Euro, treći dan:Novac ili život
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

Euro, treći dan: Novac ili život

Odgovorne kravataše prozvao je i naš Asmir Begović i nisam siguran koliko dugo će se UEFA moći praviti blesava i odbacivati odgovornost za ovakve slučajeve. Naravno da odavno znamo da njih zanima isključivo novac ali život je ono što je preduvjet za sve na ovom planetu pa ne bi bilo loše da obrate pažnju i na njega

Novac ili život

 

 

Taman kad sam krenuo zapisati u notes kako mi se čini da bi ovo moglo biti prvenstvo Frenkieija De Jonga, Ukrajina je smanjila rezultat na 2 prema 1. Do tada se činilo da svjedočimo nastanku modificiranog totalnog nogometa u čijem središtu stoji spomenuti De Jong. Nizozemska je praktički igrala bez obrane. Ukrajina je to iskoristila i poravnala rezultat. Ali i bez golova ta je utakmica bila, što se kaže, ljepotica dosadašnjeg dijela prvenstva. Tempo u kojemu je odigrana bio je gotovo nevjerojatan od samog početka pa sve do kraja. I na igri Ukrajine mogli smo vidjeti da je Ševčenko ponajviše trenerski zanat naučio od pokojnog maestra Valerija Lobanovskog ali za nešto više Ukrajini nedostaje individualna kvaliteta.

Ako išta misle napraviti na prvenstvu Nizozemci bi morali izvući pouke iz ove utakmice i u onima koje slijede napraviti kakav takav balans između napada i obrane. Kad-tad će naletjeti na momčad kojoj naprosto neće moći dati gol više.

 

UTAKMICA SPOROG TEMPA

 

Utakmica odigrana u potpuno obratnom tempu od one između Nizozemske i Ukrajine igrala se na legendarnom Wembleiju. Englezi su djelovali pomalo divlje u fazi napada kao da je Southgate odlučio pustiti talent neka radi što želi. Obranu su ipak igrali bitno drugačije. Zatvorili su sve Dalićeve adute koji je vjerojatno ponajveći krivac za jalovost Hrvatske.

To što Dalić radi Andreju Kramariću već nalikuje na šikaniranje. Praktički ga je stavljanjem na desno krilo potpuno izbacio iz igre. Koja je logika u tome da centralni napadač igra na krilu dok krilni igra centralnog napadača nisu mi uspjele objasniti ni analize Tomislava Ivkovića i Roberta Prosinečkog nakon utakmice. Na koncu je u utakmici prilično sporog tempa pobjedu za jedan gol odnijela momčad s trunkom više agresivnosti od protivnika. A i taj gol je pao nakon vezanih pogreški Hrvatske obrane.

Luka Modrić ne bi više smio biti pod tolikim opterećenjem. Više odgovornosti i slobode trebao bi dobiti i Mateo Kovačić a Andrej Kramarić će valjda kad-tad objasniti Daliću na kojoj poziciji igra. Za Hrvatsku ovo nije bila najbitnija utakmica skupine ali imam dojam da je izgubljena upravo zbog takvog stava. Ovakve Engleze se moglo pobijediti. Trebalo je malo više hrabrosti. No, turnir je dug i možda odluka da se igrači ne troše u ovoj utakmici kasnije postane sasvim opravdana. Svejedno, Dalić ima puno više igračkih aduta nego što ih koristi. To se zove bezidejnost.

 

UBRZAVANJE TEMPA

 

Makedonija je odigrala prvu utakmicu na nekom velikom natjecanju. Svojim pristupom i agresivnošću gotovo da su uplašili Austrijske igrače. Na trenutke su nalikovali na momčadi Marcela Bielse svojim sumanutim trkom i pritiskom. Prema naprijed su igrali okomito u usko postavljenoj formaciji gurnutoj skoro uz aut liniju. Austrijska momčad je bila zatečena. Makedonija se nije ohladila niti nakon primljenog pogotka. Dapače, uskoro su uspjeli izjednačiti. Gol je bio rezultat upornosti a bilo je predivno vidjeti kako ga postiže upravo Goran Pandev, čovjek koji kao da je na ovo prvenstvo stigao nekim vremeplovom.

Za Makedonce je sve izgledalo sasvim solidno dok austrijski izbornik Fode nije shvatio da utakmicu može dobiti jedino ako ubrza puls momčadi. Zbog toga je uveo Marka Arnautovića koji je na teren ušao s gardom najjačeg u razredu. Pokazalo se da je takav odgovor na Makedonsku igru bio ispravan. Arnautović i Gregoritsch su ubrzali puls austrijske momčadi te je njihova kvaliteta na koncu morala prevagnuti. Svaka čast na svemu, ali za ponašanje prema protivniku Arnautović je zaslužio odgojnu klempu.

 

NOVAC ILI ŽIVOT

 

Nad cijelim će prvenstvom lebdjeti duh Christiana Eriksena. Već su se pojavila ljekarska mišljenja kako više nikada neće igrati profesionalni nogomet s obzirom da mu srce nije radilo cijelih 5 minuta i da će ubuduće morati biti u kontroliranim uvjetima. Bitno je da je čovjek živ. I ne manje važno jeste to što je otrovne strelice prema UEFA – i odapeo legendarni Peter Schmeihel. Odgovorne kravataše prozvao je i naš Asmir Begović i nisam siguran koliko dugo će se UEFA moći praviti blesava i odbacivati odgovornost za ovakve slučajeve. Naravno da odavno znamo da njih zanima isključivo novac ali život je ono što je preduvjet za sve na ovom planetu pa ne bi bilo loše da obrate pažnju i na njega.

(zurnal.info)