SAFFIYAH OD BIRMINGHAMA:Osmijeh koji prkosi mržnji i rasizmu

EU

SAFFIYAH OD BIRMINGHAMA: Osmijeh koji prkosi mržnji i rasizmu

Da li ste vidjeli osmijeh Saffiye Khan? Nekad je mnogo bolje smijati se nego vikati, to je mnogo jača poruka, rekla je Saffiyah za britanske medije

Osmijeh koji prkosi mržnji i rasizmu

Da li ste vidjeli osmijeh Saffiye Khan? Ukoliko niste učinite to sada.

To je osmijeh koji prkosi mržnji i rasizmu u Velikoj Britaniji, efikasniji od svakog oružja. 

Nekad je mnogo bolje smijati se nego vikati, to je mnogo jača poruka, rekla je Saffiyah za britanske medije

Saffiyah Khan, naoružana samo osmijehom odbranila je ženu koja je nosila maramu, Sairu Zafar od 20 muškaraca, pripadnika radikalne organizacije Engleska odbrambena liga (EDL) koji su početkom aprila organizovali  proteste protiv islamizacije u Birminghamu u Velikoj Britaniji.
Bez imalo straha, dok su policajci sa strane posmatrali, reagovala je samo jedna žena da odbrani drugu ženu.

Kada sam shvatila da policija ne čini ništa odlučila sam se umiješati, rekla je Saffiyah za britanske medije i dodala da bi uradila isto kada bi vidjela da je član EDL-a napadnut bez razloga.

SIMBOL BRITANSKOG PRKOSA

Fotografija djevojke koja se osmijehom suprostavlja vođi radikalne desničarske orgnizacije EDL Ianu Crosslandu postala je simbol britanskog prkosa radikalnim desničarima. Saffiyah od Birminghama, kako je nazivaju britanski mediji, nije aktivistkinja. Kako kaže, razlog zbog kojeg je bila na protestima jeste to što je Brummie - popularni naziv za stanovnike Birminghama i što smatra  da bi svi stanovnici njenog grada morali biti ravnopravni.  

Bila sam tamo sa nekoliko prijatelja da pazim na te ljude- zato što muslimane i ljude drugačije boje kože vrlo često zlostavljaju. Sve se desilo vrlo brzo. Ona (Saira Zafar, op.a.) je otišla a ja sam indentifikovana kao antifašista. Grupa se onda okrenula prema meni. Ian Crossland je upirao prstom u mene ali ja sam samo stajala tamo, nisam uradila ništa, nisam bila zainteresovana, to nije bila moja namjera... Nisam razumjela šta su mi govorili, da budem iskrena, ali nisam bila nimalo uplašena, ostala sam prilično smirena... Znala sam da me pokušavaju isprovocirati ali nisam dozvolila da im to uspije, rekla je Saffiyah za britanske medije.

Saffiyah Khan rođena je i odrasla u Velikoj Britaniji, njeni roditelji porijeklom su iz Pakistana i Bosne i Hercegovine. 

Njen prijatelj Tim Mobbs, novinar Vice-a UK-a, opisao ju je kao običnu djevojku koja voli punk muziku i druženje u skejt parku.

Ostatak svijeta sada joj aplaudira, prije svega jer je ostala smirena, kaže Mobbs.

Lokalna zastupnica u državnom parlamentu, Jess Phillips na twitteru je napisala da fotografija pokazuje ko ima pravu moć u gradu.

Ko sada ima moć, pravi Brummi ili EDL-ovci koji su migrirali u naš grad i nisu uspjeli da se prilagode
, napisala je Phillips.  Njen tweet podijeljen je skoro 18 hiljada puta za nekoliko sati.

Ian Crossland, vođa EDL-a, na svom facebook profilu napisao je da je napao Saffiyah zato što je prekinula minutu šutnje za žrtve ubijene u nedavnom terorističkom napadu.

Ona i njeni prijatelji su vrištali dok je trajala minuta šutnje za žrtve terorističkog napada, ona nema poštovanja prema žrtvama, napisao je Crossland.
 
Vrlo brzo demantovao ga je na tweeteru bivši vođa EDL-a, Tommy Robinson.

Ova djevojka je branila ženu u hidžabu, kao što je napisano u novinama, nije me briga što se nekome neće svidjeti to što imam za reći, fotografija je sramotna, napisao je Robinson.

Više od 300 ljudi kao i lokalni članovi britanskog parlamenta, prisustvovali su zabavi Najbolje od Britanije, održanoj kao odgovor na  proteste EDL-a, koji je organizovala Centralna džamija u Birminghama.

Lokalni član parlamenta Liam Byrne rekao je za britanske medije da ovaj događaj slavi “miran normalan život i stvari koje najviše volimo u našem gradu i državi” i dodao da je ovo “moćna poruka koju ćemo poslati svima onima koji žele da nas podijele”.

Hrabrost i prkos Saffiyah Khan je ono što nedostaje  u Bosni i Hercegovini. Na žalost, u ovoj zemlji političari drsko ismijavaju građanski aktivizam. Pravi signal promjena u našem društvu bit će kada se pojavi prkosni osmijeh na licima građana usmjeren nosiocima nacionalizma i nepravde. Osmijeh sličan Saffiyahinom.

(zurnal.info)