SENAD OD SAPNE:(P)orodično (D)rugarska (A)kcija zapošljavanja u javnim institucijama!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

SENAD OD SAPNE: (P)orodično (D)rugarska (A)kcija zapošljavanja u javnim institucijama!

Senad Alić, aktuelni predsjedavajući Skupštine TK, čovjek od povjerenja Mirsada Kukića, godinama vrši porodična i stranačka zapošljavanja u javnim institucijama na Tuzlanskom Kantonu, navodi nekoliko izvora Žurnala. Sve je počelo u SDA, a sada se nastavlja u PDA

(P)orodično (D)rugarska (A)kcija zapošljavanja u javnim institucijama!
„Pokret Demokratske Akcije nastao je iz velike nužde“ rekla je Elzina Pirić na predizbornom skupu PDA u septembru ove godine.
 
I prije i poslije "velike nužde",  predsjedavajući Skupštine TK Senad Alić zapošljavao je svoje članove porodice i stranačke kolege. MUP TK, UKC Tuzla, Međunarodni aerodrom Tuzla, Zavod za zapošljavanje TK i većina javnih preduzeća u Sapni pod direktnom su kontrolom PDA, tvrdi nekoliko izvora Žurnala.
 

Porodična kuća i poslovni prostor porodice Alić
 
Direktor Doma zdravlja u Sapni je Edin Jahić, blizak Senadu Aliću, kažu izvori Žurnala. Edin je brat Elmira Jahića – načelnika klinike za invazivnu kardiologiju na UKC-u Tuzla. Elmir i njegova supruga Mahira Jahić obnašali su prethodnih godina funkciju direktora DZ Sapna. 
 
„Elvis Nuhanović- sin svastike Senada Alića, zaposlen je u Dom zdravlja Sapna. Također, supruga načelnika Zudina Mahmutovića  – Enisa Mahmutović glavna je medicinska sestra u ovoj ustanovi. Svi se tamo zapošljavaju preko veze - nekada SDA, a sada PDA“ govori izvor Žurnala. 
 
 
Direktor Jahić u razgovoru za Žurnal kaže da nema nikakvih stranačkih pogodovanja tokom zapošljavanja u DZ Sapna. Potvrđuje da je Elvis Nuhanović zaposlen u Dom zdravlja. 
 
„Momak je primljen po programu zapošljavanja Zavoda zdravstvenog osiguranja, bio je prvi na birou. I normalno da je program nas na Opštini da zapošljavamo svoj kadar. Ja kao direktor javne ustanove ne mogu biti član nijedne stranke, ali to ne znači da ja ne mogu podržavati neku stranku“ 
 
U Domu zdravlja Sapna zaposlen je i brat predsjedavajućeg OV Sapna Fedahije Ahmetovića, također PDA kadra. Ahmetovićev brat radi kao vozač saniteta u ovoj instituciji, kaže izvor Žurnala. 
 
PORODICA PRIJE SVEGA
 
Alen i Sinan Alić, sinovi su Senada Alića. Alen je dugogodišnji uposlenik Doma zdravlja u Sapni. Nakon što je završio Univerzitet za poslovne studije u Bijeljini gdje je i magistrirao, postao je pomoćnik direktora u Domu zdravlja u Sapni. Drugi sin Sinan završio je Medicinski fakultet u Tuzli, nakon čega je prije nekoliko mjeseci zaposlen. Iako bez konkursa, direktor UKC-a tvrdi da je sve po zakonu.
 
„Ne znam tačno kad je zasposlen Sinan Alić. Zaposlen je bez konkursa, preko projekta Zavoda zdravstvenog osiguranja. Radi  kao ljekarski sekundarac na klinici za kožne bolesti. Što ne kažete zaposlen je student generacije, dijete šehida, itd“ kaže za Žurnal direktor UKC-a Tuzla Nešad Hotić.    
 
Supruga Alena Alića je Derva Alić. Zaposlenica je Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje. Derva je također diplomirala na privatnom fakultetu Sinergija u Bijeljini, tvrdi izvor Žurnala. Albina Omerović, sestra je Derve Alić. Zaposlena je u Javnom komunalnom preduzeću Sapna. Albinin supurg Izo Omerović radi u MUP TK. Jusuf Alić, rođak Senada Alića zaposlen je u Zavodu za zapošljavanje Sapna. 
 

Jusuf Alić (rođak Senada Alića), Mirsad Kukić , Senad Alić 
 
Žurnal je kontaktirao Senada Alića, ali jedan od najbliskijih ljudi Mirsada Kukića, nije želio razgovarati. 
 
„Ne mogu, evo mene na sastanku, izvinite. Možda sutra ću moći razgovarati, tek sam došao na sastanak“ odgovara Senad Alić na poziv Žurnala. 
 
Sastanak se očigledno dodatno odužio, pa do objave ovog teksta, predsjedavajući Skupštine TK nije odgovarao na poziv Žurnala. 
 
 
GDJE MIRSAD -  TU I SVI OSTALI
 
Emir Mahmutović sin je načelnika Općine Sapna Zudina Mahmutovića, zaposlen je na UKC-u Tuzla. Anel i Ibrahim Mahmutović rođaci su načelnika Zudina Mahmutovića. Obojica su u Asocijaciji mladih PDA. Anel i Ibrahim zaposlenici su Zavoda za zapošljavanje u TK. Ibrahim Dropić, dugogodišnji prijatelj i lojalni saradnik Senada Alića, zaposlen je u MUP-u TK, tvrde izvori.  
 

 
Nekoliko izvora Žurnala tvrdi da Senad Alić i njegove stranačke kolege upravljaju i JKP Komunalno u Sapni. Zapošljavanja se vrše isključivo po preporuci Senada Alića, Zudina Mahmutovića i Kasima Husića, navodi izvor Žurnala. Husić je također dugogodišnji lojalni partner Senada Alića. 
 
„Senad Muhamedbegović,  direktor JU Službe za zapošljavanje TK vrši stranačka zapošljavanja u MUP TK, UKC Tuzla, Međunarodni aerodrom Tuzla i Zavod za zapošljavanje TK po preporukama Senada Alića i Mirsada Kukića“ navodi izvor Žurnala. 
 
Kćerka Senada Muhamedbegovića – Emina, zaposlena je u kadrovskoj službi UKC-a Tuzla, a izvor Žurnala tvrdi da je zaposlena sa diplomom privatnog ekonomskog fakulteta. Supruga Zejna Muhamedbegović zaspolenica je MUP-a TK -  PU Kalesija. 
Senad Muhamedbegović do objave teksta nije odgovarao na poziv Žurnala.
 
Direktor firme Rubus d.o.o. Sapna je Ramo Suljić, blizak prijatelj Senada Alića. Ramin sin zaposlen je u Opštini Sapna, a Ramina snaha radi u Domu za djecu bez roditeljskog staranja. Direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja Amira Muharemovića koji je također iz Sapne, nakon završenog pripravničkog staža, PDA je postavila na mjesto direktora.   
 
 
 
(zurnal.info)