zbog nezakonitog hapšenja Brune Batinića:Optužnica protiv banjalučkih policajaca
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

zbog nezakonitog hapšenja Brune Batinića: Optužnica protiv banjalučkih policajaca

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv komandira banjalučke Policijske stanice Centar Vladana Šikuljka, njegovog pomoćnika Miše Volfa, te policajaca Dejana Novića i Enisa Mušanovića, koji su prije dvije godine nezakonito uhapsili Brunu Batinića

Optužnica protiv banjalučkih policajaca

 

Bruno Batinić je švedski državljanin rodom iz Mrkonjić Grada, koga su 20. juna 2019. godine policajci fizički napali, a potom i uhapsili, samo zato što je u parku  blizu Palate republike, prišao aktivistima „Pravde za Davida“ da ih pozdravi.

Policijski službenici Vladan Šikuljak i Mišo Volf osumnjičeni su da su počinili krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, a Dejan Nović i Enis Mušanović za krivična djela povrede ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja, saopšteno je iz Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Na teret im se stavlja da su 20. juna 2019. godine, oko 19.40 u Ulici bana Milosavljevića u Banjaluci, kao službena lica prekoračenjem granica službenog ovlaštenja i neizvršavanjem službene dužnosti teže povrijedili prava drugog, odnosno zloupotrebom svojih ovlašćenja prema drugom postupili na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo i drugog protivpravno zatvorili“, navodi se u saopštenju.

Optužnica je, kako se navodi, proslijeđena j21. jula ove godine na potvrđivanje Osnovnom sudu u Banjaluci.

Napad na Brunu Batinića koji je u vrijeme napada imao 66 godina, jedan je u nizu bestijalnih postupaka pripadnika MUP RS u obračunu sa ljudima koji su na bilo koji način podržavali grupu „Pravda za Davida“. Te večeri, 20. juna 2019. godine, šest policajaca fizički je nasrnulo na Batinića, samo zato što je prišao da se pozdravi sa aktivistima te grupe građana. Batinića je, nakon što je odbio da im pokaže lične dokumente dok mu ne obrazlože zašto ga legitimišu (što su po zakonu dužni), opkolilo šest policajaca, oborili su ga na zemlju, stavili mu lisice na ruke i uhapsili ga.

 

zakonbrun

 

U pritvoru je proveo više od dva sata, a njegovoj advokatici Jovani Kisin tada nije dozvoljeno da prisustvuje saslušanju. Bruno je optužen za remećenje javnog reda i mira, napisan mu je prekršajni nalog, mada je on zadobio fizičke povrede vrata, glave i ramena.  Nakon što je pregledan u UKC Banjaluka, Bruno je sa suprugom isti dan napustio BiH i vratio se u Švedsku.

 

bruno

Bruno Batinić

Ono što policajci, koji su po nalogu iz vrha MUP-a svakodnevno atakovali na gradjane koji su tražili (i još traže) istinu o ubistvu 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke, prenebregli su u ovom slučaju to da je Batinić državljanin Švedske. Vlasti te zemlje su odmah nakon napada na Batinića reagovale i od MUP RS, putem Ministarstva inostranih poslova BiH, zatražile pojašnjenje cijelog slučaja.

Iz MUP RS su, očekivano, pokušavali da manipulišu, navodeći da Bruno nije nikakakv švedski državljanin, već da je iz Mrkonjić Grada. Još bizarnije je bilo njihovo objašnjenje da je u napadu na Batinića, koga je šest policajaca opkolilo, oborilo na zemlju, a potom mu stavili lisice na ruke i sproveli u policiju, navodno povrijeđen i jedan policajac. Možda bi neko i mogao povjerovati u saopštenje policije da nije postoji snimak na kojem se jasno vidi kako šest policajaca, u punoj snazi, opkoljavaju Batinića, obaraju ga na zemlju i stavljaju mu lisice. Batinićeve povrede su zadokumentovane, a javnost ne zna koji je to policajac navodno povrijeđen i kako je uopšte mogao biti povrijeđen. 

 

 

Dejan Nović je mladi policajac, udarna pesnica ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, koji je učestvovao u skoro svim progonima aktivista „Pravde za Davida“ i ljudi koji su podržavali tu grupu.

Vladan Šikuljak poznat je po tome što je, kako se tvrdi, pronašao svjedoka Slađanu Marić, koja je navodno u noći nestanka Davida Dragićeviča 18. marta 2018. godine „čula viku i ciku, a potom i pljusak u vodu“. Prema prvoj policijskoj verziji, koja se pokazala kao potpuno netačna i smišljenom s ciljem da se zataška ubistvo, David se u noći nestanka prvo potukao s grupom mladića u gradu, potom pojeo burek, navodno opljačkao kuću porodice Rađen i na kraju iz nepoznatih razloga „zadesno“ smrtno stradao. Slučaj ubistva Davida Dragičevića nedavno je preuzelo Tužilaštvo BiH, nakon što je postalo jasno da policija i pravosuđe u RS ne samo da ne rade na istrazi, već čine sve da zataškaju zločin.

 

(zurnal.info)