Terorizam:POD PRIJETNJOM ISILA: Može li se Bosna i Hercegovina odbraniti od terorističkih napada?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

POD PRIJETNJOM ISILA: Može li se Bosna i Hercegovina odbraniti od terorističkih napada?

Portal “Vijesti ummeta”, koji propagira terorističke akcije ISIL-a, zaprijetio je da će i u BiH uslijediti terorističke akcije. Mogu li naše obavještajne agencije zaustaviti teroriste?

POD PRIJETNJOM ISILA: Može li se Bosna i Hercegovina odbraniti od terorističkih napada?

Ovom prilikom želimo se obratiti službenim i (ne) sigurnosnim agencijama Bosne i Hercegovine. O budale jedne, o mulci jedni, pa tolika Francuska niti Amerika, sa svojim (ne) sigurnosnim agencijama ne mogu i nisu mogli zaustaviti napad naših vojnika, Allahovih robova mudžahida na vas i vaše države, pa kako da vi sa svojim jadnim (ne) sigurnosnim agencijama to uradite? Pa i ptice na grani vam se smiju, što bi se reklo kod nas u narodu. Vama slijedi odmazda još gora od ove i još gorčija,” objavljeno je pored ostalog na stranici “Vijesti ummeta”, nakon terorističkog napada u Parizu.

Iako je prije 3 mjeseca ovaj portal bio blokiran, ponovo je aktivirao rad prije dvije sedmice, objavljujući snimke pogubljenja zarobljenika ISIL-a sa pozivima za priključenje ovoj skupini. Činjenica je da ovo nije prva prijetnja upućena stanovništvu BiH putem ovog portala. Slične poruke dolazile su i od pojedinaca iz naše zemlje koji su se priključili ISIL-u.

Za sada na prijetnje nema javnih reakcija iz nadležnih sigurnosnih agencija. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da službe pomno nadziru sve povratnike sa sirijskog ratišta te najavio da će tražiti davanje večih ovlasti policijskim agencijama, kao i strože sankcionisanje terorista i njihovih pomagaća.

Do pucnjave Mevlida Jašarevića na zgradu američke ambasade u Sarajevu, može se reći da nije bilo sistemskog pristupa problemu terorizma.

Ozbiljnije se ovom pojavom tek bavila Federalna uprava policije, koja je svojevremeno uspjela spriječiti izvršenje ozbiljnog terorističkog akta eksplozivnim napravama koje su pripremili Mirsad Bektašević, Abdulkadir Cesur i Bajro Ikanović. Bektašević i Ikanović će nakon izdržane kazne, otići put Sirije kako bi se priključili ISIL-u. Ikanović je postao jedan od komandanata ISIL-a, prijeteći putem društevnih mreža ovdašnjim službama.

Prijetio je iz Sirije i Bektašević. Aprila ove godine tri puta je pokušao ući u BiH i to iz pravca Srbije na graničnom prelazu Uvac. Određena mu je trajna zabrana ulaska u BiH. Nakon toga, barem za javnost, mu se gubi trag. Pokušaji Bektaševića da uđe legalno u BiH može se doimati naivnim, ali može biti i test za naše službe zadužene za kontrolu ili nadzor osoba povezanih sa terorizmom i teroristima.

Kako pratiti sumnjive ?

Od 2012 godine, kada su evidentirani prvi odlasci bh mladića i djevojaka put Sirije mnogo šta se promjenilo. Do tada su se obavještajni podaci i praćenje odnosili na uzak krug osoba povezanih sa eksponiranim propagatorima radikalnog islama.

Prvobitne objave priključenja ISIL-u putem društvenih mreža su unekoliko prestale, naročito nakon usvajanja izmjena Krivičnog zakona BiH, kojim su uvedene kazne za priključenje vojnim i paravojnim formacijama u inostranstvu. Istovremeno, pojavio se veliki broj mladih ljudi, koje sigurnosne službe nisu stizale evidentirati kao potencijalno opasne i spremne za izvršenje terorističkih djela. Primjer je Nerdin Ibrić, za kojeg je tek nakon što je ubio policajca u Zvorniku, sklopljen mozaik koji ukazuje da je bio laka meta za indoktrinaciju, nakon koje je nagnan na teroristički čin.

A za pridobijanje Ibrića je bio zadužen Avdulah Hasanović iz sela Šetići kod Zvornika. Hasanović je preživio sirijsko ratište. Od septembra 2013 do marta 2014 godine bio je u jedinici ratnika sa Balkana koju je vodio već pomenuti Bajro Ikanović. Hasanović je zajedno sa još nizom osoba pripadnika tzv vehabijskog pokreta uhapšen. Nalazi se među 12 optuženih kojima je trenutno u toku suđenje pred sudom BiH.

Da li je Hasanović bio praćen, jer se znalo da je boravio u Siriji nije poznato. Kako god, sigurnosne službe nisu uspjele označiti Nerdina Ibrića kao potencijalno opasnu osobu koja može izvršiti teroristički akt. I tu je glavni problem u ovom segmentu. Praćenje društvenih mreža, putem kojih se jedno vrijeme odvijalo masovno vrbovanje mladih ljudi ili praćenje telefonskih kominikacija ne daju više dovoljno informacija.

Oni koji pripremaju terorističke akte mijenjaju način komunikacije, prelaze na dogovore ili prenošenje poruka na tvz. staromodni način, direktnim uručenjem ili neporednim susretima. Sve je teže među takve grupe ubaciti ili prikrivene istražitelje ili pridobiti informatora koji može dati korisne informacije.

Kada je odlazeći direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Almir Džuvo svojevremeno upozorio na 3000 potencijalno opasnih osoba u našoj zemlji, reakcije su bile dvojake. Jedni su smatrali da je broj pretjeran i da služi za dobijanje podrške kako bi služba bila kadrovski ojačana dok je za druge bio pokazatelj da se problem regrutovanja potencijalnih terorista sistematski skrivao pod tepih te da je izmakao kontroli.

Okupljališta za regrutaciju

Istina je kao i obično negdje na sredini. Dijelom i pod pritiskom međunarodne zajednice, u posljednje dvije godine izvedeno je nekoliko akcija masovnog hapšenja propagatora odlaska na ratišta u Siriji i Iraku i njihovih saradnika te onih koji finansiraju takve aktivnosti. Prema onome što se može spoznati nakon uvida u dokazni materijal, čini se da je ipak riječ o grebanju po površini.

Nije Husein Bilal Bosnić bezopasan lik, daleko od toga, no u BiH ima daleko opasnijih, koji svoja predavanja drže daleko od javnosti i “You Tube” prezentacije. Nebrojeno puta u BiH su dolazili radikalni vjerski lideri iz Makedonije i Kosova poput Idriza Biljibanija ili Huseina Ademija,a da nisu kao takvi tretirani makar zabranom ulaska u BiH. Ili Suad Ramić koji je često dolazio u Dubnicu, a uhapšen je u Austriji zbog finansiranja terorističkih aktivnosti, radikaliziranja mladih i vrbovanja za rat na strani ISIL-a.

Uostalom, od uslovno rečeno zatvorenih vehabijskih zajednica poput onih u Gornjoj Maoči, Ošvama, Dubnici, mnogo su sigurnosno zanimljiviji, da ne kažemo opasniji pojedini objekti u Sarajevu, gdje se bez puno pompe odvijaju aktivnosti osoba koje su povezane sa ISIL-om i odlascima na njihova ratišta.

Naravno, posljednje prijetnje ISIL-a ili onih koji se putem portala takvima predstavljaju, nisu razlog za paniku, ali ih niko neće ni zanemariti. Uostalom, još od rata Bosna i Hercegovina vrvi od obavještajnih službi brojnih zemalja. Pretpostavljena saradnja i razmjena informacija će sigurno umnogome pomoći ipak nedovoljno razvijenoj obavještajnoj službi naše zemlje, koja upravo ovih dana dobija novo rukovodstvo.

(zurnal.info)