NAKON DODIKOVE UVREDE, USLIJEDIO I NAPAD:Oštećeni automobili novinara Morače i Trifunovića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

NAKON DODIKOVE UVREDE, USLIJEDIO I NAPAD: Oštećeni automobili novinara Morače i Trifunovića

Nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jučer brutalno izvrijeđao urednika portala Capital.ba Sinišu Vukelića, na parkingu su osvanuli izgrebani automobili nedavno privođenog novinara „EuroBlica“ i portala „Srpskainfo“ Nikole Morače i urednika portala „Buka“ Aleksandra Trifunovića.

Oštećeni automobili novinara Morače i Trifunovića
Foto: Buka

Lov na novinare u Banjaluci je počeo. Nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jučer brutalno izvrijeđao urednika portala Capital.ba Sinišu Vukelića, na parkingu su osvanuli izgrebani automobili nedavno privođenog novinara „EuroBlica“ i portala „Srpskainfo“ Nikole Morače i urednika portala „Buka“ Aleksandra Trifunovića.

„Stavićemo na dnevni red i ovaj zakon koji ide o izmjenama Krivičnog zakonika RS. Mislim da oni koji su prekardašili u tome, da stvaraju jednu nepovoljnu atmosferu, žele da nametnu i da sebe odbrane, kao što je onaj Vukelić i neke druge spodobe koje ovdje godinama lažu, petljaju, nameću ljudima, reketiraju, ne znam ni ja šta čine, sada žele da novinarsku zajednicu skupe za sebe. Kako bi je navodno zaštitili. To nema nikakve veze sa tim“, rekao je sinoć Dodik, koji se očigledno ne plaši izmjena zakona koje promptno želi u praksi.

Istina postaje vlasništvo Milorada DodikaPUTIN ZA BALKANSKU SIROTINJUIstina postaje vlasništvo Milorada Dodika

Nekoliko sati kasnije, tačno u 22.58, dvije nadzorne kamere snimile su osobe koje su oštetile automobile Morače i Trufunovića.

Slučaj je prijavljen policiji koja je obavila uviđaj pa neće biti moguće da kaže kako nema sasvim dovoljno dokaza za još jedan brutalni napad na novinare.

„Očekujemo da policija što prije identifikuje i uhapsi napadače“, poručio je Morača.

Trifunović je objasnio šta se dogodilo:

“Jutros su meni i komšiji i kolegi novinaru Nikoli Morači brutalno izgrebana auta na javnom parkingu ispred zgrade. Šteta je ogromna. Izgrebane su haube, vrata, krov. Policija od jutros radi uviđaj i pregledaju snimke nadzornih kamera na okolnim zgradama. Ovo je tipičan pokušaj zastrašivanja, dan nakon nas je Milorad Dodik nazvao spodobama i označio mete, samo je trebalo čekati kad će neko ovo shvatiti kao naredbu”, naveo je Trifunović.

Nakon što je Dodik Vukelića i stotine novinara koji se potpuno argumentovano i legitimno bore protiv izmjena Krivičnog zakonika RS nazvao spodobama, oglasila su se novinarska udruženja.

Sraman i nedopustiv napad na Vukelića i ostale novinareUdruženje UmbrellaSraman i nedopustiv napad na Vukelića i ostale novinare

„Novinarskoj i medijskoj zajednici je jasno da predsjednik Dodik od dolaska na vlast u RS koristi različitu terminologiju i uvrede, kako bi se obručunavao sa neistomišljenicima, a najčešće su to novinari, čiji je jedini 'grijeh' želja da svoj posao rade časno, odgovorno i bez straha za slobodu. U borbi protiv kriminalizacije klevete i najavljenih izmjena Krivičnog zakona RS medijski djelatnici se koriste demokratskim i legitimnim mehanizmima kako bi izrazili svoje mišljenje i podigli glas protiv najavljenog medijskog mraka ne samo u RS, već i u cijeloj Bosni i Herecgovini. Udruženje Umbrella osuđuje najavu rigoroznih mjera protiv nevladinih organizacija i udruženja, koja se finanisiraju donatorskim sredstvima, te poručuju da je ovo još jedan u nizu pokušaja ograničavanja slobode medija, izražavanja i udruživanja. Jasno je da ovakve najave predstavljaju eklatantan pokušaj ućutkivanja nezavisnog, istraživačkog novinarstva sa nesagledivim posledicama po slobodu medija, kao i pravo građana na nepristrasne, objektivne i istinite informacije“, poručeno je iz Umbrelle, udruženje koje okuplja 13 nezavisnih istraživačkih medija u BiH.

Bh. novinari pozvali su cjelokupnu medijsku zajednicu i sve relevantne domaće i međunarodne organizacije da odlučno podignu svoj glas u borbi protiv medijskog mraka koji prijeti RS.

Javni protest Miloradu Dodiku zbog direktnih prijetnji Siniši VukelićuBH novinariJavni protest Miloradu Dodiku zbog direktnih prijetnji Siniši Vukeliću

“Evidentno je da Milorad Dodik i oni koji ga podržavaju žele ućutkati nezavisno, istraživačko, slobodno novinarstvo po svaku cijenu, ali i predstavnike nevladinog sektora koji istražuju i analiziraju poteze vladajućih struktura, između ostalog i kroz razotkrivanje brojnih korupcijskih afera i netransparentno trošenje milionskih iznosa budžetskog novca, te da su u tim namjerama i više nego odlučni“, saopšteno je iz ovog udruženja.

Izmjene Krivičnog zakonika RS, koje će se pred poslanicima u Narodnoj skuštini RS naći već 14. marta,  podrazumijevaju, između ostalog:

Uvreda

Član 208a.

(1) Ko uvrijedi drugoga, kazniće se novčanom kaznom od 5.000 KM do 20.000 KM.

(2) Ako je djelo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem štampe, radija, televizije ili drugih sredstava javnog informisanja ili na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju lica, kazniće se novčanom kaznom od 10.000 KM do 50.000 KM.

(3) Ako je učinilac bio izazvan nedostojnim ponašanjem uvrijeđenog ili je oštećeni pred sudom prihvatio njegovo izvinjenje zbog učinjenog djela, sud ga može osloboditi kazne.

(4) Ako je uvrijeđeni uvredu uzvratio, sud može oba ili samo jednog učinioca osloboditi od kazne.

Kleveta

Član 208b

(1) Ko o drugom iznosi ili pronosi nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je to što iznosi ili pronosi neistina, kazniće se novčanom kaznom od 8.000 KM do 30.000 KM.

(2) Ako je djelo iz stava 1. ovoga člana učinjeno putem štampe, radija, televizije ili putem društvenih mreža, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je ono postalo dostupno većem broju lica, kazniće se novčanom kaznom od 15.000 KM do 80.000 KM.

(3) Ako je ono što se iznosi ili pronosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 20.000 KM do 100.000 KM...

(zurnal.info)