatak plate vraćao direktoru!Slučaj Mustafe KovačevićaDobijao sam 100 KM, a ostatak plate vraćao direktoru!

Posljednji primjer izuzetnog napretka firme koja zapošljava osobe sa invaliditetom a finansira se poticajima Fonda jeste firma Pomelo iz Sarajeva.

Firma Pomelo iz osnovana je u decembru 2017. godine i bavi se proizvodnjom mliječnih proizvoda. Osnivačica i direktorica ove firme je Nihada Šurković supruga Miralema Šurkovića, podpredsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Miralem Šurković na skupu SDA; foto:sda.ba

Osim Šurković, osnivač firme Pomelo je i Poljoprivredna zadruga Eko-behar iz Sarajeva. Osnivači ove zadruge su Nihada i Faruk Šurković, Asja Rustemović, Murisa Hasović i Jasmin Džeferović.  Od 2019. godine do danas ova firma dobila je više od 645 hiljada maraka poticaja od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Početkom novembra ove godine firma Pomelo dobila je od Fonda 51.266 KM za finansiranje programa za razvoj privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica. Osim toga ova firma dobila je  45.500 KM novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Fond je i ranije bio darežljiv prema ovoj firmi pa su tako u maju ove godine dobili 25.945,95 KM za “finansiranje programa za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom u privrednim društvima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnim radionicama”. Osim toga dobili su i 46.150 KM novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Nihada i Miralem Šurković

I prošle godine firma Pomelo dobila je poticaje Fonda. U aprilu 27.893 KM za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom i  62.100 KM novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom. U oktobru 49.881 poticaja te 63.000 KM novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Novca je bilo i u 2020. godini. U aprilu 25.956 KM, u novembru 27.910 KM poticaja te 220.500 KM novčanog stimulansa!

Ni Poljoprivredna zadruga Eko-behar, osnivač firme Pomelo nije ostala bez budžetskog novca. U maju ove godine našli su se na listi firmi kojima će Ministarstva za boračka pitanja KS “sufinansirat održavanje postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama sa područja KS” .

Poticaji za firme bez ijednog radnika

Firma Bio Beki iz Ljubuškog osnovana je krajem decembra prošle godine bez ijednog zaposlenog. Osnivač firme je Daniel Vizentaner. Već u maju ove godine firma Bio Beki se našla na spisku firmi koje će finansirati federalni Fond za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Da bi sebe zaposlio u firmu, čiji je osnivač i direktor, Daniel Vizentaner u maju ove godine dobio je 18.000 KM novčanog stimulansa od Fonda. Osim toga ova firma u maju ove godine dobila je i 66.000 KM novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

U julu Bio Beki dobila je poticaje i od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta dobili poticaj u iznosu 7.888 KM.

U novembru ove godine od federalnog Fonda za zapošljavanje osoba sa invalidetetom dobijaju 20.000 KM  za “finansiranje programa za razvoj privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica” i 68.250 KM novčanog stimulansa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Dva dana prije nego će Daniel Vizentaner osnovati firmu Bio beki, 22. decembra prošle godine, osnovana je firma Unirent d.o.o Mostar. Već u martu ove godine Unirent dobija prvi ugovor od Lutrije BiH za “brendiranje prostora za oglašavanje igara”.

U maju ova firma dobija 15.567 KM  za “finansiranje programa za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom” i 59.475 KM novčanog stimulansa od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Ponovo, u novembru Unirent dobija poticaje od Fonda- 20.000 KM za razvoj i 14.625 KM novčanog stimulansa.

U septembru prošle godine i Elizabeta Tokmakčija iz Mostara osnovala je firmu simboličnog naziva Društvo za zapošljavanje invalidnih osoba E.T.. Već u maju od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom dobila je 13.200 KM novčanog stimulansa da zaposli samu sebe u firmu gdje je direktorica i osnivačica. Osim toga firma E.T dobila je dodatnih 69.600 KM novčanog stimulansa. U novembru firma E.T. dobija 23.471 KM za razvoj i 68.250 KM novčanog stimulansa od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Firma SH-Unio iz Sarajeva u posljednje dvije godine imala je samo jednog zaposlenog. Bez obzira na tu činjenicu u novembru od Fonda su dobili 20.000 KM za razvoj i 55.575 KM novčanog stimulansa.

Firma LSM comerc d.o.o. Grude već dvije godine nema niti jednog zaposlenog. Bez obzira na to i ova firma u maju dobija 71.175 KM novčanog stimulansa i 12.000 KM za “finansiranje programa za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom u privrednim društvima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnim radionicama”. U novembru od Fonda dobijaju 24.000 KM za razvoj i 36.075 KM novčanog stimulansa.

Firma Vele-trade iz Tuzle prošle godine imala je dva zaposlena radnika. Već u maju ove godine od Fonda je dobila 17.643 KM za razvoj i  29.250 KM novčanog stimulansa. U novembru ponovo su dobili poticaje od Fonda u iznosu 30.265 KM.

U skladu sa Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom privredna društva, javna i privatna, dužna su zaposliti osobu sa invaliditetom i to najmanje jedno lice sa invaliditetom na svakih 16 zaposlenih.

Subjekti koji ne ispune navedenu obavezu dužni su mjesečno pri isplati plaća obračunati i uplatiti u Fond za podsticanje rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom novčani iznos u visini 25 posto od prosječne plaće u Federaciji za svako lice sa invaliditetom koje su po zakonu  bili dužni zaposliti.

“Izvršavajte svoju zakonsku obavezu”, poslat će poruku iz Fonda privrednim društvima pozivajući ih da vrše uplate posebnog doprinosa jer sve te uplate neophodne su da bi se navedenim firmama uplatili poticaji.

(zurnal.info)