MIDDLE POINT KAO VELIKI BRAT:Podaci institucija BiH u rukama privatne firme
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

MIDDLE POINT KAO VELIKI BRAT: Podaci institucija BiH u rukama privatne firme

Proteklih 13 godina sve što se dešava u institucijama BiH nadgleda „Middle Point“. Podatke sa kamere ne obrađuje Služba za zajedničke poslove institucija BiH ili bilo koja druga institucija, već ova firma i istoimena agencija. Rukovodstva Službe sve ovo su radila pod krinkom zaštite imovine i budžeta. Milioni maraka odlili su se na račun privatne firme. Posebna opasnost je manipulacija podacima i mogućnost eventualne ucjene.

Podaci institucija BiH u rukama privatne firme
Middle Point kao Veliki brat

Ugradnju videonadzora, rendgen aparata, metaldetektora, protivprovalnih sistema, sistema za kontrolu pristupa zgradi institucija u sarajevskoj Ulici Titova 9A, kontradiverzione opreme, kao i servis svega nabrojanog Služba za zajedničke poslove istitucija Bosne i Hercegovine u proteklih 13 godina povjerava firmi i istoimenoj sestrinskoj Agenciji tehničku i fizičku zaštitu „Middle Point Electronics“. Skupljenim povjerljivim državnim podacima ne raspolaže Služba niti bilo koja druga institucija, već ova firma, potvrđeno je Žurnalu. Sve ovo ostavlja ogroman prostor za manipulaciju, ali i eventualne ucjene.

Iako će u institucijama i kompanijama koje se bave ovim „osjetljivim poslovima“ tvrditi da poštuju standarde, logično pitanje bilo bi – mogu li privatne firme to garantovati za sve svoje uposlene koji imaju pristup podacima?

Institucije bi, ističu stručnjaci, mnogo više pažnje morale da posvete bezbjednosti podataka sa nadzora, jer standarde određuju privatne firme, a ne država. Uzdati se u etiku zaposlenih – nije baš naročita garancija. Ne treba posebno napominjati da je BiH jedina država u regionu koja nema evropski zakon o zaštiti podataka.

U arhivi Službe stoji 79 potpisanih ugovora sa „Middle Pointom“ i to počev od 2010. godine. Ukupna realizovana vrijednost je – 2.893.624,16 KM. U posjedu Žurnala ih je nekoliko. Na njima imena rukovodilaca Dragana Brkovića i Melihe Jahjaefendić.

KAMERE U ŠANKOVIMA

Još polovinom 2016. godine razmatrana je mogućnost nabavke i ugradnje kamera u ugostiteljskim objektima indtitucija, tačnije u šankovima, kako bi bila povećana kontrola zaposlenih koji naplaćuju usluge. Nadzorne kamere bile bi postavljene i u Zgradi prijateljstva između Grčke i BiH. Sve pod krinkom zaštite državne imovine.

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini 14. oktobra te godine potpisao je jasnu izjavu:

„Videoadzor je jedna od mogućih mjera zaštite imovine. Međutim, činjenica da bi se navednim sistemom tehničke zaštite vršila obrada ličnih podataka zaposlenika, da bi se kamerama tokom raddnog vremena pratio svaki pokret zaposlenika, njegova spontana ponašanja, navike, može predstavljati nepotreban prodor u njegovu privatnost, što može biti prekomjerno i nesrazmjerno u odnosu na svrhu uspostave videonadzora, ako bi se ona mogla postići i drugim sredstvima. Iz navedenih razloga još jednom naglašavamo da je potrebno da razmotrite da li bi za postizanje predmetnog cilja bilo dovoljno neko drugo rješenje, kako u pogledu interne kontrole radnika i poslovanja ugostiteljskih jedinica, tako i u pogledu zaštite nevedenog prostora provođenjem drugih bezbjednosnih mjera i procedura.“

Nabavka je ipak provedena, a odluka o izboru „Middle Pionta“ donesena 28. jula 2017. godine. Ali, nije prošlo bez nelogičnosti.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH tražila je:

Iz firmi „B.H.T. Code“ odgovorno su tvrdili da snimač sa ovakvom konfiguracijom nigdje na svijetu ne postoji, a tražili su i ime stručne osobe iz Službe koja je ovako specifikovala opremu.

„Middle Point“ imao je iste primjedbe na specifikacije, a u Službi su kratko odgovorili da će uvažiti primjedbe. Tenderska dokumentacija je izmijenjena, a ponude je su dostavila četiri dobavljača. Sve su prihvatljive. Najniža je bila vrijedna 18.648 KM s PDV-om, a najviša 21.933 KM. Služba je odabrala „Middle Point“ s najnižom cijenom ponude.

Ugovor su potpisali Suad Bahtović, kao direktor firme, i Brković, kao direktor Službe. Ermin Nezić je u dokumentaciji naveden kao kontakt osoba za konkretnu ponudu.

Avgusta 2018. godine na stolu je bio ugovor za nabavku i ugradnju videonadzora u zgradi Predsjedništva BiH. „Middle Point“ bio je jedini ponuđač za posao vrijedan 374.210 KM s PDV-om, a potpisnici dokumenta – gorepomenuti Nezić i Meliha Jahjaefendić, koja je, inače, kasnije nezakonito imenovana za pomoćnicu direktora u Službi, a bila poznata i kao osoba koja je jasno određivala one koji će biti zaposleni.

Meliha Jahjaefendić nezakonito imenovana za pomoćnicu direktora u Službi za zajedničke poslove BiHPOTVRĐENO PISANJE ŽURNALAMeliha Jahjaefendić nezakonito imenovana za pomoćnicu direktora u Službi za zajedničke poslove BiH

Meliha Jahjaefendić napiše imena, Dragan Šojić potpiše ugovoreZapošljavanje u Službi za zajedničke poslove institucija BiHMeliha Jahjaefendić napiše imena, Dragan Šojić potpiše ugovore

Posljednjeg dana marta ove godine aktuelni direktor Službe Dragan Slipac od Jahjaefendićeve je dobio „izjašnjenje na Nacrta izvještaj interne revizije – planiranje, nabavka, i upravljanje videonadzorima u Službi“.

Sve je, navela je, rađeno kako bi se zaštitila imovina i budžet Službe:

„Na usmeni prijedlog kolega koji imaju iskustvo u oblasti ugostiteljstva predloženo je da se pristupi instaliranju kamera u bifeima, jer isti princip primjenjuju privatni ugostitelji. Koliko sam upoznata, ovlaštenima licima iz Odsjeka za ugostiteljstvo, kao i tadašnjem rukovodstvu, nije bila namjera ulaziti u privatnost uposlenih, nego je razlog opravdanosti instaliranja kamera bila zaštite imovine Službe, kačanje internih kontrola, praćenje radne discipline, sprečavanje nezakonitih radnji i praćenje stvarnog prometaizdate i naplaćene robe...“

Opcije Agencije za zaštitu ličnih podataka protumačila je sa – druga rješenja nisu davala rezultate, dok je instaliranje, kako ga je pod navodnike stavila, „spornog“ nadzora dovelo do povećanja prihoda.

Kompletnu kontrolu institucija zahvaljujući opremi „Middle Pointa“ nije objašnjavala. To će učiniti pred tužiocima jer je, prema saznanju Žurnala, prijava već podnesena.

ZAPIS O MIDDLE POINTU

„Imate li vremena za samo jedno pitanje“, pitao je novinar Žurnala, nakon što se predstavio.

„Ne, nemam“, rekao je Ermin Nezić.

„Ali, samo jedno kratko pitanje“, ponovio je novinar.

„Nemam vremena“, prekinuo je vezu.

Agenciju „Middle Point electronics“ osnovao je „Middle Point Electronics d.o.o.“.

U vlasničkoj strukturi „Middle Point Electronics d.o.o.“ stoji Fahrudin Zeljković i firma „COMMERCE ENGINEERING d.o.o. Mostar“.

Jedna firma, dva zaposlena, pet miliona prihodaIT SEKTOR U BIH (1)Jedna firma, dva zaposlena, pet miliona prihoda

ZZO KS odabrao firmu po čijoj mjeri je tender i raspisanPOTVRĐENO PISANJE ŽURNALAZZO KS odabrao firmu po čijoj mjeri je tender i raspisan

Suvlasnik „COMMERCE ENGINEERING d.o.o. Mostar“ je Senad Kevelj, kojeg su mediji ranije predstavljali kao člana Stranke demokratske akcije (SDA), ali i kao prijatelja Aljoše Čampare, nekadašnjeg SDA-ovca, koji je trenutno u Narodu i pravdi (NiP). Ova firma dovođena je u vezu sa sumnjivim IT tenderima. O posljednjem namještenom poslu pisao je Žurnal. Kevelj je trenutno i predsjednik FK Velež...

(zurnal.info)