BITNO JE ČIJI SI SIN:Novčana kazna za teško povređivanje policajca

Istražujemo

BITNO JE ČIJI SI SIN: Novčana kazna za teško povređivanje policajca

Prema presudi Općinskog suda u Zenici i stavu Tužilaštva ZDK, dovoljno je da priznate krivicu i biće vam oprošteno što ste teško povrijedili policajca, pobjegli, odbacili drogu iz vozila. Stranke i tajkuni su za ove pravosudne institicije važniji od zaštite čestitih policajaca

Novčana kazna za teško povređivanje policajca

Dinko Bojić zaustavio je 3. marta 2016. svoje vozilo kod zeničkog naselja Perin Han. Vozilu prilaze dvojica policijskih službenika MUP-a ZDK. Nakon što su mu pokazali iskaznice, Dinko Bojić pokreće vozilo, udara jednog policajca, slomivši mu tom prilikom ruku, te bježi. Tokom potjere odbacuje paketić sa narkoticima. Zaustavljen je i uhapšen nadomak Kaknja.

Određen mu je jednomjesečni pritvor, kojeg napušta nekoliko dana kasnije, jer je za njega uplaćeno 60 hiljada KM jamčevine!

Prema izvorima Žurnala, i na povrijeđenog i na drugog policajca, inače označenih kao hrabrih i poštenih momaka, vršeni su pritisci da „ublaže“ događaj. Više uspjeha u „neformalnim razgovorima“ da se slučaj „odradi“ sa što manjom kaznom za napadača na policajce bilo je kod Tužilaštva ZDK. Ono je kao i zenički Općinski sud blagonaklono kada su u pitanju kadrovi SDA, HDZ-a i drugi „ugledni“ građani.

 

RAZVODNJAVANJE SLUČAJA

 

Tužilaštvo podiže optužnicu samo za napad na policajce, dok posjedovanje narkotika odvaja u drugi predmet.

Dinko Bojić, prvo negira krivnju, da bi potom na glavnom ročištu priznao djelo.

Sutkinja Općinskog suda Zenica Melisa Kovačević ekspresno završava ročište. Iako je za nanošenje težih povreda službenoj osobi u vršenju poslova sigurnosti zakonom previđena minimalna kazna od godinu dana zatvora, Bojić je osuđen na tri mjeseca zatvora. Kao olakšavajuća okolnost navedeno je to što je priznao krivicu !?  

Zato je i slučaj sa narkoticima odvojen od ovog. Da bi napad na policajca imao olakšavajuće okolnosti.

 

AKO IMAŠ NOVCA, NEMA ZATVORA

 

Tužilaštvo, naravno, ne ulaže žalbu. Dva mjeseca kasnije ista sutkinja odobrava zamjenu zatvorske kazne novčanom. Dinko Bojić potom uplaćuje 7100 maraka. (vidi galeriju) Slučaj je završen. Poruka je jasna: policajce možete napadati pa i teško povrijediti, ali ne brinite ako imate novca i dobru „zaleđinu“.

Otac Dinka Bojića, zaposlenika „Termoelektrane Kakanj“ je HDZ-ovac Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjsko-trgovinske komore BiH, bivši član UO uništene zeničke bolnice, bivši član NO opljačkanog i uništenog kakanjskog Rudstroja, vlasnika Centra za privredni inženjering i odnedavno zgrade bivše RK Šipad u centru Zenice.

 

(zurnal.info)