Ko će naslijediti Gordanu Tadić:Postoji li kandidat koji će se obračunati sa visokom korupcijom?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Dossier

Ko će naslijediti Gordanu Tadić: Postoji li kandidat koji će se obračunati sa visokom korupcijom?

Odjel za imenovanja trenutno radi na prikupljanju biografija Diane Kajmaković, Ismeta Šuškića, Milanka Kajganića i Ozrenke Nešković. Neke od ovih kandidata javnost vezuje za određene političke stranke

Postoji li kandidat koji će se obračunati sa visokom korupcijom?
Sjednica VSTV-a

 

Diana Kajmaković, Ismet Šuškić, Milanko Kajganić i Ozrenka Nešković prihvatili su da budu kandidati za vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, nezvanično saznajemo.

Odjel za imenovanja trenutno radi na prikupljanju njihovih biografija, a Vijeće bi danas trebalo izabrati jednog od njih.

 

KAJMAKOVIĆ: SBB i bokserske vreće

U biografiji Diane Kajmaković stoji da je u Tužilaštvu BiH još od 2008. godine, a prije toga je bila u Tužilaštvu KS. Profesionalnu karijeru počela je kao pripravnik 1991. u Opštinskom sudu II, a nakon toga je uslijedio pripravnički staž u Višem javnom tužilaštvu u Sarajevu.

Pravosudni ispit polaže 1993., a 1995. počinje raditi na mjestu zamjenika opštinskog tužioca u Opštinskom tužilaštvu II u Sarajevu.

Prije skoro 17 godina bila je tužilac u predmetu koji se vodio protiv otmičara tada sedmogodišnjeg Maka Varešanovića. U Tužilaštvu BiH je vodila predmet protiv Zijada Turkovića koji je osuđen na 40 godina zatvora.

Dianin suprug Armin Kajmaković bio je direktor Aerodroma zahvaljujući podršci SBB-a, zbog čega su i nju dugo vremena povezivali sa ovom političkom opcijom. Armin Kajmaković je s ove pozicije smijenjen prošle godine.

Diana Kajmaković je i 2019. bila kandidat za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, kada je izabrana Gordana Tadić.

Kajmaković je tada, obrazlažući svoj program na koji način bi ona uredila Tužilaštvo BiH, izjavila da će se “potruditi da Tužilaštvo BiH i pravosuđe u cjelini ne budu politička bokserska vreća”.

Spominjala je i da će se više pozabaviti korupcijom. Istovremeno, Tadićka je tada prisutne zapanjila svojom izjavom da za nju “korupcija nije sistemski problem”. No, uprkos tome Tadićka je izabrana i to zahvaljujući podršci tadašnjeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

 

ŠUŠKIĆ: Tužilac Čovića i Bičakčića

Za tužioca Ismeta Šuškića kolege se često našale da se “prijavljuje na sve moguće rukovodeće pozicije u pravosuđu”. I ranije je bio kandidat za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, ali nikada nije ušao u uži izbor. Tako, i ne čudi da je pozitivno odgovorio na zahtjev iz VSTV-a da se zamjenici izjasne da li žele biti kandidati za v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

U Šuškićevoj zvaničnoj biografiji stoji da je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1979., a pravosudni ispit položio 1993. godine. U tužilačkim vodama je od 1995., a za tužioca Tužilaštva BiH imenovan je 2005. u Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Bio je tužilac u predmetu Čović-Bičakčić koji je okončan oslobađajućom presudom. Bio je i tužilac uključen u istragu protiv Lijanovića.

 

NEŠKOVIĆ: Ne može se raditi visoka korupcija

Ozrenka Nešković je jedan od aktera snimka sa Gordanom Tadić i direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem. Javnost je frapirala izjavom, što se čuje na snimku i o čemu je pisao Detektor, da se “visoka korupcija  ne može raditi”.

No, izjava tužiteljice Nešković i ne čudi s obzirom da je njena glavna tužiteljica još po preuzimanju dužnosti u januaru 2019. frapirala izjavom da ona “misli da korupcija nije sistemski problem”.

Upravo je zbog nerada na predmetima visoke korupcije Tužilaštvo BiH često na meti kritika kako domaćih, tako i međunarodnih pravnih stručnjaka. Na ovo se ukazivalo i u izvještajima Misije OSCE-a u BiH.

Prema zvaničnoj biografiji, Nešković je na sarajevskom Pravnom fakultetu diplomirala 1981., a pravosudni ispit položila je 1983. Radno iskustvo stekla je radeći na poslovima u preduzeću “Energopetrol“ DD Sarajevo, a od 1992. do 1995. radila na mjestu sudije Osnovnog suda u Vlasenici, zatim kao sudija u Osnovnom, pa Okružnom sudu u Bijeljini.

Jedno vrijeme je bila i zamjenik okružnog tužioca u Bijeljini, sve do septembra 2004. godine, kada prelazi u Novu banjalučku banku Glavna filijala Bijeljina na mjesto zamjenika direktora, te na tom mjestu radi do oktobra 2006. godine, kada je imenovana za sudiju Osnovnog suda u Bijeljini.

Za tužioca Tužilaštva BiH imenovana je 1. aprila 2010. godine. Za nju su mediji ranije pisali da je desna ruka Gordane Tadić.

 

KAJGANIĆ: Policajac, inspektor, tužilac

Milanko Kajganić je diplomirao na Pravnom fakultetu u Banjaluci 2005., a pravosudni ispit je položio 2008. Od 1994. do 2006. radio je u MUP-u RS na raznim poslovima, od policajca, komandira voda, inspektora u Odjeljenju za suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga i na kraju inspektora za unutrašnju kontrolu.

U tužilačkim vodama je od 2007., a u Tužilaštvo BiH je imenovan 2014. godine. On radi na predmetima ratnih zločina.

U javnosti se svi ovi kandidati vežu za određene političke partije i već odavno se spekuliše da je jaka "politička borba" za jednu od najvažnijih pravosudnih funkcija u državi. . 

(zurnal.info)