Washington:PANAMA: Historijski sastanak Obame i Kastra trajao oko sat vremena
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

PANAMA: Historijski sastanak Obame i Kastra trajao oko sat vremena

Lideri SAD-a i Kube održali su istorijski sastanak poslije više od pola vjeka, čime je otvoren put za normalizaciju odnosa dvije zemlje što je izgledalo nezamislivo za generacije Kubanaca i Amerikanaca

PANAMA: Historijski sastanak Obame i Kastra trajao oko sat vremena
FOTO: http://cumbredelasamericas.pa

Istorijski sastanak predsjednika SAD-a i Kube, Baracka Obame i Raula Castra, na marginama sastanka u Panami, trajao je oko jednog sata, saopćio je zvaničnik američke administracije.

-  Nije bilo tenzija tokom privatnog sastanka u sobi na marginama Samita Amerika u Panami - rekao je neimenovani visoki zvaničnik, dodajući da su dvojica predsjednika razmijenili mišljenja o spornim pitanjima, prenosi agencija France Presse.
 
Lideri SAD-a i Kube održali su istorijski sastanak poslije više od pola vjeka, čime je otvoren put za normalizaciju odnosa dvije zemlje što je izgledalo nezamislivo za generacije Kubanaca i Amerikanaca.

- Ovo je očigledno istorijski sastanak. Moje je uvjerenje da je vrijeme da se proba nešto novo važno za nas da se povežemo direktnije s kubanskom vladom. I što je još važnije, s kubanskim narodom - rekao je američki predsjednik Barack Obama.
 
Kubanski predsjednik Raul Castro je rekao da su predsjednik Obama i on spremni da razgovaraju o "osjetljivim" pitanjima, uključujući ljudska prava i slobodu medija", tvrdeći da "sve može biti na stolu" i naglasio da dvije zemlje imaju ono u čemu se slažu i ono u čemu se ne slažu.

-  Spremni smo da napravimo napredak na način kako je predsjednik (Obama) opisao - dodao je Castro, prenosi agencija AP.
 
Međutim, kubanski predsjednik je izjavio da pregovori o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa dviju zemalja zahtijevaju mnogo strpljenja.
               
Dva lidera su najavila u decembru prošle godine da će pokušati da ponovo uspostave diplomatske odnose koje je Washington prekinuo 1961. i od tada je Obama podigao "rampe" koje je se odnose na slobodu putovanja i trgovine s Kubom, međutim i dalje američki Kongres koči normalizaciju odnosa dviju zemalja i uklanjanje Kube s američke liste država koje sponzorišu terorizam.
               
(Fena)