Ko su sudski vještaci iz ekonomije:Osuđeni za pokušaj ubistva djeteta, utaju poreza i prevare
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Ko su sudski vještaci iz ekonomije: Osuđeni za pokušaj ubistva djeteta, utaju poreza i prevare

Kemal Čaušević optužen je za pranje novca. Sadik Bahtić osuđen zbog pokušaja ubistva djeteta i prevare. Ramiz Džaferović osuđen za utaju poreza. Svi trenutno rade kao stalni sudski vještaci iz ekonomske struke

Osuđeni za pokušaj ubistva djeteta, utaju poreza i prevare

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čauševič optužen za zloupotrebu položaja i pranje novca i dalje se nalazi na listi stalnih sudskih vještaka. Bivši državni parlamentarac Sadik Bahtić stalni je sudski vještak i višestruko osuđivani kriminalac. Osuđen je za pokušaj ubistva djeteta, prevaru a poznat je i po premlaćivanju ratnog vojnog invalida. Na listi stalnih sudskih vještaka je i Ramiz Džaferović. Iako se protiv Džaferovića vodilo više sudskih postupaka osuđen je samo u jednom- za utaju poreza.

Osuđen za pokušaj ubistva djeteta

Bivši državni parlamentarac Sadik Bahtić stalni je sudski vještak i višestruko osuđivani kriminalac. 

Bahtić je prvi put osuđen za pokušaj ubistva 12-godišnjeg dječaka na 90 dana zatvora, uslovno na jednu godinu. Zatim je 2006. godine osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od pet mjeseci zbog prevare koju je počinio u vrijeme dok je bio predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH USK-a. 

 Osim pokušaja ubistva djeteta Bahtić je poznat i po činjenici da je 1998. godine pretukao ratnog vojnog invalida  Amira Čelića. Federalnom ministarstvu pravde nisu smetale pravosnažne sudske presude pa tako Bahtić još uvijek obavlja poslove stalnog sudskog vještaka iz oblasti ekonomije.

 

Osuđen za utaju poreza

Na listi stalnih sudskih vještaka je i Ramiz Džaferović. 

Iako se protiv Džaferovića vodilo više sudskih postupaka osuđen je samo u jednom- za utaju poreza. Pravosnažna presuda Vrhovnog suda FBiH za utaju poreza nije ga spriječila da bude imenovan za direktora Porezne uprave FBiH!

Sa mjesta direktora Poreske uprave Džaferovića je 2000. godine smijenio tadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič s obrazloženjem da je "svojim neprofesionalnim radom ugrozio napore koji se poduzimaju u oblasti ekonomske reforme.“  

Nakon smjene Džaferović je optužen da je kao direktor Porezne uprave oštetio budžete više kantona za oko tri miliona maraka. Bez obzira na optužbe, Džaferović je postavljen za direktora Razvojne banke FBiH. Ramizova revizorska kuća kontrolirala je klijente sa kojima je poslovala Razvojna banka. Ubrzo zatim uslijedile su afere sa dodjelom kredita Fahrudinu Radončiću o čemu je Žurnal ranije pisao. Potpuno nezakonito, Džaferović je Radončiću iz kase Razvojne banke dao 22 miliona maraka, dok Fahrudin Radončić na račun Ramizove revizorske kuće “Džaferović”  uplaćuje 150.000 maraka.

 

Optužen za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu zbog krivičnih djela zloupotreba položaja i ovlasti, pranje novca, primanje dara i drugih oblika koristi protiv Kemala Čauševića bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. 

Optužen je da je, u vrijeme dok je obavljao funkciju direktora UIO BiH, za mito nezakonito pogodovao uvoznicima tekstila Anesu Sadikoviću i Sedinetu Kariću, na osnovu čega su oni izbjegli plaćanje poreza i carine.

Čaušević je uhapšen prije skoro tri godine zbog sumnje da je počinio organizirani kriminal u Upravi za indirektno oporezivanje, ali je nakon tri mjeseca pritvora pušten, a optužnica u ovom predmetu podignuta je tek nedavno i u njoj nije pomenut organizovani kriminal.  O slučaju Kemala Čauševića Žurnal je ranije opširno pisao.

 

Bez obzira na presude i optužnice Kemal Čaušević, Ramiz Džaferović i Sadik Bahtić i dalje se nalaze na listi stalnih sudskih vještaka iz ekonomske struke u Federaciji BiH.


(zurnal.info)