INSTITUCIJE U SLUŽBI KRIMINALA:Poreska uprava RS ne pokreće stečaj u Volarima jer predugo traje
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

INSTITUCIJE U SLUŽBI KRIMINALA: Poreska uprava RS ne pokreće stečaj u Volarima jer predugo traje

Dok se poreznici kunu u poštenje u šipovačkoj gipsari, upravo na njihovim šalterima nezakonito su odjavljena dva radnika, koja je Ćurko otpustio ili poslao u penziju. Riječ je o sindikalcima Goranu Bogdanoviću i Đuri Petkoviću, koji su godinama ukazivali na kriminal među pogonima.

Poreska uprava RS ne pokreće stečaj u Volarima jer predugo traje

Poreska uprava Republike Srpske na čelu sa direktoricom Zorom Vidović, kao većinski povjerilac u šipovačkoj gipsari “Volari”, nije stečajem zaustavila širenje 2,5 miliona KM velikog budžetskog kratera iz krajnje apsurdnih razloga - “stečajni postupci traju predugo”.  

U odgovoru za Žurnal, Vidović ističe da je PU RS samo jedan od povjerilaca, te da je “naplata u ovim postupcima neizvjesna i u najboljem slučaju uspije se naplatiti tek oko 10 odsto potraživanja”. 

“Poreska uprava nastoji da iskoristi sve druge mehanizme naplate prije nego što se upusti u dugotrajni i neizvjesni stečajni postupak. Prinudnim putem u prethodnom periodu naplaćeno je 56.000 KM. Gipsara je u aprilu ove godine dobila rješenje Ministarstva finansija RS o odgođenom plaćanju obaveza za period do 31. decembra 2017. na iznos 2,3 miliona KM te je postupak prinudne naplate bio prekinut. Međutim, kako poreski obveznik nije uredno izmirivao dospjele rate po rješenju o odgođenom plaćanju, navedeno rješenje je ukinuto, a PU RS je pokrenula izvršni postupak za naplatu iz nepokretnosti koje su služile kao obezbjeđenje u postupku odgođenog plaćanja poreskih obaveza”, navode  poreznici.

Tako je, baš zbog nereagovanja nadležnih institucija, gips u gipsari koja je godinama radila bez odobrene koncesije, završavao na crnom tržištu. A da bi sa sebe skinula krivicu i sve prebacila na Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, kako je Žurnal pisao, Poreska uprava i u ovom momentu kontroliše poslovne knjige “Volara”. Slijedi, kako je i sama Vidović nedavno najavila, nova krivična prijava protiv direktora gipsare Nebojše Ćurka. 

“Cilj kontrole je da se utvrdi zakonitost i pravilnost primjene poreskih propisa, uključujući obračun i uplatu poreza i doprinosa, te da se utvrde poreske obaveze. Ovaj poreski obveznik je bio predmet redovne kontrole PU RS koja je završena 24. maja 2013. godine i to za period kontrole od 1. maja 2009. do 30. aprila 2013. godine. PU preduzima sve mjere iz svoje nadležnosti, a kakvi će biti ishodi eventualnih sudskih postupaka koja nadležna tužilaštva pokreću na osnovu izvještaja PU RS, ne možemo i ne želimo da prejudiciramo”, zaključuju.

Nezakonito odjavljivanje radnika

Dok se poreznici kunu u poštenje u “Volarima”, upravo na njihovim šalterima nezakonito su odjavljena dva radnika, koja je Ćurko otpustio ili poslao u penziju. Da apsurd bude veći, riječ je o sindikalcima Goranu Bogdanoviću i Đuri Petkoviću, koji su godinama ukazivali na kriminal među pogonima. Ovim su poreznici direktno pokazali zube i Inspektoratu RS, koji je donio rješenje da radnici budu vraćeni na posao.

Bogdanović za Žurnal navodi da mu ni danas firma u kojoj je radio decenijama nije uvezala deset godina radnog staža.  

“Za april sam dobio 120 KM plate i to je sve. Poreska uprava je umiješana u sve. Odgovaralo joj je da gipsara godinama radi, kako bi gips prodavali na crno. U sve ovo upetljana je i Vlada RS koja je 2015. godine poništila rješenje inspekcije o zatvaranju fabrike. Neka se bave kriminalom, radnici ne mogu da se izbore s tim, ali neka izmire obaveze prema nama”, poručio je Bogdanović. 

Kovač “traži investitore”

Načelnik Šipova Milan Kovač, koji prema imovinskom kartonu Centralne izborne komisije BiH ima imovinu vrijednu 10,2 miliona KM i zahvaljujući čijim je spornim ugovorima, dok je bio na čelu gipsare, izbjegnuto plaćanje milionski teških poreskih obaveza, ali i oprani milioni KM, za našu redakciju tvrdi da traži investitore koji će ponovo pokrenuti “Volare”. 

“To je privatno vlasništvo.  Pokušavam da nađem strateškog partnera koji je spreman da uloži 10 miliona KM u novi projekat. Gipsara upravo zbog nepostojanja ozbiljnog  projekta nije dobila koncesiju. Takođe, cijena gipsa na berzi je pala na deset feninga i nije lako naći nekoga ko će uložiti milione. Sve u fabric zahtijeva novu tehnologiju jer postrojenja datiraju još iz 1949. godine. Obaveze gipsare su oko šest miliona KM”, istakao je Kovač. 

Na pitanje hoće li pomoći nezakonito otpuštenim radnicima, kratko je poručio:”Taj Bogdanović štrajkuje još iz vremena Josipa Broza Tita. Ima pravni lijek protiv rješenja direktora. Zašto se obraća novinarima? Ima sud da dokaže da je u pravu”. 

Kovač je, za kraj, čak negirao i prodaju gipsa na crno i pozvao istražne organe da uđu u “Volare”. 

(zurnal.info)