Smjesti konje kako Lukač kaže:Policijske štale vrijedne 300 hiljada maraka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Smjesti konje kako Lukač kaže: Policijske štale vrijedne 300 hiljada maraka

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, mimo plana, za nabavku vozila dao 600.000 KM više, sada je duplo povećao i iznos za opremanje hangara za smještaj konja. Umjesto planiranih 168.800 KM, MUP izdvaja 327.600 KM.

Policijske štale vrijedne 300 hiljada maraka

Nakon što je za hitnu nabavku 20 službenih automobila i 15 kombija izdvojio 1,65 miliona KM i time za 600.000 KM uvećao iznos iz godišnjeg tenderskog plana, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač  duplo je „podebljao“ i iznos za adaptaciju hangara za smještaj konja u Centru za obuku u Zalužanima. Umjesto planiranih 168.800 KM, MUP izdvaja 327.600 KM.

Iz budžeta RS tako je, samo za ove dvije stavke, dato 768.000 KM više od planiranog iznosa za MUP.

Prema obavještenju koje je objavljeno 19. septembra, ponuđačima je ostavljen rok do 10. oktobra. Nakon potpisivanja ugovora, posao bi trebalo da bude završen za 120 dana. Međutim, iako je iznos za ovaj tender povećan za 168.800 KM, izmjene godišnjeg plana trošenja javnog novca, kao i u prethodnom slučaju, nije bilo. Ovim su prekršeni i princip transperentnosti i stavovi Agencije za javne nabavke BiH.

Svejedno, Lukač će tako ispuniti svoju prošlogodišnju želju i pripremiti teren da u Banjaluku dovede pravu atrakciju - desetak konja koje će koristiti pripadnici Specijalne jedinice policije u Banjaluci.

„Biće to kod nas atrakcija, a takvu praksu imate, recimo, u Vašingtonu, gdje policajce na konjima možete vidjeti oko Bijele kuće“, naveo je u decembru prošle godine.

Policijski poslovi ne čekaju pa je i gorepomenuta vozila, za koje je trebalo da izdvoji 1.053.000 KM, MUP žurno nabavio pod oznakom „promptna isporuka“. Automobile će, kako stoji u obavještenjima za dodjelu ugovora, a o žemu je Žurnal pisao, sada za 774.000 KM isporučiti banjalučki „Autokomerc V.S.“, koji nije mogao da se uklopi u tenderom propisanu vrijednost, a koja je bila niža za 14.500 KM.

 

Za isporuku kombija zadužen je banjalučki „Auto Servis NV“ Banjaluka i to po cijeni od 875.250 KM. Uz ovo trebalo bi svakako naglasiti i da je upravo MUP prije samo dva mjeseca kupio četiri polovna automobila za šta je isplatio 117.000 KM.

Iako ministar Lukač prošlog mjeseca nije objasnio zbog čega je budžet probijen, napomenuo je da je ova godina specifična po mnogo čemu, a posebno po tome što je izborna.

Lukač demantuje Žurnal preko RTRS i agencije Srna

Kako se vrhu ovog ministarstva nije dopalo pisanje Žurnala, ministar je nešto što je nazvao demantijem proslijedio Srpskoj novinskoj agenciji, Radio – televiziji RS i portalu „InfoSrpska“. U tom dopisu stoji da tendere raspisuju u skladu sa posebnom odlukom Vlade RS.

„Komentar o probijanju budžeta nije osnovan niti je tačan. Nije tačan navod da je riječ o hitnoj i tajnoj nabavci i isporuci. Na osnovu zaključka Vlade Republike Srpske od 30. maja, kao i odluke Vlade o izmjenama odluke o određivanju prioritetnih projekata iz programa javnih investicija Srpske za finansiranje iz budžeta u 2018. godini sa raspodjelom sredstava, kojom MUP-u pripada 1.000.000 KM, ministar je 12. juna donio posebnu odluku o pokretanju postupka nabavke putničkih kombi vozila u procijenjenoj vrijednosti 975.000 KM, u svrhu rješavanja migrantske krize", ističe Lukač.

Tu se dotakao i opremanja Centra za obuku u Zalužanima uz navode da je Vlada usmjerila 3,3 miliona KM za nastavak adaptacije, izgradnje i opremanja objekata u tom kompleksu.

Procedure za prikrivanje kriminala

Igor Vukajlović iz Udruženja građana „Tender“ istakao je da je MUP trebalo da objavi izmjenu tenderskog plana bez obzira što je riječ o Vladinoj odluci.

„Ovakve procedure uopšte na tenderima koriste se za prikrivanje kriminala. Trebalo bi se osvrnuti i na posebnu odluku Vlade, odnosno obrazloženje da se vozila nabavljaju radi rješavanja migrantske krize“, navodi Vukajlović.

 

I u Agenciji za javne nabavke BiH brane poznati stav – posebnim odlukama mijenjaju se planovi javnih nabavki i MUP je na svom sajtu trebalo da objavi informaciju o povećanjima iznosa. Kako je riječ o novcu poreskih obveznika, uz informaciju bi trebalo da stoji i obrazloženje.

„Ako odluka nikome nije vidljiva, onda nema transparentnosti. Planovi i služe da se potencijalni ponuđači pripreme. Izmjene bi morali da objave“, zaključuju u Agenciji.