Nakon presude Kantonalnog suda u Sarajevu:POSTDIPLOMSKI STUDIJ FPN: Nema diploma, novca niti izgubljenog vremena
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

POSTDIPLOMSKI STUDIJ FPN: Nema diploma, novca niti izgubljenog vremena

Ministarstvo obrazovanja KS-a uputilo je zahtjev Rektoratu i Fakultetu političkih nauka da se izjasne o novonastaloj situaciji nakon presude Kantonalnog suda u vezi sa diplomama FPN-a i studija organiziranog 2009. godine

POSTDIPLOMSKI STUDIJ FPN: Nema diploma, novca niti izgubljenog vremena

Presuda Kantonalnog suda u Sarajevu kojom se odbija tužba Fakulteta političkih nauka korak je dalje u proglašenju diploma magistranata studija 4+1 iz 2009. godine nevažećim, kažu sagovornici Žurnala.

Na Fakultetu smatraju kako pravni lijekovi nisu iscrpljeni te su uložili Zahtjev za vanredno preispitivanje sudske odluke:

- Pravni lijek je uložen zbog toga što Advokatski tim koji zastupa Fakultet političkih nauka u Sarajevu smatra da je predmetna presuda nezakonita.

Iako je Ministarstvo obrazovanja, a potvrdio je to za Žurnal još prošle godine tadašnji ministar Damir Marjanović, poslalo urgenciju Vladi KS-a kojom je tražilo izjašnjenje da li će, s obzirom na nadležnost, pozvati Upravni odbor Fakulteta na odgovornost, to se nikada nije dogodilo.

Novinari Žurnala su od Vlade KS-a (i vršioca dužnosti premijera Muhameda Kozadre) tražili izjašnjenje da li će se Vlada i kada očitovati o ovom slučaju, te ko će biti nadležan za tumačenje pravnih posljedica za studente u ovom slučaju, ali u Vladi su smatrali kako ovu raspravu treba inicirati Ministarstvo obrazovanja KS-a. U vrijeme organizacije ovog studija dekan FPN-a bio je Mirko Pejanović.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, nauku i mlade Sifet Kukuruz za Žurnal kaže da je nakon presude Kantonalnog suda Ministarstvo uputilo zahtjev Rektoratu i Fakultetu političkih nauka da se izjasne o novonastaloj situaciji:

- Očekujemo informaciju o tome koje se radnje poduzimaju u vezi sa povratom nezakonito naplaćenog novca ali i o osiguranju validnosti ovih diploma. Zakonski rok za odgovor od 15 dana još uvijek nije istekao, a naravno da nakon njega nećemo čekati beskonačno na odgovor. Nakon izjašnjenja Ministarstvo će zauzeti svoj stav i, moguće, tražiti izjašnjenje i Vlade KS-a.

Dio studenata na osnovu ovih diploma nastavio je školovanje ili dobio posao. Nakon posljednje presude postavlja se i pitanje validnosti eventualnih doktorata ili dobijenih poslova. Manji broj ovih studenata zatražio je pravnu pomoć.

Ko je naplaćivao, treba novac i vratiti


Podsjećamo, a Žurnal je o tome pisao nekoliko puta, kada je Općinski sud u Sarajevu donio presudu kako je ugovor o magistarskom studiju 4+1 iz 2010. godine “ništavan” (termin upotrijebljen u samoj presudi) te kako organizator studija Fakultet političkih nauka u Sarajevu tužiteljima, a bilo ih je dvoje, treba vratiti novac uložen u magisterij, postavilo se pitanje šta će se desiti sa više od 600 studenata koji su pohađali isti studij.

Teufika Hadžiahmetovića i njegovu suprugu Aidu, koji su cijeli slučaj i pokrenuli, mnogi su razumjeli ali je bilo i onih koji su smatrali kako njihov postupak nije ispravan. Mnogi su ih, kaže Teufik, pitali “šta im je to trebalo”, a bilo je i navoda kako je jasno da njihovim postupcima upravljaju mračne sile.

Presuda u korist Hadžiahmetovića i njegove supruge donesena je po dva osnova:

- FPN nije tražio saglasnost Vlade KS-a za organizaciju studija 4+1

- cijena školarine od 5.500 KM nije bila određena po važećim normama i propisima u KS.

Teufik i njegova supruga bili su prvi, ali čini se ne i posljednji, čije će diplome biti proglašene nevažećim. Prema pisanju Oslobođenja nedavno je studentica Anela Ramić, koja je magistrirala u junu 2011. godine uputila pismo kolegama sa studija u kojem navodi detalje sa sastanka koji je održan sa sadašnjim dekanom FPN-a Šaćirom Filandrom:

- Kolege i ja sa matičnog odsjeka Menadžment u javnoj upravi održali smo, prije svega, prošle sedmice sastanak sa dekanom FPN-a Šaćirom Filandrom. U toku razgovora, dekan je više puta isticao da će on prvenstveno štititi interese Fakulteta, da će u toku ove sedmice predati žalbu na drugostepenu presudu Kantonalnog suda Apelacionom sudu, odnosno da će potrošiti i taj pravni lijek, a sve s ciljem zaštite interesa FPN-a, ne ističući u prvi plan interese nas studenata.

Pitali smo ga da li Fakultet priznaje krivicu tako što je Teufiku Hadžiahmetoviću vratio novac i platio troškove parničenja, dekan je rekao da za takvo što prvi put čuje i da nije tačno da je fakultet Teufiku vratio bilo kakav novac. Predložili smo tada dekanu tri opcije: upis na doktorski i preusmjerenje novca koji je Fakultet dužan kao razliku nam isplatiti - na troškove doktorata (plus zatezne kamate koje idu uz to), polaganje razlike predmeta za zvanje magistra nauka umjesto magistra struke, što smo sada, ili da studenti angažuju advokate koji će nas predstavljati. Mi koji smo magistrirali prije objave u Službenom listu naših zvanja 4+1, a što se desilo 2012. u najkritičnijoj smo situaciji! Pa, zamislite, pored svih neregularnosti magistrirate 2011, a vaša zvanja 4+1 legalizovana tek 2012 – napisala je Anela.

U svakom slučaju, ukoliko do poništenja zaista i dođe, a studentima bude trebalo vratiti novac jasno je ko će snositi troškove:

- Ko je studentima tada naplaćivao taj im novac treba i vratiti, a bio je to Fakultet političkih nauka  – kaže Sifet Kukuruz.

(zurnal.info)